31 mars 2007

Inte bara Wiener Sängerknaben

Den här videon hittade jag hos Johan Ahlin.
Undrar om österrikarna har en egen gen för sångröst.

Hopp om livet

Mitt svar till kommentarerna på förra inlägget blev så långt att jag postar det som ett inlägg istället.

Tack alla! Jag mår redan mycket bättre, nästan som mitt gamla vanliga jag. De första dagarna var jag så pass dålig att jag bara sov och drömde om konstiga saker som en bittbullterrier som nafsar mig på handen och harar som skuttar på ängarna. Så länge jag är tillräckligt dålig och kan sova bort tiden går det väl an att vara sjuk, men när jag börjar bli piggare – det är då jag får problem. För pigg för att ligga i sängen och stirra i taket men för trött för att göra något som kräver tankeverksamhet eller fysisk aktivitet. Läsa en bok går inte och de få stegen mellan soffan och sängen gör en andfådd och svettig. Svårt att hålla mig från bloggen fast jag inte orkar. Tar en febernedsättande till… Nej, det där sista var inte riktigt sant. Jag äter så lite piller som möjligt. Det handlar mer om finsk sisu. Ligga på soffan, glo på tv och äta praliner låter kanske mysigt, men inte när ögonen svider efter att ha sett samma nyheter för sjätte gången, godiset fastnar i halsen för att man inte kan svälja och man har fyllt sin kvot av meningslösa amerikanska tv-serier för flera år framåt.

Jag skulle säkert göra alla gråterskorna i gamla Rom gröna av avund med min visa… så nu får det vara bra!

Anna Malaga: Nu är jag så pass frisk att jag skulle kunna tänka mig (obs! önsketänkande) en Mahou jag såg hos dig häromda´n. *torkar mungiporna*

Haydee: Kiitti ja Hauskaa matkaa Keski-Suomeen! Trevlig resa! *vill också*

Nadia: Drick en batido de mora (björnbärsmilkshake) för mig också och var rädd om dig! Håll dig borta från demonstrationerna.

Thérèse: Lycka till med flytten! *riktigt glad för din skull*

Lena: Ah, du kanske har hört talas om de vita krigarna som attackerar de onda bacilluskerna? Jag är glad över att jag har dem trots att det inte är så roligt medan striden pågår. Vetskapen om att de alltid vinner gör det lättare att stå ut.

Sukha: ¡Buen viaje och lycka till med nya jobbet! *ler avundsjukt*

Camilla: Tack för ditt bidrag i Vem vill bli bloggmiljonär?! Mycket bra råd för sjuklingar också, men pimpla te? Neej, måste jag? Föddes nämligen utan tepimplar-genen och får svaga rysningar av bara tanken. *asg*

Sipriina: Yes, I cough cough and ah-choo, poor me! But to tell you the truth, I feel a lot better today. OMG, do they still sell cd´s with Ots? *LOL* It feels like hundreds of years ago... Not my favourite music actually but makes me nostalgic anyhow. I could taste of some salmiakki though... Don´t tell me you´ve got those ABC-thingies! *so envious*

P.S. Känner ni förresten doften av kamelian från fotot nedan. Den är ljuvlig.

29 mars 2007

Bloggpaus

tills febern gått ner...

27 mars 2007

Vem vill bli bloggmiljonär?

Inför 2-års jubileet av Pumans dotter den 11. maj 2007 utlyser jag en bloggtävling. Berätta för mig med högst tio ord varför jag borde läsa just din blogg. Skryt och skämta gärna om du känner för det men tiggeri och fjäsk undanbedes! Möjligen kan jag tänka mig att ompröva det sistnämnda om det kommer i form av kontanter.

Endast ett bidrag per deltagare. Oseriösa bidrag diskvalificeras. Använd kommentarsfunktionen till att presentera ditt bidrag. Vinsten består av en trisslott med möjlighet till att bli Sveriges första bloggmiljonär. Jag som enväldig domare och jury väljer den bästa motiveringen. Beslutet kan inte överklagas. Vinnaren publiceras på årsdagen och vinsten levereras brevledes mot löfte om att inte avslöja eventuell vinst på trisslotten.

Låter det som ett aprilskämt?
Ja, men kolla då en gång till i almanackan!

