31 augusti 2008

Vill du vinna en bok?

Surfa då över till Spanienbloggen och gissa på en bild!

UPPDATERING
Tävlingen är avslutad nu men klicka på länken iaf om du är intresserad av Spanien. Mycket läsvärt där!

Engrish

Jag fick en aha-upplevelse hos Christel idag. Nu förstår jag att det var Engrish de talade på den där trevliga asiatiska restaurangen i stan. När man kom in och mötte personalen frågade de alltid mycket vänligt (och mycket snabbt): Lökellelickelök?*

*Jag förstår vad de säger men att språket heter Engrish... det var nytt för mig. Om någon mot förmodan inte hängde med vad personalen sa så kan jag översätta: Rök eller icke-rök?

Skattelättnader till högavlönade

Jag blir så arg att jag kokar när jag läser om TCO´s förslag om skattelättnader för hushållsnära tjänster! Så talar en kvinna som inte har en aning om hur vanliga lågavlönade män och kvinnor lever. Det här förslaget kommer inte att gagna dem utan de får betala för att såna som hon kan leja ut skitjobbet till andra. Eller var hade hon tänkt att de här pengarna skulle tas ifrån?

Kvinnorna har väntat länge nu på att slippa dra hela lasset med hem och barn. Där behöver vi nu ta dessa nya grepp för att komma framåt med jämställdheten.

Ärligt talat hänger jag inte med i det resonemanget. På vilket sätt främjar det jämställdheten att det kommer städhjälp utifrån och tar hand om ens skit? Det kanske är familjefäder i kostym och slips med portföljen i den ena handen och en dammvippa i den andra som kommer och städar hemmet skinande rent?

Hanna Löfqvist och En liten tant fick till det bra!

Här kan du läsa mer om vilka liknande förslag gynnar!

30 augusti 2008

Dra åt helvete-pengar

För ett antal år sedan sparade jag ett tidningsklipp som gjorde ett starkt - för att inte säga oförglömligt - intryck på mig. Jag har stark integritet och en lika stark önskan att bestämma själv över mitt eget liv. Rubriken nedan väckte min nyfikenhet.

MAN MÅSTE KUNNA DRA MED KORT VARSEL

Artikeln handlar om Banverkets tidigare generaldirektör Monica Andersson som lämnade sin anställning utan att ha något nytt arbete att gå till. Visst, hon hade en månatlig nettolön som en vanlig dödlig bara kan drömma om men ändå. Hon hade som alla andra rättat munnen efter matsäck så omställningen måste ha varit stor när lönechecken uteblev. Säger man upp sig själv har man dessutom en lång karens på A-kassan och därmed ingen inkomst.

Och nu kommer vi till det intressanta. Ann Wibble, en tidigare finansminister, propagerade på sin tid om att alla borde ha en årslön på banken och fick hela Sverige att skratta. Men hon hade rätt! Precis som artikelförfattaren, tror jag att nästan alla kan skaffa sig en buffert av dra åt helvete-pengar (jag kan tyvärr inte ta åt mig äran av den formuleringen). Och det borde fler göra. Det behöver inte vara en hel årslön och det gäller att börja i tid, leva enkelt och prioritera bort all onödig konsumtion. Då kanske man har tillräckligt för att kunna se sig själv i ögonen, att stolt och rakryggad tacka för sig och lämna arbetsplatsen när man har fått nog. Med självkänslan i behåll är det mycket lättare att skaffa sig ett nytt jobb med positiv arbetsmiljö och meningsfulla arbetsuppgifter.

Dagens motto: Es mejor morir de pie que vivir de rodillas.*
Emiliano Zapata

* Det är bättre att dö stående än att leva på knä.

Vilket land?



UPPDATERAT

Bilden har jag hämtat från den sverigefinska bloggen RUOSU.
Till Sara och alla andra som har flaggor som sin sämsta gren kan jag rekommendera den här sajten. Man kan klicka på olika färger och motiv och få fram olika flaggor som innehåller det. Låter enkelt men jag blev lite tveksam när jag hade kryssat i blått, vitt och kors och fick bland andra den amerikanska flaggan som resultat. Var finns korset på den? Men lite kul var det iaf.

Pumitas ego

Teresita undrade om jag verkligen är lik katten Gustaf, gulrandig päls och så... och det vill jag påstå med bestämdhet. Kolla själv i profilbilden. Har något smalare hals dock - än Gustav alltså. För att ytterligare definiera Pumans dotter har jag snott en rolig idé från Stationsvakt. Jag gillar ju att leka med ord.

