30 december 2007

Så minns jag nyhetsåret 2007

Fortsättning följer på Klimateriehäxans bloggutmaning. Här kommer listan med de fem viktigaste (jag vill inte skriva mest minnesvärda eftersom det ordet väcker mest positiva associationer och det gör inte de här... förutom nr. 2 förstås) nyheterna från det gångna året:

1. Mordet på Benazir Bhutto

2. Evo Morales till president i Bolivia

3. Klimatdebatten

4. Skolskjutningen i Finland

5. SKANSKAs smutsiga affärer i Latinamerika


Nyheter som jag ville läsa men som aldrig publicerades.

1. Tillgång till aids-medicin åt alla.
Smittspridningen kan stoppas och botemedel är på väg.

2. USA har lämnat Irak och stoppat planerna på att invadera Iran.

3. Äntligen har vi jämställda löner i Sverige.

4. Millenniemålen kommer att uppfyllas.

5. Stockholms lokaltrafik avgiftsfri för att gagna miljön.

Så minns jag 2007

Nu när vi snart byter ut den gamla grisen mot en ung och pigg råtta (enligt kineserna alltså) är det dags att anta utmaningen jag fick av Klimakteriehäxan strax innan jul. Här kommer således mina fem mest minnesvärda händelser och nyheter under 2007. Jag börjar med det som ligger mig närmast, Pumitas fem höjdpunkter... eller nåt i den stilen. Det andra med nyheterna får jag ta sedan - när jag har tänkt till dvs. Numreringen är ingen prio-ordning.

1. Lilla F kom till världen tillsammans med de första solstrålarna på våren och den inte alltför stora släkten fick en ny medlem i form av ett förtjusande flickebarn.

2. År 2007 var arbetsmässigt ett förändringens år för mig. Jag bytte jobb två gånger, vilket är väldigt olikt mig när jag ser tillbaka på mitt yrkesliv. Att man byter arbete oftare nuförtiden är iofs ett allmänt fenomen men hittills har jag stannat kvar längre hos samma arbetsgivare.

3. Helgen på klostret i Gent, Belgien, var en annorlunda upplevelse. För att inte bli alltför tjatig hänvisar jag till tidigare inlägg om du vill veta mer eller se bilder.

4. Jag fick tillbaka läslusten och -förmågan (koncentrationen framför allt) för den verkar vara färskvara. Minnesvärda läsupplevelser från förra året är bl.a. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón, Flyga drake av Khaled Hosseini (finns numera som film och jag överväger starkt att se den trots att boken brukar vara bättre), Kuba av Thomas Gustafsson och Nu ska jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson.

5. Eftersom bloggen till stor del handlar om resande får den sista punkten bli Ingen långresa under 2007 men gott om resplaner för 2008. Högst upp på önskelistan står Madagaskar, Chile och Argentina... just nu i den ordningen men den kan ändras snabbt när vi kommer närmare sommaren.

Vad jag önskar mig av det kommande året? Inte så mycket för min egen del... jo, hälsa och lycka på min väg... resten ordnar sig.

Barn behöver ditt stöd

Börja det nya året med en god gärning genom att joina oss på Solidaritetsbloggen och skänka en hundralapp till BRIS! Läs här hur du kan vara med och spräcka 50 000 kronorsgränsen.

28 december 2007

I väntan på Nyårsfesten

I det här fallet är det Årsdagen för revolutionen som firas.
Baracoa på Kuba, 2005

Bästa boktipset

Tomten var omtänksam iår - kanske har jag varit lite snäll - och gav mig presentkort på Akademibokhandeln i julklapp. Lyckomig! Nu återstår bara den stora frågan, nästan omöjliga uppgiften: Vad ska jag köpa? Jag tänkte köpa någon klassiker som jag vill ha i bokhyllan eller så många pocketböcker som möjligt. Det lutar åt det senare. Har kommit i en läsarperiod och det är så roligt. Alla tips emottages tacksamt!

