28 februari 2007

Månadens inlägg - Barn och barnuppfostran

Med barnen i Paris startade förra månaden ringen Månadens inlägg och ämnet i februari är Barn och barnuppfostran. Nu är jag väldigt sent ute med mitt inlägg eftersom det skulle ha publicerats den 20. men ibland räcker inte tiden till.

Barn och barnuppfostran är ett väldigt brett tema så jag väljer att skriva om något som förvånar (och irriterar) mig i barnuppfostran här hemma: att så många föräldrar tar på sig kompisrollen i stället för att vara föräldrar. Det är som att många inte vågar säga emot sina barn och sätta gränser. I många familjer har man fått små-Hitlers som styr över vad man äter till middag, vad man gör till helgen eller på semestern osv. Resten av familjen får rätta sig efter barnens minsta nyck. Finns det flera barn i familjen blir situationen lätt ohållbar. Det är sorgligt att se! Stackars barn måste “gå längre och längre” tills de möter motstånd för att veta var gränserna går och då har de ofta gått alldeles för långt. Det är inte barnens fel utan det är de vuxna som brister i sitt åtagande och sitt ansvar. Jag är inte för kadaverdisciplin och tycker självklart att man ska respektera barnen och visa hänsyn, men det går ofta till överdrift.

En annan sak som jag ofta funderar över är att många barn har så mycket saker. De har allt de kan önska sig och lite till. Vad har de då kvar att längta till? De skulle kanske rentav föredra tid med sina föräldrar framför senaste dataspelet eller sötaste sminkväskan. Våra barn förtjänar det bästa (men behöver inte få allt de pekar på) och det är förståeligt att man vill ge dem en bra start i livet, men balansgången är svår. Materiella ting kan aldrig ersätta kvalitetstid med föräldrarna.

Men det kanske är så att vi får de barn vi förtjänar... Om föräldrarna lever efter mottot “sköt dig själv och s**t i andra, kan ju inte barnen bli annat en egoistiska individer som tror att de är världens mittpunkt och inte behöver visa hänsyn för andra människor. Vi vuxna måste föregå med gott exempel. Jag vet att jag sticker ut hakan en aning, men det kanske behövs för att få igång en diskussion...

Andra bloggare som har skrivit Månadens inlägg: Anna Malaga, Thérèse, Annelie, Frankrikeliv, Barajagjohanna, Nejma, Emma, Haydee, Krokofanten, och Brazilian Linda.

Säg till om jag har missat någon så länkar jag!

25 februari 2007

Min favoritårstid

Nu när semlorna är uppätna, startar jag en ny omröstning. En del människor blir smådeppiga på våren och själv tycker jag att hösten (den mörka tiden med regn och rusk, slask och elände) är mestadels pest och pina. Vintern är för lång här i kalla Norden. Sommaren är min favorit! Ser fram emot ljusa varma sommarkvällar.

Semlor - hur vill du ha din?

Som man frågar får man svar har jag lärt mig nu om jag inte visste det innan. De allra flesta som svarade på min semmelundersökning har röstat på som den är eller med mandelmassa. Skulle tro att största delen av dem som röstade på som den är menade med grädde och mandelmassa och florsocker på. Hur som helst, det var totalt 96 röster och de fördelades enligt följande:

Som den är 27
Med kall mjölk 1
Med varm mjölk 18
Med mandelmassa 42
Utan mandelmassa 6
Annat 2

Dagens boktips

Hittade ett superbra lästips hos Annelies Andra Blogg: Jörgen Mjöbergs Viva Mexico, ett absolut måste för alla Mexiko-freaks. Skickade genast iväg en reservation på mitt underbara bibliotek och lär ha boken senast på tisdag. Ser fram emot att läsa den, fylla på mina Mexiko-kunskaper och fräscha upp mina reseminnen!

Mest kulor och lite golfbollar

Det har blivit mest kulor och alldeles för få golfbollar på sista tiden, för att citera inlägget om majonnäs och kaffe. Sjukt mycket att göra med andra ord så bloggen har hamnat längre ner på prio-listan. Nu har jag iaf läst alla kommentarerna som har kommit under senaste veckan. Tack för dem! Svarar under dagen men Månadens inlägg får vänta eftersom det kräver mer tid och eftertanke. Räknar med att skriva det innan februari är slut.