African Flying Doctors

Flygande doktorer i Afrika behöver din hjälp! 100 kr kan de flesta av oss avvara. Läs mer om hur du ska göra på Solidaritetsbloggen!

25 mars 2007

Vem älskar kackerlackor?

Klimatdebatten påverkar inte svenskarnas resande, skriver DN. Är det någon som är förvånad? Inte jag. Hur som helst, det var egentligen inte det som fångade min uppmärksamhet i den här artikeln utan att boendet skulle ha så stor betydelse för vart man vill åka:
- Man kan se att hotellet i många fall är viktigare än resmålet, och specialiserade hotell blir allt vanligare, säger Lisa Lenneman.
Det kan jag inte skriva under på! Om resmålet är tillräckligt intressant kan jag stå ut med lite småkryp - inte en hel koloni, så gulliga är de inte, men ett par stycken så där - och tuppar som gal mitt i natten (det finns ju öronproppar). Det beror mycket på var jag reser förstås, men generellt är jag nöjd bara jag har en någorlunda bekväm bädd (med rena sängkläder och tillräckligt många filtar för att slippa frysa om det är kallt eller fläkt/AC när temperaturen kryper upp över 35 plusgrader) att sova på och vatten att tvaga mig i. Och ett ordentligt lås på dörren. Resten ordnar sig.

Intressant är också att kortresorna har ökat. Många efterfrågar 10 dagars resor eftersom de vill sprida ut sin semester under hela året. Då undrar man ju varför. Kan det bero på att många känner att de inte kan ta en lång sammanhängande ledighet på grund av arbets- och/eller familjeförhållanden eller kan det vara så att man vill ha lite av varje: en vecka till solen under den mörka årstiden, en skidresa med ungarna på sportlovet, en midsommarvecka hos släkten på Gotland och kanske en shoppingweekend till London innan jul.

24 mars 2007

Sommartid




















Idag får vi vara uppe xtra länge... eller vi kan passa på att sova xtra länge imorgon bitti... eller hur var det nu igen? Jag ställer klockan framåt när sommaren är framför oss och bakåt när vi har sommaren bakom oss. Och sova? Vem har tid med det?

Bilden på den underbara Dalí-klockan snodde jag från en spansk blogg.

23 mars 2007

Dagens bildgåta

Var står fotografen?


20 mars 2007

Månadens inlägg - Sjukvård

Månadens inlägg hos Tolken handlar i mars om sjukvård och här kommer några tankar om det som händer i Sverige just nu.

Socialminister Göran Hägglund argumenterar för nedmontering av den offentliga sjukvården med termer som mångfald och valfrihet (för vem kan man undra!). Skattefinancieringen vill han behålla men ta bort stopplagen som hindrar vinstintressen att ta över verksamheten. Den logiska konsekvensen av detta är förstås att våra skattepengar hamnar hos aktieägarna i stället för att satsas på mer och bättre vård. Inte bara patienter utan även personal får betala priset eftersom privatiseringar leder till lägre löner och sämre arbetsvillkor i form av lägre bemanning och mindre resurser i verksamheten.

Regeringen sneglar åt det stora landet i väster för att hämta inspiration men blundar för att en skrämmande stor del av dess befolkning inte har tillgång till fungerande sjukvård, att barnadödligheten är mycket högre än i Sverige och att folkhälsan rent allmänt är sämre än här hemma.

Vill vi verkligen ha det så? För mig är svaret enkelt: jag vill inte leva i ett samhälle där plånbokens tjocklek avgör rätten till bra hälso- och sjukvård så HANDS OFF, Göran! Rör inte våra sjukhus!

Andra bloggare som skriver Månadens inlägg är: Emma, Barajagjohanna, Thérèse, Anna Malaga, Brazilian Linda, Nejma, Annelie, Haydee, Krokofanten, Sofia och Robban, Agnes och Pantoufle.

