26 februari 2008

23 februari 2008

Nafta och zapatister

Vad kul det var att se en av mina favoritstäder i På spåret-finalen! Tänkte hoppa upp från soffan och beställa en flygbiljett direkt men sansade mig till slut.

Jag blev uppriktigt förvånad över att finalisterna missade svaren på frihandelsavtalet Nafta och zapatisterna (fast petig som jag är får jag påpeka att organisationen som efterfrågades heter EZLN eller Zapatistarmén för nationell befrielse - zapatister heter medlemmarna i denna armé). För den som vill veta mer kan jag rekommendera artikeln i Aftonbladet häromdagen. John Berger har besökt zapatistbyn Oventic och träffat Subcomandante Marcos vars fantastiska tal jag fick ta del av under ett solidaritetsmöte med lärarna i Oaxaca när jag var i Mexiko sommaren 2006. Zapatistupproret startade 1/1 1994, samma dag som NAFTA-avtalet, dvs. frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko började gälla. Robert Kalmár har skrivit en intressant artikel om händelserna i Chiapas i tidningen Yelah. På UBV hittar du en kort sammanfattning av handelsavtal i Latinamerika. Läsvärda böcker om Chiapas: Från sydöstra Mexicos underjordiska berg och CHIAPAS - kampen för en värld med många världar.

Jag deltog i mötet för att stödja de strejkande lärarnas kamp för bättre arbetsvillkor och för att uppmärksamma olagliga arresteringar, polisens brutalitet, tortyr och maktmissbruk vid demonstrationer och det tragiska mordet på Alexis Benhumea i Atenco. Tyvärr lyckades jag inte få bättre kort på Marcos än det längre ner, trots att jag knäppte en del. Det var för mörkt.

UPPDATERING 2008-02-24

Ville bara tillägga att det här mötet var en av de mest känslosamma ögonblicken i mitt liv (om man bortser från det privata som jag lämnar utanför bloggen). Subcomandante Marcos tal var förstås minnesvärt eftersom han är en mycket duktig retoriker (t.ex. kan jag nämna hur han istället för att säga "ursprungsbefolkningen" sakta och med eftertryck räknade upp chol, tzotsil, tseltal, olmeker, zapoteker, mixteker... osv. tills han hade sagt alla. Kommer inte ihåg hur många de är – minst ett 50-tal - det tog ett par minuter). Han pratade också om ironin i att dölja sitt ansikte för att synas, om lärarnas viktiga roll och utbildningens enorma betydelse för levnadsvillkoren. Dikter lästes, sånger sjöngs. Djupast intryck gjorde ändå vittnesmålen från de fängslade, våldtagna och torterade människorna i San Salvador Atenco där 20-årige Alexis Benhumea dödades av polisen. Hans mamma och syster var med oss på mötet och jag kommer aldrig att glömma deras ansikten, märkta av sorg och förtvivlan.

Kvällen var mörk och kylig när vi kom ut från möteslokalen. Det duggregnade. Polisbilarnas tjutande sirener lät obehagliga just då och vi skyndade oss hem.

Tidningen La Jornada skrev om mötet här (på spanska).

22 februari 2008

Pumita på spåret - Gran final

Värm upp till TV-finalen med att gissa på städerna nedan!
Inga priser utgår men den stora äran.

1. Röd gong
2. Matmodern
3. Skakad matbutik
4. Gurras efternamn
5. Under bengaliskt lakan

19 februari 2008

16 februari 2008

Reklam och betalbloggar

Pumans dotter skulle få vila - i sinom tid - men det här kan jag inte låta passera. Anna Malaga skriver om att hon fick ett erbjudande från Travelstart att börja blogga för dem. Hon tackade nej och förklarar varför, i sitt inlägg Att sälja sig billigt. Dels tyckte hon att det var dåligt betalt och dels skulle det inte öka hennes besöksstatistik nämnvärt. Det är en förenklad resumé men läs mer hos henne för att få en bättre bild över hur hon ser på saken.