Tyvärr är det någon som roar sig med att kommentera här med länkar till italienska porrsajter så jag är tvungen att redigera mina kommentarer innan publicering. Jättetrist, men jag har ingen lust att skylta med sånt!

18 februari 2007

Vilket yrke passar du till?

Mitt resultat blev Reseledare. Du är en god organisatör, har sinne för detaljer och lätt för att tänka konstruktivt. Haha, det var ju precis det jag ville höra. Här kan du göra Expressens lilla helg-test.

17 februari 2007

Presidentval i Guatemala


Efter Evo Morales kommer Rigoberta Menchú? Lägg det namnet på minnet. Hon kan bli Guatemalas första kvinnliga president och första representant för ursprungsbefolkningen på posten. Politiska partier har kontaktat mayaledaren och Nobelpristagaren för kandidatur i presidentvalet i september. Hon har haft överläggningar med två av dem och kommer att lämna besked nästa vecka. Många hoppas att Evo Morales har visat vägen och att "ringarna på vattnet" ska leda till ökade möjligheter för den guatemalanska ursprungsbefolkningen att vara delaktiga och att kunna påverka i samhället.

Uppdatering: Här är DN´s artikel 2007-02-12 om "den första infödda presidenten" som Lena i Latinamerika kommenterade. Själv läste jag om Rigoberta bl.a. här (spanska).



Biografi på engelska
Fundación Rigoberta Menchú Tum (spanska)

16 februari 2007

Vem var Jesus?

Tre bevis för att Jesus var mexikan
* Han hette Jesus
* Han var tvåspråkig
* Han blev alltid trakasserad av myndighetspersoner

Men det finns också goda belägg för att han var irländare
* Han gifte sig aldrig
* Han berättade alltid historier
* Han älskade att vara ute i landskapet

Samtidigt finns tydliga indikationer på att Jesus var svart
* Han kallade alla för "broder"
* Han tyckte om gospel
* Han kunde inte få en rättvis rättegång

Men det finns också goda skäl att tro på att Jesus faktiskt var jude
* Han gick i sin faders fotspår (båda fädernas...)
* Han bodde hemma tills han var 33
* Han använde olivolja

Tre starka fakta talar för att Jesus var italienare
* Han gestikulerade med händerna när han pratade
* Han drack vin till varje måltid
* Han var säker på att hans mamma var oskuld,
och hans mamma var säker på att han var Gud

Medan ytterligare tre företeelser pekar på att
han kan ha varit från Kalifornien

* Han klippte aldrig håret
* Han gick omkring barfota
* Han grundade en ny religion

MEN - de mest övertygande bevisen talar faktiskt för att
Jesus var KVINNA!

* Han blev tvungen att utfodra en stor mängd människor på
kort varsel fast det inte fanns någon mat
* Han försökte göra sin röst hörd bland massor av karlar
som inte fattade ett dugg
* Till och med när han var död var han tvungen att gå upp
för att det fanns mer jobb för honom att göra...

15 februari 2007

Vilse i skogen?

Vilken tur att det finns märkning! Du är HÄR!


Vår dikt är klar

Här kommer resultatet av Språkmakargatans diktutrop.
Riktigt fin, om jag får säga det själv.

Lyssna, hör du?
Tusentals stjärnor viskar
små glittrande hemligheter

Moder Jord ler stort
men låtsas
som om hon inte hörde

Barn ute på gården
Njuter av härliga snön
Som knastrar under de små fötterna

Hör! Det närmar sig nu
Var inte rädd
Lyssna

Hör du?
Fåglarnas kvitter
Våren som närmar sig

Ser du?
Mannen som sprider värme
denna iskalla februarinatt

Hur vet vi?
Är det verkligen jorden som snurrar
eller är det vi?

Men stanna då upp för ett slag och njut
för vintertid är fortfarande här.

14 februari 2007

Now and forever












Alla hjärtans värld av Ali Esbati.
Den mannen kan verkligen konsten att uttrycka sig!