19 mars 2007

Kulturbloggens Blogg-Oscar

RS på Kulturbloggen har utlyst en Blogg-Oscar-tävling, jag citerar:
Tävlingen går ut på att du ska nominera minst tre inlägg som du ska kategorisera i någon kategori du tycker är lämplig. Det kan vara kategorin kultur, film, böcker, sport, nyheter, politik eller mat eller katter eller bilder eller foto eller IT-koll eller arbetsliv eller nöje eller konserter eller skivor eller personligt eller barn eller, ja det är bara din egen fantasi som sätter gränser där.
Nu borde jag förstås passa på att nominera mig själv men det vore lite väl övermodigt... jag känner mig inte riktigt worthy i det här sällskapet. Dessutom att hålla en guldskimrande naken karl runt vaderna och snyfta fram ett översvallande tack till mamma och pappa och Gud och femton andra som ingen bryr sig om... det är inte riktigt min grej så jag nöjer mig med att fiska fram några pärlor från blogghavet som jag har seglat planlöst runt på ...

And the nominees aaarre:

Till bästa inlägg i kategorin Politik och samhälle nominerar jag Vida latinas serie om Plan Colombia med följande motivering: Kort och informativt om ett aktuellt tema.

Plan Colombia. Del 1 - Kriget mot kokan

Till bästa inlägg i kategorin Lysande bloggidéer vill jag nominera Solidaritetsbloggen och inlägget om insamling till Naturskydds- föreningens kampanj för arbete med klimatfrågor. Alla inlägg hos Farsan Baloo kvalificerar sig till en Blogg-Oscar, men jag väljer att lyfta fram det senaste. Idén är enkel & genial och jag kan stolt berätta att vi tillsammans har fått ihop över 30 000 kr hittills.

Till bästa inlägg i kategorin Bloggutmaningar (svar på Sant eller falskt?) nominerar jag inlägget om Horace och jagAnnelies andra blogg. Motiveringen lyder så här: Här har vi en slumrande författartalang som vill kittla läsarens fantasi med sina små berättelser och överrumpla henne med en dråplig slutkläm. Det lyckas Annelie med och överraskningen är total.

Till bästa inlägg i kategorin Utlandssvenskar nominerar jag Anna Malagas EFIT - En söndag i mars. Det är alltid lika spännande att kika in genom nyckelhålet och ta del av Annas vardag i Andalucien. Intressant, roligt och lärorikt!

Till bästa inlägg i kategorin Bästa resetips nominerar jag Thérèse inlägg om Madrid. Det är fullspäckat med fakta och bra tips om vad man bör se och göra där. Det finns väl ingen som efter att ha läst detta kan motstå tanken på att boka första bästa flyg till den spanska huvudstaden.

Det finns så många intressanta, roliga, vackra, spännande, fina, träffsäkra och mycket läsvärda inlägg jag skulle kunna nominera, men eftersom tidsfristen går ut snart får jag nöja mig med ett Hedersomnämnande till er alla.

18 mars 2007

Påsken närmar sig

Efter att ha läst Annas inlägg om spanskt påskfirande blev jag klart sugen på en påskresa, men... kvasten är på lagning och jag har inte hunnit polera kaffekannan ännu så jag får bita i det sura äpplet och stanna hemma i påsk i stället för att flyga till Antigua där man kan beundra de vackra blomstermattorna och mäktiga processionerna. Jag får nöja mig med finska påsktraditioner, dvs. så prydnadsgräs som dekoreras med små kycklingar och äta memma. Inte så dumt det heller. Resorna verkar ändå vara slutsålda om man ska tro SvD. På bilden (tagen i Guatemala för tre år sedan) några lila påsksärk, typiska klädesplagg för festklädda bärare i en procession. Hittade en intressant artikel om påsken i Guatemala på DN.




Masker från Latinamerika

Inspirerad av La petite Haydee som visade upp en riktigt fin mask på sin blogg lägger jag ut två bilder: den första kommer från en keramikverkstad utanför kolonialstaden Trinidad på Kuba och den andra är från en stor indianmarknad i Chichicastenango i Guatemala. Jag köper inte så mycket souvenirer men är svag för såna här saker. Har du någon spännande mask så lägg gärna ut den på din blogg! Glöm inte att lämna en kommentar!

Filmtips för regniga dagar

Regnet bara öser ner... och jag behöver inte ha ett dugg dåligt samvete för att jag sitter och bloggar. Vart den där lovade snön tog vägen vet jag däremot inte... inte för att jag saknar den för det gör jag inte!

Såna här dagar är det skönt att sitta i soffhörnet och läsa en god bok eller se en bra film. Häromveckan såg jag en helt underbar italiensk film som heter Barntjuven (Il ladro di bambini). Det är en gripande berättelse om en karabinjär som får i uppdrag att eskortera två barn, en omhändertagen flicka och hennes lillebror, från Milano till ett barnhem i södra Italien. Trots allt det tragiska är det en varm och positiv film som visar att det finns hopp för mänskligheten. Se den!