Plast*... räst*... äh, jag vet inte.
Utan krusiduller
Musikalisk, tyvärr inte praktiserande
Allvarlig men inte alldaglig
Nykter, för det mesta, ibland nyckfull
Språkbegåvad men inte så vågad

Donnerwetter när arg, mullrar inte men blixtrar
Optimistisk utan jolle
Tolerant och tålmodig & ganska modig
Tokig i latte, konstant
En-vis till tusen, besserwisser ibland
Resefreak

Dagens motto: Why wait. The time will never be just right.

28 augusti 2008

Kulturfyran- Vilken romanfigur skulle du vilja vara?

Jag hoppade på Kulturfyran på alldeles fel dag och därför hamnar inläggen så här tätt. Utmaningen postas nämligen på torsdagar. Kan ändå inte låta bli att svara så här är veckans frågor:

1. Vilken litterär figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån. Nattens drottning - tänk att kunna sjunga som hon! Det är mitt spontana svar. Om jag tänkte efter skulle jag säkert svara nåt helt annat.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig? Katten Gustaf, kanske, i alla fall färgen.

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i? Det finns några stycken. Jag vet inte om saknad är rätt ord snarare tomhet. Jag kan nämna t.ex. Flyga drake av K. Hosseini, Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón och To Kill a Mockingbird av Harper Lee.

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall? Jaa, Eduardo Galeano, min favorit alla kategorier. Jag tror inte att det skulle räcka med en dag - om inte han tröttnar på mig förstås...

26 augusti 2008

Kulturfyra om hösten och böcker

Kulturfyran har funnits ganska länge men det är premiär för mig.
Frågorna lyder som följer:

1. Vilken bok läser du just nu?
Bittert arv av Kiran Desai

2. Vilken bok ligger på tur?
Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra av Liza Marklund och Lotta Snickare.

3. Vilket är ditt favorit-te?
Jag är ingen te-drickare men en vanlig English Breakfast går bra...
2-3 gånger per år.

4. Vad tycker du om hösten, som årstid?
Jag gillar hösten fram till mitten av oktober - färgerna, den klara kyliga luften, solskenet. Därefter är det bara pest och pina och jag vill ta första bästa flyg vart som helst där det är ljust och varmt. Kommer gärna tillbaka till Norden i mars-april.

Här hittar du fler som har svarat på frågorna.

25 augusti 2008

Jag gillar också Guate!

Med risk för att bli anklagad för att vara med i klubben för inbördes beundran vill jag ändå rekommendera inlägget om Guatemala som Thérèse har skrivit. Den är fantastisk! Guatemala - eller kort och gott Guate som många kallar landet - är min absoluta favorit i Centralamerika! Vill du läsa mer om Guate hos mig kan du lätt hitta till inläggen genom att klicka på etiketten här under.

Utan Ord


Reglerna hittar du här.

24 augusti 2008

Ska vi fnula?

Vill du det så klicka här!
(Sajten är inte vad det har varit så länken är borttagen.)

22 augusti 2008

Från hotellfönstret

Som Della brukar jag ta minst en bild från hotellfönstret - med mer eller mindre lyckat resultat. Oftast mindre, misstänker jag. Inte mycket att stoltsera med men här kommer några smakprov i alla fall. Hm, undrar hur jag tänkte då? Gör gärna som Thérèse och gissa var bilderna är tagna! En guldstjärna för varje rätt svar.




Visste du att...

hälften av alla arbetare, kvinnor och män, i världen tjänar mindre än 2 USD om dagen.

21 augusti 2008

Tack men nej tack!

Häromdagen fick jag ett mejl från en Community Manager för en internetsajt, en av Europas största resesajter enligt avsändaren. Personen som tog kontakt med mig hade läst min blogg och antagligen tyckt om det hon läst och sett. Jag hade massor av material som jag skulle kunna bidra med, som hon uttryckte det, på sajten hon representerar och kunde få en liten ersättning för det. Liten men ändå en ersättning vilket jag är totalt ointresserad av oavsett hur mycket den är. På resesajten skulle jag kunna ladda upp bilder, skriva recensioner om olika boenden och sevärdheter, skriva reseguider och en massa annat roligt.

För det första ser jag inte mina inlägg som massor av material utan som bilder och berättelser ur mitt liv. För det andra kan jag inte låta bli att undra VARFÖR? Det förklarade hon aldrig. Allt det där gör jag redan här på min blogg. Jag kan skriva vad jag vill, publicera vilka bilder jag vill, tipsa om det ena och det tredje, få tips om roliga resmål, hitta till andra resebloggar och fina foton. Jag behöver inte byta forum för att komma i kontakt med andra reseintresserade. Frågan är snarare vad hon hade för intresse av att jag gjorde det.

Definiera en svensk, tack!

