15 mars 2008

Living in a box

UPPDATERING 15.3. 2008

Nu åker datorn ner i flyttkartongen och dyker upp med solstrålarna i april. Vill passa på att önska en Glad Påsk! Ta det lugnt med eggnog och memma. Om det är något gult som swischar förbi ditt fönster så är det ingen fara på taket. Det är bara undertecknad som håller på att flytta. Over and out!





















*********************************************************************************

2008-02-10


Våren är snart här och flyttfåglarna med den. Pumans dotter får vila ett tag och samla krafter för kommande tider. Jag lägger inte ner helt men kommer att posta och läsa mindre regelbundet en tid framöver. Njut av våren och lev väl!

12 mars 2008

9 mars 2008

No country for old men

är inte riktigt den typen av film jag brukar se men det är bra att vidga vyerna emellanåt. Filmen är spännande och otroligt välgjord men den innehåller för mycket blod och avrättningar för min smak. Trovärdigheten sjunker. Javier Bardems skådespelarinsats är lysande medan Woody Harrelsons inte tillför något. I slutet tappar filmen lite och kunde kanske ha klippts ner något. Färre lik och ett annorlunda slut, alltså. Sevärd hursomhelst.

8 mars 2008

Internationella kvinnodagen

När jag läste ryska på gymnasiet fick jag lära mig att 8 MAPTA är en speciell dag för världens alla kvinnor. Jag kan inte påstå att jag firar eller uppmärksammar dagen på något speciellt sätt men log med hela ansiktet när jag strax före midnatt fick ett mejl från andra sidan jordklotet som önskade mig en fin dag med Victor Hugos ord:

El hombre es un templo;
la mujer es el sagrario.
Ante el templo nos descubrimos;
ante el sagrario nos arrodillamos.

¡Feliz día Internacional de la Mujer!
XX


Man is a temple, woman a shrine.
Before the temple we discover ourselves,
before the shrine we kneel.
In short, man is found where earth finishes,
Woman where heaven begins.
Här är hela dikten.

Fira den 8. mars genom att skriva under på UNIFEM-kampanjen
Say no to violence!

Delat barnbidrag

Så här tycker jag om att barnbidraget ska delas lika mellan mamma och pappa. I den bästa av världar där mamma pappa barn lever lyckliga i alla sina dar, där alla är sams och där skilsmässor och faderskapstvister knappt existerar... där kan man leka med tanken på att dela lika... men så är inte verkligheten. I de allra flesta fall har mamma huvudansvaret för barnen efter separation och då ska barnbidraget utgå till barnen via henne.

2 mars 2008

Never forget!

USA har byggt ett fartyg av 7,5 ton WTC-stål (inte bara det för det skulle inte bli mycket till båt) som kommer att användas i kriget mot terrorismen. Mottot lär vara Never forget! På tal om att aldrig glömma vill jag påminna om ett par årtal. Listan kan göras mycket längre men här bara ett litet smakprov:

1954 Guatemala
1965 Dominikanska Republiken
1973 Chile
1989 Panama

Dyra bönor i råvaruspelet



Att kaffe genererar stora pengar - det visste jag redan - men hittills har det bara varit rosterierna som har skyfflat hem miljonerna. Runt 65% av priset vi betalar i affären hamnar just där, bonden får ynka 2%. Nu ska det spekuleras på kaffe på börsen, med certifikat för olika råvaror som t.ex. kaffe och socker. Något för småspararna? Det menar den ansvarige för strukturerade produkter i Norden Niklas Åkerfelt på ABN Ambro enligt artikeln på DN. Jag är minst sagt skeptisk. Skulle tro att de går samma väg som våra pensionspengar. Pufff, borta!

P.S. Heja Karlstad!

1 mars 2008

Kärlek och smala gränder i Guanajuato


Sent omsider… Tack så mycket för alla era kommentarer på Ordlös onsdag! Jag uppskattar dem verkligen.

Både de varma färgerna och de fina smala gränderna tilltalar mitt estetiska sinne – mysfaktorn är skyhög! Fast inte när det regnar och man får vada i lervälling förstås. För att inte tala om framkomlighet, det är apostlahästarna eller linbanan som gäller. Jag vet inte alls hur länge det här projektet har pågått men det verkar vara rörarbete av något slag. Kan mycket väl vara ett evighetsarbete a la Portugal som Mimo kommenterade. Hela kullerstensgatan är uppgrävd, asfalt har det säkert aldrig varit just här. Det är dock ingen byhåla det handlar om utan en provinshuvudstad med över 70 000 invånare. Som man kan se på bilden ovan är staden tätbebyggd och färggrann.

Var finns då denna charmiga gatstump som heter Hjärtegränden? Ett brustet hjärta för tillfället kan man nog säga. Gatan går upp till ett högt berg med ett monument som heter El Pípila. Han räddade staden genom att tända eld på en byggnad och blev en firad hjälte i den mexikanska självständighetskampen för snart 200 år sedan. Det syns inte så bra i bild men han har en fackla i sin högra hand. Staden heter Guanajuato (länk till mitt inlägg därifrån) och ligger i centrala Mexiko. En underbar stad väl värd ett besök om du har vägarna förbi! Missa bara inte kyssen på tredje trappsteget på Callejón del Beso som enligt legenden om de två förälskade garanterar dig sju års lycka. ¡Buen viaje!

Mikroblogga eller slowblogga

Anledningen till att jag mikrobloggar oftare än jag bloggar på vanligt vis är smidigheten. Om det tar en halvdag att sätta ihop ett intressant blogginlägg så räcker det med 15 sekunder för att mikroblogga. Det kan vara svårt att formulera sig på 200 tecken, men det är kul och diskussioner kan uppstå kring vilt skilda ämnen.

Läste om mikrobloggandeBloggvärldbloggen idag. Första gången jag hör termen men fenomenet är inte helt nytt. Allt fler bloggare skriver numera bara ett par rader per inlägg - har gjort det själv också när jag bara reflekterat lite snabbt över något och kanske lagt till en bild. Jag ser inget ont i det men reagerar på att allt ska gå så fort. Det blir lätt så ytligt. Välskrivna intressanta inlägg som kräver tid och engagemang är inte att föredra enligt många och det tycker jag är en sorglig trend. Fast, egentligen, det ena utesluter inte det andra. Mikroblogg låter mer som en chat. Undrar bara om det behövs nya verktyg till det här sättet att kommunicera.