Till den som inte läst El Choco ännu kan jag verkligen rekommendera boken. Ingen 10-poängare men ändå mycket läsvärd. Återkommer med ett inlägg om den. Eller varför inte Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Den är underbar.

Nu ska jag ut i solen och smälta julegröten. Take care!

27 december 2007

Jag är inte rädd. Jag kan flyga.

Wow! Titta, mamma, vi är ovanför molnen! Kolla, där är solen! Ååh! En klar pojkröst i förskoleåldern ekade i hela kabinen (då önskade jag att det skulle ha varit första gången för mig också) och de flesta drog på munnen i det lilla planet som precis hade lyft mot skyarna... för att en kort stund senare landa med kraftiga skakningar. När de plötsliga vindpustarna tog tag i planet tystnade den späda rösten.

Åter tryggt på marken fick han tillbaka talförmågan och drog en lättnadens suck: "Det var inte så farligt, mamma. Blev du rädd?" "Ja, lite." svarade mamman leende för att trösta sin modige hjälte. "Tror du att tomten såg?" undrade pojken. "Ja, det gjorde han säkert!"

15 december 2007

Livet väntar inte

Dags att lyfta blicken och se framåt.
Natten viker för ljuset som återvänder så sakteliga.
Bråda dagar inför stundande ledighet.
Förberedelser och förväntan.
Återseendets glädje och omtanke.
Måttfullhet och njutning.
Ödmjukhet och empati.
Tända ljus och lugn musik.
Doft av nejlika och kanel.
Vackra tankar och avkopplande samvaro.

Allt detta önskar jag dig och mer därtill. Var rädd om dig och de dina!
Nu är det dags för Pumans dotter att ta en välbehövlig bloggpaus för att ägna sig åt allt det där spännande och livsviktiga som pågår i världen utanför datorskärmen. Återkommer när dagarna blivit längre. Lev väl!



GOD JUL OCH
GOTT NYTT ÅR!

13 december 2007

Doña Carmen på Palacio del Valle

Den färggranna damen vars bild jag postade på Ordlös onsdag är en känd personlighet, inte bara i Cienfuegos på Kuba, utan även i utlandet eftersom hon nämns i en reseguide som ges ut av Discovery Chanel. Hon är en party-lady a la Timander och har du (o)tur – välj själv vilket – kan du få sjunga med henne. Om du inte föredrar en drag-show cabaret på Hotel Jagua förstås.

Det här palatset är extra intressant för att det är en blandning av nygotisk och morisk stil. En framgångsrik affärsman Acisclo del Valle hämtade byggjobbarna från Marocko och arkitekten från Italien i början av 1900-talet. Det unika palatset som han tillägnade sin hustru stod klart 1917. Efter den stora börskraschen blev han barskrapad och begick självmord. Familjen Valle flydde landet efter revolutionen 1959 och numera är byggnaden ett hotell med lyxrestaurant... och pianisten Carmen en av sevärdheterna. Utsikten från terassen på tredje våningen mot Cienfuegos-viken är sagolik, likaså strandpromenaden Malecón som leder från själva staden till udden Punta Gorda (där palatset ligger). Orkar du inte gå finns det gott om cykeltaxi och hästdroskor men jag rekommenderar promenaden.

Staden Cienfuegos, som tillhör UNESCOs världsarv och även kallas Söderns pärla, är en trevlig kolonial stad med 150 000 invånare. Den grundades av franska immigranter och ligger på Kubas södra kust inte så långt ifrån min favoritstad Trinidad och Santa Clara förstås (sista slaget mot diktatorn Batista där bl.a. legendariske Che Guevara deltog). Cienfuegos betyder ”hundra eldar” och namnet härstammar från en spansk generalguvernör. Jag tillbringade bara två dygn, en alldeles för kort tid, i staden. Det finns mycket mer att se och uppleva än vad jag hann med. Bilden med tjejen vid symaskinen är också härifrån. Och tavlan med José Martís tankar om små flickor. Cienfuegos har också en egen triumfbåge i Martí-parken, Kubas enda, som syns på bilden längst ner. Palatset kommer inte till sin rätt i mina amatörbilder och därför har jag länkat till några proffsbilder. Palacio del Valle i all sin bragd hittar du här, Blåa palatset vid Malecón är också mycket speciellt. Den lille solstrålen Manolito satt på en trappa i den spektakulära kyrkogården La Reina. Där står en berömd staty som kallas Törnrosa och föreställer en ung dam som dog i obesvarad kärlek i förra seklets början.