13 februari 2007

Mexikanska spetstrosor

Jag skrev tidigare om en fleecejacka som jag fick jaga över halva Centralamerika eftersom den inte alls ville följa med mig hem. Nej, det var ingen snygg latino i den... det var min egen jacka. När jag var i Mexiko blev jag av med min ena ryggsäck och därmed också en stor del av mina kläder. Efter att ha gjort polisanmälan i lilla staden Palenque återstod det svåraste: att hitta nya underkläder. Det mexikanska modet när det gäller "de namnlösa" är inte riktigt i samma stil som det jag brukar köpa för att inte tala om storlekarna som passar bättre på småtjejer. Storlek 36 verkade vara den vanligast förekommande och större än stl 40 existerade knappt. Lite förvånande eftersom kvinnorna i gatubilden var allt annat än trådsmala, snarare tvärtom, den ena fylligare än den andra. Hur som helst, jag var tvungen att köpa trosor och försökte välja de minst hemska - inga neongröna eller knallgula med rosetter för mig, tack! Det slutade med att jag numera kan stoltsera med att jag äger två par äkta mexikanska spetstrosor.

Ett annat betydligt trevligare klädminne är ett par julröda filttofflor som jag fick av Tomten när jag var fem år gammal. Jag var så lycklig över min julklapp att jag hade tofflorna på mig när jag skulle sova. Mamma som kom och stoppade om mig råkade se något rött skymta i fotändan av min säng och när hon lyfte på täcket fick hon se att jag hade tofflorna på mig. Mina små fötter hade blivit alldeles svettiga och röda av tofflorna som färgade av sig och jag hade dessutom ludd mellan tårna. Ändå ville jag inte ta av mig dem. Det var äkta kärlek. Det var inte bara det att jag tyckte mycket om tofflorna utan att det var Tomten som hade kommit med dem, precis som jag hade önskat mig.

Har du något klädesplagg som har en speciell historia eller har betytt mycket för dig?

11 februari 2007

Fountain Fringe

Stationsvakten har koll på vad som är inne och ute i Mexico City!

Alla hjärtans dag

närmar sig och det är många som gnuggar sina händer. Själv tänker jag låta dagen passera utan att handla varken gelehallon, choklad eller blommor. Jag gör som jag brukar: uppvaktar mina närmaste när jag känner för det, oavsett vad det står för siffror i almanackan. Kram på er!

P.S. Om du ska köpa rosor, köp rättvisemärkta!

10 februari 2007

Blogger får en chans till

Jag har länge funderat på att byta bloggverktyg. Har tittat både på blogg.se och blogspirit.com idag men känner mig inte "hemma" i någon av dem. Är rätt trött på Blogger på många sätt, trots att den nya versionen är mycket bättre än den tidigare. Det som gör mig mest irriterad är att mina länkningar inte funkar som de ska. T.ex. under de senaste veckorna har jag länkat till 10-15 andra bloggar men det syns inte på Bloggportalen. När andra bloggar länkar till mig, blir det nåt vajsing också. När Språkmakargatan skickade iväg diktutmaningen till mig (och jag vidare till andra bloggpoeter) länkas alla de andra till Liza utom jag. Kan inte förstå varför. Eller är det så att alla länkningar inte syns på Bloggportalen. Mina senaste inlägg syns inte där överhuvudtaget under vissa perioder. Non capisco, förstår ingenting! En annan grej är att jag har tappat bort min direktredigeringsknapp. Den är ikryssad, men det hjälper inte. Oj, vad gnälligt det blev nu. Gillar de här färgerna på nya layouten. Kul med lite omväxling. Hoppar till varje gång jag ser bloggen eftersom jag är så van vid att se blå himmel och ett fyrtorn. Det är första gången jag byter mall sedan jag började blogga för snart 2 år sedan.

8 februari 2007

Om att bli vuxen

VAR RÄDD OM DIN NYFIKENHET!Utan den är livet trist och enformigt.

Uppdatering 2007-02-10
Idag köpte jag en bok som heter 101 saker som du ska göra innan du blir gammal och tråkig, skriven av Richard Horne och Helen Szirtes. Ska ge bort den till en tonåring i födelsedagspresent så jag kan tyvärr inte läsa den själv. Det kanske är sent för mig? Nja, i den meningen kommer jag nog aldrig att bli vuxen. Jag får satsa på ett eget exemplar om fantasin börjar tryta. Boken innehåller många roliga och knäppa idéer. Författarna har en hemsida (på engelska).