Nu har visserligen ingen frågat mig men jag skulle aldrig låta mig köpas av ett företag som kan ha synpunkter på VAD jag skriver, NÄR jag skriver och HUR jag gör det. Av samma anledning vill jag inte ha reklam på bloggen. Jag vill vara fri som en fågel... I gästboken har jag tyvärr reklam eftersom jag inte är tillräckligt duktig på att knacka kod för att fixa en själv och för att det är mot mina principer att betala för att slippa reklamen. Hursomhelst, mina läsare ska inte behöva fundera över om det jag skriver är ett sätt att marknadsföra en produkt eller ett varumärke. Det finns inga baktankar eller dolda syften med det jag publicerar. Jag postar det jag har lust till, kommenterar och reflekterar över det som intresserar mig... när jag vill eller låter bli när jag inte vill.

Min blogg föds ur lusten till att skriva, lusten att resa och lusten att möta människor... och blandas med en nypa nyfikenhet, en näve kritiskt tänkande och bilder för att illustrera det jag vill berätta. Jag blir glad när någon likasinnad hittar till Pumans dotter och delar med sig av sina erfarenheter, åsikter och tankar och 1 sådan besökare är mångfallt bättre än 100 sidvisningar som bara blir siffror i besöks- statistiken. Jag jagar dem inte. De säger mig inget. När en person berörs av eller intresserar sig för det jag sätter på pränt är det mer värdefullt än en hög placering på topplistan. Det är belöning nog. Tack för det!

Språkliga kullerbyttor

Christel berättade i kommentaren till mitt förra inlägg om ett snopet missförstånd pga en språkförbristning. Själv har jag inte råkat ut för några större olyckor - eller så har jag förträngt dem - men jag skrattade gott när jag var på väg hem från en manlig bekant (nej, ingen sån bekant... bara nån jag känner) och denne tittade leende på mig och frågade: "Ska jag kyssa dig?" Hrrmm, vad ska jag säga nu??? Det tog två sekunder innan det gick upp för mig att han menade skjutsa... och jag brast ut i gapskratt. Med nöd och näppe lyckades jag haspla ur mig: "Neej, det behövs inte. Jag kan ta bussen." Då var det hans tur att se helt oförstående ut... tills jag förklarade för honom vad han egentligen hade sagt. Det där med ske-ljud och skillnaden på [u] och [y] kan vara knepigt om man inte har svenska som modersmål. Kan inte låta bli att undra vad han hade gjort om jag hade gett honom en smaskig blötpuss på kinden!

15 februari 2008

Pumita på spåret

Frågan lyder som vanligt: Vilken stad?

1. Kunglig vikt
2. Franskt sädesslag
3. Tidningsslott
4. Halv efterrätt vid Medelhavet

9 februari 2008

Reseinspiration

Första resan På spåret igår gick till Santiago de Chile. Det var jättekul att se eftersom jag ska dit i höst. Programmet visas i repris idag kl. 17 eller onsdag den 13/2 om du inte vill se det på nätet. Vill samtidigt tipsa om Nadias superfina bilder från Valparaíso, Chile.

Tillsammans är ni oslagbara

En extra guldstjärna vill jag ge till Vivicus, bloggaren Dellas son, som är yngst i gänget (tror jag!) och mycket duktig. Den rätta raden till gårdagens klurigheter är följande:

1. Mexikansk knähund = CHIHUAHUA
Tänkte skriva något om Paris Hilton (ganska många åtminstone i bloggvärlden känner till hennes lilla accessoar) men kom på att jag skulle få mitt rykte fördärvat för all framtid så jag nöjde mig med att nämna hunden.

2. Organbassäng = LIVERPOOL
Hur kan man döpa en stad till något så motbjudande? Nåväl, jag lyckades inte reda ut det efter en snabbsökning på nätet men läste i Wikipedia: En person från Liverpool kallas liverpudlian, men går även under benämningen scouser, vilket syftar på en lokal maträtt - scouse, en slags stuvning. Ordet scouse används också om den lokala dialekten. Liverpool är Europas kulturhuvudstad under 2008.

