28 september 2007

Rött - inte min färg













En röd t-shirt mot min gula päls! Hur skulle det se ut? Som spanska flaggan ungefär... Nej, tyvärr kunde jag inte ta på mig något rött idag eftersom det helt enkelt inte finns ett enda rött plagg i min garderob. Annars hade jag gärna hörsammat uppropet om att stödja det burmesiska folket. Det minsta jag kan göra är att skriva på listan som finns bl.a. hos Ging & Maleé.

Sprid gärna Ann- Maries Burmalogga (bilden ovan) EYES ON BURMA!

Läs gärna:
Rött för Burma hos Kent Filppu
Tala klarspråk om Burma hos Palmecenter
Burma protests + Världens ögon riktas mot Burma hos Christel
Vem bryr sig om Burma? hos Guava

Samtidigt vill jag passa på att påminna om Solidaritetsbloggen som i september skickar en slant till Amnesty. Häng med och bidra till en bättre värld du också!

27 september 2007

26 september 2007

23 september 2007

Stockholms pärlor

En av dem är Sjöpaviljongen vid Tranebergs strand, läcker mat - mycket fisk och skaldjur, missa inte den utsökta pannacottan - i trevlig miljö med underbar utsikt över Mälaren.

Café Världen om Bolivia

Maria Palselius, styrelseledamot på UBV och fd regionkoordinator, föreläser om Bolivia i Medborgarhuset (Medborgarplatsen, sal 401) kl. 18.00 på onsdag den 26/9 2007.

22 september 2007

Bröllopsbekymmer

Anna skriver idag om ett par bekanta som har svårt att få pengarna att räcka till det stundande bröllopet. Det är ju tragiskt om "gästerna äter det unga paret ur huset". Kan delvis förstå att man vill följa traditioner och bjuda alla denna speciella dag, men borde man inte rätta mun efter matsäck... eller vad det kan tänkas heta. Finns inte pengarna så finns de inte.

På tal om bröllop: Jag kan knappt stava till ordet konservativ, men jag tycker ändå att det går till överdrift när man förbjuder pappa att lämna över bruden under vigseln. Enligt kyrkan ökar önskemålet om att föra fram bruden stort på grund av att folk influeras av engelska och amerikanska filmer. ¿Qué? Man har gjort på samma sätt i Finland så länge jag kan minnas. Varför skulle det vara så fult? Bara för att det bygger på gamla värderingar kan jag inte förknippa det med att "en sak byter ägare". Om det nu är så ojämlikt, varför inte låta mamma lämna över sonen. Jag tycker att det är en fin gest att lämna över sitt barn, det dyrbaraste man har. Men jag är inte medlem så jag får väl tiga i församlingen.

... and then you die

I söndags var jag på Boka resa 2007-mässan i Globen. Det var många intressanta föreläsningar, men tyvärr kunde jag inte lyssna på alla jag ville eftersom de pågick samtidigt. Hann med Dominica och Guatemala (där har jag varit redan, men inte under påskfirandet som är speciellt i gamla huvudstaden Antigua). Presentationen jag prioriterade högst handlade om Madagaskar. Jag blev jättesugen på att åka dit för att mata lemurer med bananer och spana in kameleonter. Naturupplevelsen måste vara enastående. Resan går i augusti 2008.

Annemarie Körling skrev ett inlägg om all musik man ska hinna med att lyssna på och alla tavlor man måste se innan man dör (1001 ALBUMS YOU MUST HEAR BEFORE YOU DIE och 1001 PAINTINGS YOU MUST SEE BEFORE YOU DIE) och jag blev nästan matt av bara tanken. Jag är på samma linje: nej, jag måste inte alls. Jag gör så mycket jag hinner och har lust med. Resten får vara... eller så får jag ta det i mitt nästa liv ifall jag skulle födas på nytt. Och hur hänger detta ihop med mässan i Globen? Jo, där såldes en svensk utgåva av Patricia Schultz´ handbok för världsresenären 1000 places to see before you die (944 sidor). Jag har inte hunnit bläddra så mycket i den ännu men den verkar vara en perfekt inspirationskälla för en resenörd. Om du följer länken till Amazon kan du själv kika i den engelska versionen av boken. Den innehåller mycket spännande läsning men jag har vissa synpunkter på val av resmål när bara Copacabana och häxmarknaden i La Paz får vara med från Bolivia. Vad hände med saltöken Salar de Uyuni t.ex.? Den skulle jag inte vilja missa för allt smör i Småland.