Har du...vikt en trana i origami?
satt egna fartrekord?
lärt dig att jonglera?
byggt en igloo?
firat jul i ett annat land?

Om inte, men skulle vilja... då kan jag verkligen rekommendera boken. Har en del kvar att jobba på, ser jag.

6 februari 2007

Släpp dikten fri i bloggosfären

Jag fick en utmaning från Liza på Språkmakargatan. Så här skriver hon:
Vad sägs om att skapa en dikt tillsammans i bloggosfären? Jag tänkte slänga ut tre meningar här på Språkmakargatan och skickar sedan vidare dikten till en bloggare som kan välja att ta emot utmaningen (genom att addera tre versrader till skapelsen) eller avböja och skicka "pinnen" vidare. Efter att ha skickat den till sex/sju bloggare skall den återvända till Språkmakargatan./.../ Rytm och rim är inte ett krav./.../ Glöm inte att det viktiga är att ni adderar ord till texten - det spelar ingen roll om de passar in eller inte, om de är på spanska, ryska, svenska eller ett eget fantasispråk. Detta är vår dikt och den får se ut hur som helst.

Lyssna, hör du?
Tusentals stjärnor viskar
små glittrande hemligheter

Moder Jord ler stort
men låtsas
som om hon inte hörde

Jag skickar "pinnen" vidare till Haydee och hoppas att hon vill vara med.

Grattis på Nationaldagen!

Humaniorabloggen uppmärksammar samernas nationaldag och bjuder på många intressanta litteratur- och länktips!

5 februari 2007

Bloggtipsbloggen

Vill du göra reklam för din blogg, eller tipsa om någon superbra blogg,
kan du göra det på ett enkelt sätt på Bloggtipsbloggen.

4 februari 2007

Låt oss dra liken ur garderoben

uppmanar Kelly och RS. Rätt lagom ansträngande tidsfördriv en lugn söndageftermiddag tänkte jag och hakar på: Avslöja 5 saker om dig själv som ingen vet (eller så få som möjligt). Alla är dessvärre sanna.

1. Jag har tillhört en fan club men tänker inte avslöja vilken.

2. När jag åkte Finlandsbåt gick larmet från hytten och personalen fick rycka in. Det var barn inblandade och det var helt ofarligt. Har man blivit uppfostrad till att göra som man blir tillsagd är det inte så svårt att tänka sig vad en 7-åring gör om det står "Tryck här" bredvid en knapp? Ja, trycker förstås, och det råkade vara en larmknapp.

3. Jag har imponerat på amerikanska läkarstudenter med min övertalningsförmåga. Det var när jag skulle åka långfärdsbuss nånstans i Centralamerika. Personalen på bussbolaget ville att jag skulle slänga in min lilla ryggsäck i bagageutrymmet (läs inte ha någon koll över mina saker som kamera osv.) men jag vägrade. Efter några minuters dividerande tillkallades en vakt men jag stod på mig (med hjälp av envishet och kvinnlig charm, inte för att jag trodde att jag hade någon, men det funkade) och det slutade med att jag satt med ryggsäcken i knäet medan läkarstudenterna (manliga) var tvungna att lämna ifrån sig alla sina saker. De var inte lite avundsjuka. Nationaliteten kan ha spelat en viss roll - jag hade ju visat mitt svenska pass.

4. Jag har glömt samma fleecejacka i två olika länder och lyckats få tillbaka den. Första gången var på en restaurang i San José i Costa Rica. Personalen hade tagit hand om den och den låg snyggt och prydligt vikt i en plastpåse under disken, bara att hämta när jag var tillbaka i stan efter några dagar. Andra gången var i San Pedro Sula i Honduras. Jag glömde jackan på ett hotellrum när jag bytte rummet mot gatan till ett lugnare. Dagen därpå åkte jag därifrån till Tela på kusten och några dagar senare när jag hade bussbyte i San Pedro Sula tog jag taxi från busstationen till hotellet, hämtade min jacka, hoppade in i taxin, iväg till busstationen och vidare med nästa buss mot Guatemala. Proceduren tog en timme, precis den tiden jag hade mellan bussarna. Lite svettigt var det, men rätt bra jobbat tycker jag!