12 december 2007

11 december 2007

Missa inte detta inlägg!

Guero är genial som vanligt.

Sexpack och salmiak

För ungefär ett år sedan skrev jag om den finska serien Viivi och Wagner, Finlands mest kända parförhållande, tecknad av Juba. Nu äntligen finns den på svenska! Tre album 1. Sexpack och salmiak, 2. Hjälp jag har en gris i sängen och den senaste 3. Inga bananskal i papperskorgen har översatts men jag har inte lyckats ta reda på var jag kan köpa dem. Får väl kontakta förlaget.

9 december 2007

Vilken stad?

Frågvis som vanligt...
Den här gången vill jag veta i vilken stad bilden är tagen.

Alternativ julkalender

Tomtar av olika slag hittar du i Alliansfritt Sveriges julkalender! Uppfinningsrikedomen är stor. Det kan inte förnekas.

I år fick jag en julkalender på posten också
med många tänkvärda ordspråk och tankar som t.ex.

En av de viktigaste resorna en människa kan göra
är att möta sin nästa halvvägs.


Ibland är vi så angelägna om att ge våra barn det vi inte fick själva
att vi glömmer bort att ge dem det vi hade.


Ta sikte på månen. Om du missar, hamnar du mitt i bland stjärnorna.

8 december 2007

Internethandel

Hämtade hem min nya kamera från Postens utlämningsställe igår... razzel razzel razzel... gott om bubblig plast var det. Kameran var välinslagen och paketet inte så lätt att slita isär. Till slut lyckades jag med hjälp av sax och hårda nypor. Kändes lite som en rysk babushka: först det stora bruna paketet... hoppsan, vad var det som ramlade i golvet, äh, jag tar det sedan... nästa förpackning var lådan som kameran säljs i... när jag fick upp den hittade jag kilovis (jo, det är sant för kameran väger två hekto och hela paketet 1,5 kilo) med instruktionshäften... det var bra för då kan jag slänga dem på retoromanska och arabiska för de har jag ändå ingen nytta av... nu börjar det brännas... där mitt i bland alla tillbehören ligger den, min nya fina kamera.

Men vad var det som ramlade i golvet? Inget man brukar hitta i ett paket som kommer med posten... om det inte kommer från min mormor förstås. Hon brukade skicka allt möjligt, rosor i kruka och så... Men nu är det andra tider och jag kan inte påstå att jag har någon speciell relation till företaget som jag köpte kameran av. De kanske vill ha det, vad vet jag. Muta mig med godis är inte det bästa sättet men de var rätt goda.

Jag är nyfiken på hur mycket ni andra handlar på internet och med tanke på det har jag startat en ny bloggfråga i högermarginalen. Själv handlar/betalar jag ganska ofta på nätet, mest flyg- och tågbiljetter, boende i utlandet, biobiljetter och inträde till olika evenemang, böcker och ibland cd-skivor. Kameran och min senaste mobil har jag också köpt på nätet. Kommer inte på annat just nu men det finns säkert mer. Använder oftast mitt kreditkort när jag betalar. Ibland tar jag på faktura, det beror på vilket företag det handlar om. Inga små suspekta nätbutiker eller hostelägare får mitt kortnummer. Där använder jag mitt sunda förnuft.