21 september 2007

Vilt hjärta och flyktig själ

Du bär äkta zebrablod i dina ådror. Ditt vilda hjärta och din flyktiga själ skapar ibland problem för dig, men med ett öppet sinne lyckas du surfa dig igenom de flesta stormar utan att ta allt för illa vid dig. Du är full av påhitt och älskar slump, infall, ryck och andra plötsliga oförutsedda företeelser i livet. Ibland händer det att du får slå till full reträtt när du i din tanklöshet har gått ut lite väl hårt. Du har lite svårt att finna dig i ramar och kan därför ha problem med fasta strukturer som jobb och relationer.

Jag är barnsligt förtjust i olika tester som t.ex. Vilket djur är du? som jag hittade hos utmärkta Humaniorabloggen... trots att jag är fullt medveten om att det inte ligger så mycket som en uns av sanning i svaren. Ja, eller man tolkar in det man vill ha som svar. Inte blev jag någon puma (det alternativet fanns visst inte) men randig i alla fall... zebra är ett spännande djur så inte mig emot. Vill inte att allt ska vara förutbestämt och lämnar rätt mycket åt slumpen stämmer bra. Skönt att inte få åsna som svar, fast envis är jag ju. Den sista meningen stämmer inte alls.

20 september 2007

Pavarottis kronprins

Jag är inte så mycket för Idols och sånt men vem kan motstå detta?

18 september 2007

16 september 2007

Monasterium PoortAckere
























Den medeltida flamländska staden Gent ligger ca. 6 mil från Bryssel (mot kusten) och tågresan dit från Gare du Nord-stationen tar ungefär 45 minuter. Tågtrafiken är tät och det är skiftande kvalitet på tågen, både moderna snabbtåg och andra vars vagnar har målade enhörningar på väggarna och säten med murrig mörkbrun klädsel. En weekendbiljett tor från Bryssel kostar lite över 8 €.

Om du inte har mycket packning kan du ta dig till fots till Monasterium PoortAckere (det tar en halvtimme att gå) som ligger på Oude Houtlei, inte långt ifrån centrum. Ett billigare alternativ till taxi är spårvagn (nr. 21 eller 22) från Gents järnvägsstation men den går inte riktigt ända fram.



Delar av PoortAckere-klostret är från senare delen av 1200-talet, 1278 närmare bestämt. Namnet kommer från de holländska orden poort = port och ackere = åker (inte så svårt att gissa sig till kanske) och syftar till en åker eller äng som fanns i närheten av stadsporten. Under franska revolutionen konfiskerade staden Ghent klostret som år 1863 såldes till en greve vid namn Joseph de Hemptinne. Han hade planer på att restaurera klostret men valde att bygga nytt istället. Därmed är de flesta byggnaderna såsom en ny kyrka, två trädgårdar och hem för föräldralösa barn från den tiden. Efter Andra världskriget bodde både unga mödrar, föräldralösa och studenter här. För 10 år sedan fanns det fortfarande sex nunnor kvar på klostret men eftersom kostnaderna för underhåll av byggnaderna var skyhöga såldes Monasterium PoortAckere till en privatperson.
























Vad jag vet finns det ingen möjlighet till att ägna sig åt meditation och asketiskt leverne på Monasterium PoortAckere utan det är ett hotell i klostermiljö (eller enklare boende på Guesthouse). Den fina klosterkyrkan är en populär plats för att knyta äktenskapens band och i klosterträdgården firas många bröllopsfester. När jag bodde där fick jag höra av andra gäster att de var tvunga att byta rum för att få sova efter att bröllopsgästerna hade hållit dem vakna fram till småtimmarna. Inte alls så lugnt och fridfullt som man skulle kunna tro. Jag bodde i den något nyare delen och fick inte min nattsömn förstörd. På morgonen fick jag njuta av en underbar frukost i trevlig miljö i restaurangen. Det fanns nybakat bröd, olika sorters pålägg, yogurt och müsli, kokta ägg, frukt… ja, allt man kan önska sig. Enda minuset är det belgiska kaffet som är mycket svagare än härhemma, men det överlever man. Personalen är mycket trevlig och hjälpsam och gör sitt bästa för att gästerna ska trivas.
























Nästa gång berättar jag mer om staden Gent.