16 mars 2007

Livet är fullt av prioriteringar


Jag kunde inte motstå frestelsen... att blogga är klart roligare än att diska! Det är nog den av hushållssysslor jag tycker allra sämst om. Jag kan stå och stryka ett bra tag (inte för att jag gör det speciellt ofta, men...), dammsuga eller tvätta fönster bara jag inte behöver ta hand om disken. Kan till och med muta någon annan för att slippa.


UPPDATERING en stund senare...
Här sitter jag och gnäller om att jag behöver diska - tills jag läser Erik Gustafssons inlägg om oroligheter i Oaxaca och helt plötsligt känner jag mig rätt nöjd med livet.

14 mars 2007

Mitt liv i 2:or och 7:or

Både Nejma och Tolken har utmanat mig att svara på detta, så jag har väl inget annat val... men det blir ingen biografi eftersom jag inte vill vara så privat på min blogg.

1967 Flower Power, så gott som alla svävade på små rosa moln, så även jag... fast kanske inte på riktigt samma sätt.

1972 Jag blåste ut ljusen på min tårta samma dag som Salma Hayek och var lyckligt ovetande om att Juan Perón hade valts till Argentinas president bara ett par månader innan.

1977 Gruppen Dire Straits bildades. Brothers in arms, Walk of life, Why worry... favoriterna, som jag upptäckte långt senare, är många.

1982 Gabriel García Márquez förärades med Nobelpriset i litteratur. Hans böcker har betytt otroligt mycket för mig.

1987 Enligt FN var vi 5 000 000 000 människor på jorden. Danny Kaye, en skådespelarfavorit, gick ur tiden och jag fällde en tår. Som barn lyssnade jag mycket på en skiva där han sjunger och berättar om hur kranen droppar och han kan inte sova. Blib... blib... blibblibb... blib... blibblibblib... blib...

1992 Påven Johannes Paulus erkände att det var fel av den katolska kyrkan att fördöma Galileo Galilei (1564-1642). Sent ska syndaren vakna... Jag kom till insikt om att det där med att röka är dumt och bestämde mig för att sluta.

1997 Det har gått 10 år men det känns som om det var igår... jag åkte för första gången till Madrid, denna underbara stad som jag gärna återvänder till. Ordet weblog myntades.

2002 Jag besökte mitt fadderbarn i Bolivia för andra gången.

2007 Jag har lagt spanskastudierna på hyllan, för ett tag åtminstone. Hittar kanske tillbaka till motivationen senare. Nästa långresa går förhoppningsvis till Argentina eller Chile. Inga konkreta planer ännu men desto fler drömmar.

Jag utmanar alla som har lust att svara. Berätta gärna om det i kommentaren.

English for Finnish dummies

Hittat hos en finsk kompis som bloggar i USA, översatte lite snabbt till svenska.

Can you hear me - Kannussa sinä, täällä minä - I kannan du, här jag
Manicure - Raha parantaa - Pengar botar
God only knows - Jumalan ainoa nenä - Guds enda näsa
To be or not to be? - Ampiaiselle vai ei? - till en Geting eller inte? (drinken)
Escort service - Escort-huolto - Escort-service (Ford)
We are the champions - Olemme herkkusieniä - Vi är champinjonerna
Do you feel allright? - Tunnetko kaikki oikealta? - Känner du alla till höger?
Bye bye baby, goodbye - Osta osta vauva, hyvä ostos - Köp köp bebis, bra köp
I fell in love - Kompastuin rakkaaseen - Jag snubblade på älsklingen
Just in case - Vain salkussa - Bara i portföljen
Hard disc operation - Rankka tiskausoperaatio - Tuff disk(nings)operation
I will never give up - En koskaan oksenna - Jag kastar aldrig upp
I'm going to make you mine - Menen tekemään sinulle kaivoksen - Jag ska gå och göra dig en gruva
Finnish people - Lopeta ihmiset - Gör slut på människorna
Carpet factory - Autolemmikkitehdas - Bilkramdjursfabrik
Bad influence - Paha räkätauti - Svår snorsjuka
Let's have a party - Perustetaan puolue - Låt oss grunda ett parti
Watch out! - Vahdi ulkona! - Vakta ute!
Press space bar to continue - Lehdistö avaruusbaariin jatkoille -Pressen till rymdbaren på efterfest

12 mars 2007

Dagens fråga

Vad har ett kors, varm choklad och Kolumbus gemensamt?

