14 mars 2006

Dagens aforism

Blott de tama fåglarna har en längtan. De vilda flyger.
Elmer Diktonius 1896-1961

12 mars 2006

Vivir es aprender

Tillbringade gårdagen i studiernas tecken: latinamerikansk historia och samhällskunskap samt litteraturhistoria. Studiedagarna på skolan, förutom att de är långa, är rätt mastiga, eftersom de kräver 100% koncentration från morgon till kväll. Krafterna brukar vara uttömda dagen efter och jag har lite ”resaca”-känsla idag, ”hangover” alltså... eller Katzenjammer som det heter på tyska. Nästa ”projekt” blir att läsa Lorcas "Bernarda Albas hus" och förbereda en muntlig redovisning. Jag har efter en viss vånda valt kaffe som tema. Ja, det finns väl inget som passar bättre för en kaffemoster som jag. Antagligen kommer jag att presentera Guatemala, som är min absoluta favorit i Centralamerika, och därutöver prata om rättvis handel, lite ekonomi osv. Gör en presentation i PowerPoint med lite trevliga bilder och så. Det blir nog bra. Imorgon är det tvåsiffrigt antal dagar till dagen D.


Lexikon kan man aldrig ha för många av. Jag har precis beställt Diccionario Panhispánico de Dudas av RAE, Real Academia Espanola alltså för "de oinvigda". 888 sidor ren fakta till exempel om vilka olika betydelser ett och samma ord kan ha i olika delar av den spansktalande världen. Spännande! Dessutom har jag nästan nött ut den spansk-svenska ordboken jag har. Den här kan jag förstås inte gå och släpa på när jag är ute och åker (måste få plats med alla pocketböckerna jag ska hamstra om inte annat), men jag kommer att använda den flitigt hemma. ¡Por supuesto! Det som stör mig är att jag tjänar på att beställa boken via nätet från andra sidan Atlanten, rätt mycket dessutom, i stället för att inhandla den här hemma. Det är helt sjukt!

5 mars 2006

† March 6th 1984

First they came for the Communists,
and I didn’t speak up,
because I wasn’t a Communist.
Then they came for the Jews,
and I didn’t speak up,
because I wasn’t a Jew.
Then they came for the Catholics,
and I didn’t speak up,
because I was a Protestant.
Then they came for me,
and by that time there was no one
left to speak up for me.

3 mars 2006

Är det så konstigt...

under dessa omständigheter att undra om man är född på fel sida om kräftans vändkrets? Att ha en längtan till varmare och ljusare breddgrader måste ändå vara fullt normalt? Vintern har en viss tjusning, i en månad eller två, men det räcker gott och väl för mig. Äntligen fick jag reda på resultatet på grammatiktentan, som jag gjorde i mitten av januari. Det blev VG, glädjande nog! Tentan kändes svårare än översättningen, så jag är riktigt nöjd. Nu har jag kommit till insikt om att det INTE ÄR OMÖJLIGT att lära sig verbformerna i spanskan. Speciellt konjunktiven har varit och är min huvudvärk. Men, men... med envishet (och det saknar jag ju inte) och hårt arbete ska de nog fastna så småningom. Snart får jag dessutom möjlighet att träna på dem IRL... om 108 dagar, 22 timmar, 10 minuter och 18 sekunder närmare bestämt.