5. Jag har läst Salingers "The catcher in the rye" två gånger.

Majonnäs och kaffe

Jag har inte skrivit någonting på spanska på länge och tänkte råda bot på det genom att bjuda på den här lilla historian (fritt översatt till svenska av undertecknad).

Cuando las cosas en la vida parecen demasiado, cuando 24 horas al día no son suficientes, recuerda

El frasco de mayonesa y el café

Un profesor delante de su clase de filosofía sin decir palabra tomó un frasco grande y vacío de mayonesa y procedió a llenarlo con pelotas de golf. Luego les preguntó a sus estudiantes si el frasco estaba lleno. Los estudiantes estuvieron de acuerdo en decir que sí.

Así que el profesor tomó una caja llena de canicas y la vació dentro del frasco de mayonesa. Las canicas llenaron los espacios vacíos entre las pelotas de golf. El profesor volvió a preguntarles a los estudiantes si el frasco estaba lleno y ellos volvieron a decir que sí.

Luego el profesor tomó una caja con arena y la vació dentro del frasco. Por supuesto, la arena llenó todos los espacios vacíos y el profesor preguntó nuevamente si el frasco estaba lleno. En esta ocasión los estudiantes respondieron con un "sí" unánime.

El profesor en seguida agregó dos tazas de café al contenido del frasco y efectivamente llenó todos los espacios vacíos entre la arena. Los estudiantes reían en esta ocasión. Cuando la risa se apagaba, el profesor dijo: "Quiero que se den cuenta que éste frasco representa la vida. Las pelotas de golf son las cosas importantes, como Dios, la familia, los hijos, la salud, los amigos, las cosas que te apasionan. Son cosas que aún si todo lo demás lo perdiéramos y sólo éstas quedaran, nuestras vidas aún estarían llenas. Las canicas son las otras cosas importantes, como el trabajo, la casa, el auto, etc. La arena es todo lo de más, "las pequeñas cosas." Si ponemos la arena en el frasco primero, no habría espacio para las canicas ni para las pelotas de golf. Lo mismo ocurre con la vida.

Si gastamos todo nuestro tiempo y energía en las cosas pequeñas, nunca tendremos lugar para las cosas realmente importantes. Presta atención a las cosas que son cruciales para tu felicidad. Juega con tus hijos, tómate tiempo para asistir a lo del doctor, ve con tu pareja a cenar, practica tu deporte o afición favorita.

Siempre habrá tiempo para limpiar la casa y reparar la llave del agua. Ocúpate de las pelotas de golf primero, de las cosas que realmente importan. Establece tus prioridades, "el resto es solo arena."

Uno de los estudiantes levantó la mano y preguntó que representaba el café. El profesor sonrió y dijo: "Que bueno que lo preguntas. Sólo es para demostrarles que no importa cuan ocupada tu vida pueda parecer, siempre hay lugar para un par de tazas de café con un amigo."

***

När du har känslan av att “det är mycket nu”, när 24 timmar om dygnet inte räcker till, kom ihåg

Majonnäsflaskan och kaffet

En filosofilärare stod framför sin klass utan att säga ett ord, tog en tom majonnäsflaska och fyllde den med golfbollar. Sedan frågade han eleverna om flaskan var full. Eleverna var överens om att så var fallet.

Därefter tog läraren en ask full med kulor och tömde den i majonnäsflaskan så att kulorna fyllde hålen mellan golfbollarna. Läraren frågade återigen eleverna om flaskan var full och fick samma jakande svar.

Sedan tog läraren en ask med sand och tömde den i flaskan. Självklart fyllde sanden de tomma ytorna och läraren frågade på nytt om flaskan var full. Då svarade alla eleverna med ett enhälligt ”ja” varpå läraren hällde i två koppar kaffe i flaskan. Det fyllde effektivt de små hålen mellan sandkornen. Vid det här laget skrattade eleverna och när skrattet tystnade sade läraren:

”Den här flaskan representerar livet. Golfbollarna är viktiga saker som Gud, familj och barn, hälsa, vänner och saker vi brinner för. Det är saker som fyller vårt liv med betydelse även om vi förlorar allt annat. Kulorna är andra viktiga saker som arbete, hem, bil osv. Sanden är allt det andra, småsakerna. Om vi häller i sanden i flaskan först, finns det inte plats för kulor eller golfbollar. Precis så är det med livet.