11 mars 2007

Français? Moi?!

Kan inte påstå att jag känner igen mig i beskrivningen, men visst vore det kul att kunna franska... mer än de få fraser jag kan haspla ur mig om det är absolut nödvändigt. Det fanns inte så många olika språk att välja emellan här. Jag testade några svarsalternativ och fick fram bara japanska och svenska utöver franskan. Annars hade ju tzeltal eller quechua varit lite häftigt!

You Should Learn French

C'est super! You appreciate the finer things in life... wine, art, cheese, love affairs. You are definitely a Parisian at heart. You just need your tongue to catch up...

Mexikansk musik

Det mesta som är värt att veta om Maná hittar du hos Maná Escandinavia, på svenska alltså. Det officiella sajten finns här.

10 mars 2007

Charter och schlager

Emma Hamberg ondgjorde sig i gårdagens krönika i Stockholm City över folk som inte tycker om schlager eller väljer andra sätt att resa än charter... som om trångsyntheten var en egenskap enkom reserverad för personer som inte uppskattar dessa fenomen. Jag ger blanka f*n i om det är fint eller inte men mitt intresse för Melodifestivalen kan bäst beskrivas med uttrycket I couldn´t care less! (Jag skulle inte kunna bry mig mindre!) Andra får gärna titta på det om de vill men låt mig slippa. Mitt intresse för charter är ungefär lika översvallande, i alla fall om resan till största delen består av att ligga på playan, shoppa tingeltangel och festa loss med andra turister. Tack, men nej tack! Jag kan tillbringa ett par dagar på stranden, bada och ta det lugnt men därefter vill jag ha något meningsfullt att göra. Egentligen har jag bara en sak att säga om det här: Jag hatar varken schlager eller charter men låt mig vara annorlunda. Försök inte att tvinga in mig i samma fack med dig och dina själsfränder, de schlagertrallande charterfansen. Live and let live!

9 mars 2007

Skydda rätten till ett privatliv

Till: Sveriges riksdag och regering

Lagstiftningen med syfte att underlätta övervakning av medborgarna har kontinuerligt genomförts under 2000-talet. Ingen motsvarande lagstiftning för att underlätta för medborgarna att få insyn i den ekonomiska eller politiska makten har tillkommit. Vi saknar och efterlyser balans i lagutvecklingen.Vi är övertygade om att eftertanke och överblick är speciellt viktigt just nu eftersom flera lagar om tvångsmedel, övervakning och integritetskänsliga ingripanden mot medborgarna har stiftats de senaste åren och ytterligare förslag står på tur.Vi uppmanar riksdagens ledamöter att stoppa regeringens förslag att Försvarets radioanstalt (FRA) ska kunna avlyssna data- och telefontrafik som förs över landets gränser.

Regeringens lagförslag hotar källskyddet, som är en av hörnpelarna i vårt öppna demokratiska samhälle.Vi uppmanar också riksdagens ledamöter att i vart fall inte ta några beslut om utvidgningar av tvångsmedel, övervakning och integritetskänsliga ingripanden mot medborgarna förrän Integritet- skyddskommittén kommit med sitt slutbetänkande.Om regeringen väljer att lägga sådana förslag innan dess uppmanar vi riksdagens ledamöter att endera avvisa förslagen, eller åtminstone låta dem vila i enlighet med bestämmelserna i 2 kap. 12 § regeringsformen.Vi uppmanar riksdag och regering att stoppa den blinda tjurrusningen mot ett kontrollsamhälle som vi inte vill ha, och istället låta eftertanke och respekt för de grundlagsskyddade medborgerliga rättigheterna bli ledstjärnor i lagstiftningsarbetet.

SKRIV PÅ HÄR!
senast den 31/3 2007

Sweden is fantastic

Nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Aftonbladet berättar nämligen om Vägverket som har gjort bort sig ordentligt! Det har förbjudit en herrgård utanför Nora att sätta upp en skylt med texten BED & BREAKFAST med motiveringen att trafikanterna inte förstår orden. Den tjänstemannen kan inte ha varit utanför sitt arbetsrum under de senaste tio åren!

