31 maj 2008

Pumitas läsvanor

Hittade 10 frågor om läsvanor hos Sandbarnet och kan inte låta bli att skriva mina egna svar. Vill du göra detsamma, feel free to do so.

1. Vilken bok läste du senast?
Döden och pingvinen av Andrej Kurkov

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag planerar inte så. Ser framemot att läsa många böcker men vilken det blir... que será, será... whatever will be, will be.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Inga just nu för alla böckerna ligger fortfarande i flyttkartonger i väntan på en ny fräsch bokhylla. Misstänker att de manliga är fler, tyvärr.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Det beror på vad det är för bok. Är den tillräckligt fängslande har jag inte tid att räkna sidor, inte ens att se efter hur mycket jag har kvar. Då läser jag bara.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla ovanstående men jag går gärna runt och tittar i bokhandeln (eller på bibblan) och alltid fastnar det nån bok i händerna på mig. Får också ofta tips från andra lästokiga.

6. När blir en bok för lång?
När jag inte vill läsa den.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Inte så ofta på engelska (det gör jag gärna så det har inget med språket att göra), det blir mest svenska och spanska. Borde läsa fler böcker på finska för att inte tappa mitt modersmål.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Precis som Sandbarnet svarar jag Flyga drake. Den får INTE missas!

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
På tredje sidan om jag inser att jag inte kommer att få ut något av min läsning. Förut hade jag svårt för det men numera tänker jag att livet är för kort för att slösas bort på sånt som inte intresserar en.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Gott om: romaner, reseguider, uppslagsverk och kartor, deckare, tidskrifter som Latinamerika, konst och några diktböcker.
Inte alls: Hmm, det var svårare. Bibeln hittar du inte i min bokhylla, inga serier heller... och absolut inga damtidningar.

Convento de Santa Cruz

Bilden på Ordlös onsdag är tagen i staden Querétaro (en inte så liten men ändå helmysig stad) som ligger drygt 20 mil norr om Mexico City. Det här fransiskanklostret grundades på 1500-talet och heter El Convento de la Santísima Cruz de los Milagros de Querétaro – eller kort och gott Santa Cruz, det heliga korset. Det sägs att chichimecas-indianerna gav upp striden mot spanjorerna efter att ha sett bilden av Santiago Apóstol och en skugga av ett stort kors på himlen. Klostret är omhuldat av många legender, som t.ex. hur en buske i klosterträdgården har fått sina korsformade (jo, det är sant) taggar.

När jag var i Querétaro för snart två år sedan skrev jag så här.
Staden har en utmärkt hemsida, tyvärr bara på spanska.




27 maj 2008

25 maj 2008

Stöder du detta?

Bilden är publicerad i DN och hela artikeln finns här (inte dagsfärsk men minst lika aktuell idag).
Om inte, visa vad du tycker!

Bilden nedan hittade jag hos Dagbok från Världen, en utmärkt nystartad blogg med mycket intressant läsning.

CONDI - GO HOME!

24 maj 2008

Chichén Itzá

Inspirerad av bilden på Ordlös onsdag lägger jag ut några bilder till från mayastaden Chichén Itzá. Kommer att berätta mer om dem senare. Till dess - om du inte kan vänta - kan jag tipsa om mina tidigare inlägg, bl.a. under etiketterna Mexiko och maya.






22 maj 2008

Osama

Nu har det hänt igen! Igår morse när jag åkte till jobbet och bläddrade i gratisblaskan råkade jag se SVT annonsera en spännande afgansk film, Golden Globe-vinnare och allt. Och när visas den? Klockan 13:40 på en ONSDAG! Hur tänkte de egentligen? Hade jag sett den kvällen innan hade jag ju kunnat spela in men nu gick inte det... och så bra koll har jag inte på tv-program. Tyvärr kan det vara svårt att få tag i den sortens filmer på uthyrning. Nej, jag får återgå till att läsa Konsten att vara invandrare. Rekommenderas!

På tal om annonser - den här var inte så dum:

21 maj 2008

Ordlös onsdag


Denna bild ingår i kedjan Ordlös onsdag.

18 maj 2008

Hasta pronto, Anna Malaga!

Min favoritblogg har gått i graven! Det var verkligen oväntade och tråkiga nyheter så här på söndagförmiddag. Jag har följt Annas blogg Nytt under solen sedan hon började för 2 år sedan. Hon har förgyllt mina dagar med sina intressanta, tänkvärda, roliga, ibland bitska, alltid engagerande inlägg med vackra bilder från den spanska Solkusten. Blogglivet kommer att kännas klart tråkigare utan hennes rader på min Google Reader... eller nej förresten... som tur är ska hon starta en blogg på spanska! Det finns hopp. Jag visste väl att det fanns någon mening med att jag skulle lära mig spanska, det vackraste språket i världen!

P.S. Vill också tipsa om att Anna har många inlägg om Spanien och Andalusien för alla reslystna.

11 maj 2008

Chilenska toner

Känner mig lite ringrostig när det gäller bloggandet! Heh, man vänjer av sig fort. Hursomhelst, ville egentligen bara berätta att jag var på Konserthuset häromdagen och såg och framför allt hörde den chilenska gruppen Inti Illimani. Det var magiskt! Otroliga trumsolon och starka sångröster, härlig stämning med mycket humor! Kände igen bara några av de mest populära låtarna och eftersom jag inte har varit någon större "fan" visste jag inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Gruppen har spelat i 40 år - nu med en kubansk medlem - men vad jag förstod var rätt mycket av det som framfördes relativt nyskrivet. Är du i Göteborg ikväll så har du kanske en chans... sedan åker de till Bergen.

4 maj 2008

Åter i etern

Förutom flytten och andra vardagliga ting, dvs. sånt som jag brukar göra i vanliga fall, har jag ägnat mig åt att läsa fler böcker (t.ex. sträckläst första och andra delen av Millennium-trilogin - trean ropar på mig från nattduksbordet), sett En lanthandel i Provence (nej, dålig var den inte men ingen film jag kommer ihåg om ett halvår), varit på en basket-match, druckit Pfaffenheim och ätit smarrig libanesisk middag (dock inte samtidigt), försökt klura ut hur jag vill att mitt nya hem ska se ut (inte lätt när indianmasker och diverse andra föremål som inte har något gemensamt ska "samsas"), varit i Filadelfia-kyrkan på Quilapayún-konsert... jo, jag har hunnit med mycket när jag inte har suttit fastklistrad vid datorn. Befriande! Därmed inte sagt att det inte är kul att vara tillbaka för det är det!