Enda gången jag har haft problem med kreditkort var när Nordea meddelade mig att de har spärrat mitt kort. Det var flera månader efter att jag hade kommit hem från Centralamerika. De hade haft något bedrägerifall med kort just i Panama och bestämt sig helt sonika att spärra alla kort som hade handlat där just vid det aktuella tillfället. Mitt kort hade inte utnyttjats... av andra än mig själv... men det visste de ju inte. Det var iofs bra men jag blev lite irriterad för att det tog 2-3 veckor att få ett nytt och jag var snart på väg ut på en ny resa. Lite svettigt var det men jag hann få ett nytt kort.

7 december 2007

Kramauktionen

Jag har med stigande förvåning följt kampanjen i media som syftar till att bota den stora svenska ensamheten. Vad jag inte förstår är varför man ska krångla till det så förbaskat. Kan inte kändisarna krama de ensamma så slipper man en massa onödiga mellanhänder?

UPPDATERING 2007-12-08
Idén är inte så dum kanske: såg nämligen att ett presentkort på ICA ingår i priset. Lite skämt köttfärs kan aldrig vara fel!

Stockholms pärlor

I veckan var jag på konferens på Van der Nootska Palatset på Söder. Härlig miljö, trevlig personal och god mat. Rekommenderas varmt!

6 december 2007

Paljon onnea, Suomi!



Det var en högtidlig stund när hon med lätt darrande händer böjde veken och skrapade tändstickan mot asken. Lågan fladdrade en aning i draget och ljuset reflekterades i deras allvarliga ansikten. Exakt klockan 18:00 skulle det ske. Alla samtidigt. När hon tittade ut genom fönstret såg hon att grannen också hade två tända ljus i sitt fönster. Likaså grannen längre bort. Många själar, en tanke.

Det är många år sedan nu. De första åren i Sverige fortsatte jag med denna tradition men på senare tid har den inte känts lika angelägen. Ikväll tänder jag två ljus i mitt fönster och sänder en tanke till mina förfäder som kämpade och offrade sig för att jag skulle få leva i ett fritt och självständigt land.

Har den äran, Finland! står det i rubriken.
Det självständiga Finland fyller 90 år idag.


5 december 2007

Allt om min mamma

Man ömsom skrattar ömsom snyftar åt Pedro Almodóvars fantastiska melodram skriver C-G i dagens Metro om en av mina favoritfilmer som visas på TV 1 ikväll! Men det som får mig att snyfta mest högljutt är sändningstiden. Kl 23.25 en onsdagkväll! Hur tänkte de?

Drastiska konsekvenser

Ibland behövs det inte mycket för att man ska skratta. Man kan lugnt säga att golf är en farlig sport i vissa länder. Varnar känsliga läsare: Skylten är lite småfräck så därför har jag gömt den här!

Ordlös onsdag




2 december 2007

Smile, you´re on camera!

När du minst anar det kan jag hoppa fram runt hörnet och föreviga din vackra uppsyn nu när jag äntligen har köpt mig en ny kamera. Så här ser min nya dyrgrip ut. Jag får hem den nästa vecka och därefter går ingen säker...


Bilden och de tekniska detaljerna finns här.

Skön första advent!















önskar jag er alla. Var rädd om er!

En liten historia passar bra så här inför julen. En liten pojke kom till skolan efter jullovet och berättade ivrigt för fröken att han hade fått en liten get i julklapp. Till saken hör att pojken inte bor på landet utan i en storstad. Fröken tittade misstänksamt på pojken och tyckte att han hade ovanligt livlig fantasi. När den lille getarpojken envist hävdade att det var sant, kunde fröken inte låta bli att fråga: " Och vad har ni gjort av henne då? Står hon på tomten eller har du henne i ditt rum?" Nej, hon finns i Kina för min moster har skickat henne dit. Då brast fröken ut i skratt och blinkade: "Vilken rolig moster du har som skickar getter till Kina!" "Ja, det har jag! Och kineserna blev glada för nu får de ost." sa pojken.

Nej, han har inte så livlig fantasi. Historian är alldeles sann. Du kan också skicka iväg en get till Kina om du vill... eller i år flyger de visst till Uganda. Klicka här så får du veta hur det går till.

1 december 2007