8 mars 2007

Solidaritetsbloggen - Klimathotet

I mars samlar vi pengar till Svenska Naturskyddsföreningens arbete mot klimatförändringar. På Solidaritetsbloggen kan du läsa mer om hur du går tillväga. Häng med!

Internationella kvinnodagen


Jag rotade i mitt elektroniska fotoalbum för att hitta någon passande bild Internationella kvinnodagen till ära och hittade den här. Den är tagen i Baracoa på östra Kuba för två år sedan. Hon var så fin! Undrar vad hon tänkte... Kanske så här: Vänta bara när vi får lika mycket i lönekuvertet som karlarna. Oj, vad roligt vi ska få då!

P.S. Missa inte detta!

Små tanter är nyfikna

men om det är en sådan som har kommit på idén med Frågar dagligen... har jag ingen aning om. Hur som helst, där hittar du många roliga frågor.

6 mars 2007

Bloggutmaning med sex konstiga saker

Älskade Beijing har utmanat mig att skriva konstiga saker... what´s new?... njaa, den här gången handlar det om min egen höga person. Får se om jag får ihop så många. I´ll do my very best!

Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir utmanade ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Bloggaren väljer sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter att det är gjort skriver bloggaren en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit utmanade och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.


1. Jag älskar musik, men är inte speciellt förtjust i att dansa och det beror på att jag lider av total avsaknad av koordinationsförmåga.

2. Jag äter aldrig den lilla träiga biten i en tomat.

3. Jag sover dåligt när det är fullmåne... och nej, jag tror inte på sånt där.

Eftersom jag själv bestämmer över reglerna tar jag mig friheten att halvera antalet punkter på listan, likaså antalet bloggare som får den stora äran att skriva konstigheter om sig själva. De är Kulturbloggen, La petite Haydee och Lo bloggar.

Resefrågan på DN

Dagens Nyheter har inlett ett samarbete med Lonely Planet för att kunna svara på läsarnas resefrågor. Det är inte så många som har upptäckt servicen Resefrågan ännu och det finns bara en handfull frågor besvarade på online-tjänsten men själva idén är lysande. Informationen verkar vara rätt detaljerad och användbar. Undrar hur lång tid det tar att få svar.

Google och andra sökmotorer

Den som söker han finner är en gammal sanning, men den verkar något förlegad och inte så sann längre - i alla fall när det gäller internet. Det är roligt att se vilka sökord folk har använt när de hamnar här på Pumans dotter. Det brukar vara mycket Mexiko, Ecuador och Bolivia (t.ex. barnarbete) eller Latinamerika överhuvudtaget, tequila och spanska. Just nu är det många som söker dikter och vill veta hur man bokstaverar. Här nedan har jag skrivit och kommenterat några av de ovanligare sökorden.

alla länder som börjar på y
- Yemen och några till...
kissar i toakön
- hur har du lyckats hitta min blogg med de sökorden?!
vilket land producerar mest kaffe i världen
- Brasilien
stark dryck
- tequila-sökningar är vanliga och NEJ, ingen larv i tequilaflaskan
foto på jordskred
- har jag inga på min blogg
hög ljudnivå på bio
- har jag inte haft några problem med
varför lärde sig Henning Mankell portugisiska
- kan det vara för att han bor i ett land där man talar språket?
protestlista delfiner
- vad protesterar delfiner mot?
vad betyder petturi på finska
- svikare, svindlare
hur långt är det från sverige till jamaica
- från Stockholm till Kingston ca. 850 mil
mayakulturen i kongo
- ursäkta mig?
traditionell mat Centralamerika
- ris och bönör och tortillas och bönor och tortillas och ris
djävulsmasker
- fråga Lordi
kyssas
- visst, men inte här
VW bubbla
- vanlig taxibil i Mexiko
vad betyder el patio
- innergård
jag tror är intressant om du skriva till mig i andra språk traducir en español
- nej, jag orkar inte översätta det till spanska - använd Babelfish

4 mars 2007

Besökare sviker museerna

Svikare, jag?! Både ja och nej. Nu när de slopade entreávgifterna har återinförts och det har varit mycket diskussion om det i media... senast i morse satt kulturministern i tv-soffan och försvarade entréavgifterna... visst, jag känner mig som en förrädare när jag säger att fotoutställningen på Etnografiska museet var värd varje krona - 60 riksdaler kostade den. Förra helgen var jag nämligen på invigningen av Bortom horisonten (länk till en 12 minuters video på National Geographics), en fantastisk fotoutställning av den ungerske fotografen Attila Lóránt och producenten Sara Nordangård, som handlar om indiankulturer i Anderna och Amazonas. Bilderna är helt suveräna!