Om vi slösar bort vår tid och kraft på småsaker, har vi aldrig tid för sånt som verkligen betyder något. Ta alltså vara på det som är avgörande för din lycka och ditt välmående. Lek med dina barn, ta dig tid till att ”assistera doktorn”, gå ut och ät middag med din partner, ägna dig åt sport eller annan favoritsysselsättning.

Det kommer alltid att finnas tid till att städa eller laga vattenlåset. Ta hand om golfbollarna först, sakerna som verkligen betyder något. Prioritera om, resten är ju ändå bara sand.

En av eleverna räckte upp handen och frågade vad kaffet representerade. Läraren log och sa: ”Vad bra att du frågar. Det är till för att visa att det inte spelar någon roll hur upptagen du är, det finns alltid utrymme för en kopp kaffe med en vän”.

3 februari 2007

Solidaritetsbloggen

har hittills samlat ihop över 27 000 kronor till välgörande ändamål. Den här gången går våra pengarna till Världsinfektionsfonden som bidrar till forskning kring fattigdomens infektionssjukdomar. På Solidaritetsbloggen kan du läsa om hur du blir en i gänget. Häng med!

2 februari 2007

Fånga dagen

Dessa dagar som kom och gick... inte visste jag att det var livet.

Mitt favoritcafé Fernandos i Antigua, Guatemala.
Det ligger på 7a. Avenida Norte bredvid Posada La Merced.


Uppdaterad med vägbeskrivning

Sorry, Christina W, det går ingen tunnelbana hit, vad jag vet, men du kan ta höger vid Barajas (flygplatsen i Madrid) och fortsätta rakt fram tills du kommer till Karibien, antingen med båt eller vingar… När du ser Landet med träden (Goathemala på maya-språket betyder just det) kan du ta sikte på vulkanen Agua. Väl framme i den gamla huvudstaden går du norrut på kullerstensgatorna från det stora torget och passerar restaurangen med Frida-bilder i fönstret. När du kommer till Merced-torget med den vackra gula kyrkan är du nästan framme och kan känna den ljuvliga kaffedoften som kommer från Fernandos (kaffet rostas och mals vid ingången). Jag vandrar ofta den vägen i mina tankar. Hjäälp, nu fick jag resfeber igen...

Spanjorerna gav staden Antigua namnet La Muy Noble y Muy Leal Ciudad de Santiago de los Caballeros de Guatemala alltså "den mycket nobla och mycket lojala staden Santiago av Guatemalas riddare". (Wikipedias översättning)

Mystiska män

Kulturbloggen publicerade för ett tag sedan en bild som väckte viss munterhet och förvåning. Det var en mystisk man sittandes på golvet på Centralen mitt i morgonrusningen.

Jag hade redan glömt bilden när jag tittade ut genom ett badrumsfönster imorse och fick syn på inte mindre än tre mystiska män i full färd med att dyka ner bland soporna i containern med en "sopplockarpinne" i högsta hugg. Jag var för långt borta för att kunna se vad han fiskade upp, men en plastflaska är en kvalificerad gissning. Rusade efter kameran och här kommer resultatet.

Har du sett mystiska män (då menar jag inte de där små gröna - eller ok, det är valfritt) vore det kul om du antog utmaningen och la upp bilden på din blogg.


Aktion mot klimatförändringar

Tända ljus skapade trevlig stämning och väckte förhoppningsvis också tankar om att vi borde ta bättre hand om vår planet så att våra barn har en ren och oförstörd boplats att ärva efter oss. Eiffeltornet slocknade men i Sverige märktes ingen större skillnad på elförbrukningen igår kväll. Manifestationen hade fått större genomslagskraft om den hade uppmärksammats tidigare. Själv fick jag ett mejl kvällen innan från en kompis i södra Chile - visst är internet fantastiskt! - och skickade det till mina spansktalande vänner, men hann inte blogga om det här för att sprida budskapet vidare. Då stod det inte i tidningarna ännu.