3. Kasta vatten -s = PISA
Heh, det var kanske nåt för 3-åringar, men ni var så påhittiga att jag fick två svar som passar. Kisa är visserligen inte stad men jag ger en halv poäng för det. Pisa är förstås den toscanska universitetstaden med det lutande tornet som finns på UNESCOs världsarvslista sedan 1987. Galileo Galileis hemstad. Som kuriosa kan jag nämna att PISA även betyder OECD´s utbildningsstudie som handlar om att utvärdera ungdomars kunskaper i olika länder.

4. Timmerö = STOCKHOLM
Inte så mycket att säga om det. Ekerö är en bra gissning men inte stad, tyvärr.

5. Baklänges till pannkakan = PARIS
"Baklänges till pannkakan" vållade mest huvudbry den här gången men några kom på den också. Det är alltså (lönn-) sirap till (den amerikanska) pannkakan jag syftade på... som blir fransk huvudstad när man läser det baklänges. Jag föredrar mina tunna med lite hallonsylt men Paris vid Seine åker jag gärna till.

6. Iberisk frimärksavgift = PORTO
eller Oporto som Anna skrev, är Portugals - som ligger på iberiska halvön - näst största stad och har gett namn åt det söta starkvinet.

Let´s call it a day! Tack för idag!

8 februari 2008

Pumita på spåret

Den här gången har jag en salig blandning att bjuda på - lätt och svårt. Vi får se hur det går. Lycka till!

1. Mexikansk knähund
2. Organbassäng
3. Kasta vatten -s
4. Timmerö
5. Baklänges till pannkakan
6. Iberisk frimärksavgift

Bakom varje konstig rubrik döljer sig alltså en stad. Nu ska jag slänga mig i soffan, njuta av en caliguay och titta på dagens avsnitt av favoritprogrammet.

7 februari 2008

6 februari 2008

Huis van Alijn



Bilden på Ordlös onsdag väckte en del frågor och förtjänar därför ett eget inlägg. Innergården på bilden ovan tillhör alltså Huis van Alijn på Kraanlei-gatan i Ghent. Det byggdes i mitten av 1300-talet och ägdes på den tiden av en stiftelse till aristokratfamiljen Alijns minne. Husen gav tak över huvudet åt fattiga kvinnor och barn (och barnsjukhus) och är idag det enda bevarade härbärget i staden. Under andra världskriget hamnade byggnaderna i staden Ghents ägo och förvandlades till arbetarbostäder. Sedan 1962 inhyser de ett mycket intressant folklore museum som skildrar det belgiska, eller snarare ghentska, vardagslivet från början av 1900-talet och fram till våra dagar. Efter en rundtur på museet smakar det gott med en kopp kaffe på det trevliga caféet på innergården.

Ordlös onsdag


Denna bild ingår i kedjan Ordlös onsdag.

3 februari 2008

Pumita är en karl!

Studerade, i DN, Blogg-Sveriges undersökning om vad folk helst läser på bloggar och kan bara konstatera att jag inte kvalificerar till den kvinnliga delen av bloggarskaran som helst grottar sig i mode och design, vardagsbetraktelser och föräldraskap. Jag läser helst om samhällsfrågor, film och tv, litteratur och musik. Språk och resor verkade inte vara med i undersökningen alls. Det är lite märkligt eftersom jag upplever att det finns rätt många likasinnade i bloggvärlden. OK, det blir till att byta namn till Johan då.

1 februari 2008

Vilket land är du?



You're Mexico!
While some people think you're poor and maybe a little corrupt, you know where it's at, enjoying good food and nice beaches. You like to take things a little slower than those around you, and you really wish the air were cleaner, but sometimes compromises must be made. For some reason, Chevrolet keeps trying to sell you Novas as well, even though they don't really go.

Testa här: Country Quiz

Heh, förklaringen ger jag inte så mycket för - och medger absolut inte att jag skulle vara korrupt - men det är onekligen kul att det blev just Mexiko!

Pumita på spåret

Så var det fredag igen och dags för nya klurigheter. Den här gången försökte jag komma på lite lättare städer. Vilka hade jag i tankarna?

1. Heliga Penélope
2. Båtplats med kex
3. Felstavad plantering
4. Västlig gurkstad (fler än ett rätt svar)