Vi råkade dessutom få vara med på invigningsceremonin och bara den var en upplevelse i sig. Den ungerske ambassadören öppnade utställningen, Lóránt och Nordangård berättade om sina expeditioner till Sydamerika, delar av Ensemble Villancico framförde vacker latinamerikansk musik och en docent i kulturantropologi pratade om kulturell mångfald. Ambassadörer från Brasilien och några andinska länder var närvarande - Bolivia, Peru och Ecuador om jag inte minns fel... kan ha varit Venezuela. Det bjöds på ungerskt vin eller juice med sydamerikanskt tilltugg. Cevichen* (som serverades tillsammans med popcorn) var underbar. Utställningen pågår bara till den 6. maj, så missa den inte!

* fisk, räkor och lök hackade i småbitar med limejuice, koriander och andra kryddor

Årets bästa resmål

enligt undersökningen som australiensiska Lonely Planet har gjort (se SvD-artikeln) är Kina. Jaha, kanske det, men min första tanke var ändå: "Enligt vem då? Vem har röstat fram resmålen? Jag har inte blivit tillfrågad." Att det är Lonely Planet-journalister som har röstat bästa resmålet för US travelers förklarar en stor del av resultatet. Jag tror inte att så många européer hade valt t.ex. Nicaragua. Därmed inte sagt att det landet inte är värt ett besök, tvärtom.

Linda på Tokyo Tidbits frågade mig för några inlägg sedan om Mexiko, som för övrigt placerar sig på en delad 10. plats på listan, var min favorit och fick ett mycket svepande svar. Och Thérèse undrade om jag tyckte om Belize. Visst, men jag har så svårt att välja favorit. Högst upp på min lista hamnar Bolivia, Guatemala, Mexiko, Ecuador och Kuba... inte nödvändigtvis i den ordningen. Det beror lite på dagsformen och humöret.

Bäst och favorit behöver visserligen inte vara samma sak. Det beror mycket på vilka kriterier man använder. Om man t.ex. tittar på prisnivå och fungerande logistik, hamnar en del av mina favoriter inte så högt upp på Bästa resmål-listan samtidigt som de har andra värden som kanske inte ens går att mäta.

Här är Lonely Planets lista:
1. Kina
2. USA
3. Marocko
4. Argentina
5. Brasilien
6. Turkiet
7. Nicaragua
8. Spanien
9. Grekland
10. Mexiko och Indien

3 mars 2007

Blatte? Självklart!

Ivan Daza, grundaren av Blatteförmedlingen, blev vald till Månadens stockholmare av tidningen Citys läsare i februari. Han säger sig ha spanskt, franskt, jugoslaviskt och inkablod i sina ådror, ett ryskt namn och asiatiskt utseende. Wow! Vilka resurser, vilka möjligheter! Jag vill också vara blatte i stället för en halvtråkig sverigefinne.

Uppdatering

En blatte är en individ med svenskt eller utländskt ursprung, som bor i Sverige och har insikt i andra språk, kulturer, seder och bruk. En blatte kan ofta flera andra språk än svenska och engelska och känner till något annat lands affärskultur, uppförande koder, seder & bruk, har god insikt och förståelse för andra kulturers sätt att tänka och vara. /.../Blatten kan ha erhållit sin unika kompetens från uppväxt i annat land, långa utlandsvistelser eller nära umgänge med individer som brukar denna andra kultur i vardagslivet. Blatte är således ett ord som passar in på vissa svenskar såväl som på många invandrare.


Den här definitionen läste jag på Blatteförmedlingens hemsida.
Jag kanske kvalificerar i alla fall.

Dagens tanke

Det brukar bli bra till slut
och är det inte bra
så är det inte slut än.


Tiden står stilla i en liten by i Belize.