13 september 2007

12 september 2007

9 september 2007

Manligt och kvinnligt

Undrar om det finns en sån här på herrtoaletten också.

8 september 2007

European Day of Languages

firas på olika håll om några veckor, närmare bestämt den 26. september 2007. Europarådet har beslutat att göra dagen till en årligen återkommande språkdag. Den firades första gången år 2001. Läs mer på Europeiska språkdagen. På sajten finns också en frågesport där du kan testa sina kunskaper i världens språk och kulturer. Skickar du in dina svar kan du vinna en språkkurs på Folkuniversitetet, Finlandsinstitutet, Franska institutet, Goethe-Institut eller Studiefrämjandet. Den internationella sajten om Europeiska språkdagen 2007 finns här.

Det är mycket som händer på stan i dagarna. Instituto Cervantes har en maya-vecka med början på tisdag den 11/9, premiär på Svarta nejlikan den 14/9 (vill jag absolut inte missa!) och alla dessa resemässor. Kul men lite mycket på en gång! Och så ska man ha ork till att jobba också...

Boka resa 2007

Om du inte kan eller vill gå på gatan i helgen (Street) kan du besöka resemässan i Globen i Stockholm nästa helg, 14-16/9, som heter BOKA RESA 2007. På programmet bl.a. föreläsningar om Patagonien med Påskön, Guatemala, Dominica, Tanzania och Madagaskar (nu räknar jag upp några av dem jag är intresserad av men det finns flera... Australien och Hurtigrutten t.ex.). Entrépriset är 100 kr och du kan delta i utlottning av resor, smaka på exotisk mat och låta dig färdas till fjärran länder med tankens magiska kraft.

6 september 2007

Dagens bildgåta

Vad innehåller det hemliga skåpet?

Uppdatering 2007-09-08
TADAA! Sesam öppna dig! Detta gömmer sig i det lilla skåpet.

5 september 2007

Gå på gatan i helgen!

Du har väl inte glömt att den årliga Resmässan äger rum nu i helgen på Street Marknad vid Hornstull i Stockholm! Mer info hittar du på Robert Karlssons hemsida Jorden runt och programmet finns här.

Ordlös onsdag

























3 september 2007

8 saker om mig

Lisa har utmanat mig att göra mer eller mindre vågade avslöjanden om min person och/eller mitt enkla leverne så nu hasplar jag ur mig mina åtta. Men först några regler för utmaningen: Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg som innehåller åtta fakta eller vanor om en själv. I slutet av inlägget utmanar bloggaren åtta nya personer. Glöm inte att lämna en kommentar om utmaningen i kommentarrutorna på deras bloggar, så att de vet att de har blivit utmanade. Jag tror att den här utmaningen har "snurrat runt" ett tag så jag utmanar alla som vill att skriva listan.

1. Mitt motto är: "Den som har mest saker när han dör, vinner!" (obs! ironiskt)

2. Jag är allergisk mot jordgubbar och nickel, egoister och översittare bl.a. De första två är inte så svåra att undvika, det är värre med de sista.

3. Jag har cyklat omkull i samma backe tre gånger... vissa lär sig aldrig!

4. Jag har bytt namn för att få jobb. Det kändes kul som omväxling men också för j***igt att man ska behöva göra det, men så ser verkligheten ut i Sverige. Som tur var hade jag ett svenskklingande tredje förnamn efter farmor.

5. Envis är mitt fjärde förnamn. Inte Juana La Loca, Den vansinniga, som man skulle kunna tro. Jovisst, jag har ett och annat gemensamt med henne.

6. Rättvisa och solidaritet är viktiga begrepp för mig. Säkerligen ingen nyhet för dem som har läst Pumans dotter ett tag.

7. Att jobba som au pair i Berlin var min dröm när jag gick i gymnasiet. Den blev aldrig verklighet men jag är inte ledsen över det. Jag har fått så många andra drömmar uppfyllda.

8. Jag är "lycklig" ägare till en stegmätare. Det är viktigt att röra på sig men jag behöver inte någon liten manick för att gå ut och promenera. Kommer säkerligen inte att vinna stegtävlingen som startade på min arbetsplats idag. Min ambitionsnivå är inte lika hög som hos vissa som tänker promenera dygnet runt och så tycker jag att motion ska vara roligt också. Inte något som man gör bara för att vinna eller för att man måste.