Enligt Centerns nya förslag ska FRA inte få spana svenskar utan bara avlyssna internettrafik mellan andra länder som passerar Sverige. Ska utlandssvenskar vara oroliga nu? Den odefinierbara svensken, ingen fara för Sverige?

20 augusti 2008

Ordlös onsdag


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag, Boella vikarierar för Nejma.

18 augusti 2008

Utan Ord



Kedjan pågår från måndagkväll till tisdagkväll kl 19.
Läs mer om reglerna här.

17 augusti 2008

Har jag någon chans?

Svårt att säga hur långt man kan komma med de språkkunskaperna, alltså med att kunna säga Jag älskar dig på olika språk, men det gick onekligen rätt bra för mig i testet.

Du fick 24 rätt av 30 möjliga. Fantastiskt.
Pluggat mycket språk? Eller rest mycket?
Kanske både och. :)
Lycka till med kärleken!

16 augusti 2008

Utan Ord - fotokedja

FOTOKEDJAN AVSLUTADES 2009-03-17.

Välkommen till Utan Ord! Jag publicerar ett inlägg med Mister Linky och en bild senast måndag förmiddag. Gör så här för att vara med:

* Posta en bild med rubriken Utan Ord på din blogg eller hemsida (inget tema, du väljer själv) och länka till Pumans dotter, dvs. till inlägget med Mister Linky så att dina läsare hittar de andra bilderna som deltar. Utan Ord ska inte slås ihop med andra fotoutmaningar. Kedjan pågår från måndag till tisdagkväll ca kl. 19. Felaktiga och för sent inkomna länkar tas bort.

* Skriv ditt bloggnamn i rutan Your name och länken till din bild i Your URL på Mister Linky (Direktlänk till din bild för att den ska vara lätt att hitta, inte till bloggens framsida).

* Alla gillar vi att få feedback på våra bilder så kommentera gärna och med eftertanke.

Jag vill inte sätta upp några regler för hur en bild i kedjan ska se ut förutom att den inte ska väcka anstöt eller vara opassande på något sätt. Här råder sunt förnuft men jag tar mig friheten att censurera, vilket jag tror och hoppas att jag slipper. Bilden du publicerar ska vara din egenhändigt tagna, inte lånad från nätet. Den får gärna kittla fantasin och väcka tankar hos sin betraktare. Det är extraroligt om du kan berätta något kring bilden i kommentaren hos dig (helst efter att vi andra har sett den), en liten anekdot eller ett minne. Bilden behöver inte vara perfekt eller ens proffsig, huvudsaken är att den förmedlar något. Enklare redigering av bilden är OK.

Om det skulle vara så att jag en måndag inte kan lägga ut Mr Linky kommer du att få veta det i god tid - antingen att kedjan tar paus eller att en fast vikarie tar över. Alla bloggare är välkomna att delta, nya som gamla läsare hos Pumans dotter! Det finns inget tvång att vara med varje gång.

Fråga gärna om du undrar över något!

Obs! Lilla ugglan som hoar under min profil berättar att Pumans dotter är en reklamfri blogg. Det är inte möjligt till 100% men jag gör så gott jag kan. Det betyder att jag inte länkar till bloggar eller sajter som innehåller reklam. Det är knepigt att dra en gräns men jag väljer bort bloggar och sajter som drunknar i pryltävlingar och diverse stora reklambanners. Intressanta sajter om resor, språk och litteratur, film och musik och annat viktigt länkar jag till även i fortsättningen.

Mister Linky kommer att se ut ungefär så här:

En helt vanlig dag någonstans i Texas

Imorgon, kära barn, ska vi spela rysk roulette.
Föräldrarna får följa spelet på TV-skärmen i lärarrummet.
Det tycker de ska bli jättespännande.

Bara en reflektion över två artiklar i SvD och Aftonbladet.

It´s a sign!

Köp 4 och betala för 2! Det var Café Noir som såldes till extrapris i den stora elektronikbutiken där jag köpte mitt nya tangentbord idag. Hur går det ihop egentligen? Inte alls kan jag säga, något klokare efter mina äventyr på den fronten. Det kanske är därför kaffet med det olycksbådande namnet säljs ut. Det blir nattsvart på datorn efter fikapausen. Hursomhelst, nu är allt frid och fröjd när jag har fått hem min nya bokstavsnisse med riktigt snygg tvättbräda och inte en tråd på kroppen. Men det blir varken kaffe eller tea party för hans del... han får böna och be bäst han vill.

Kul att datorn funkar! Då kan jag starta den där nya fotokedjan som jag hade tänkt mig. Eftersom det är lite svajigt på Ordlös Onsdag så tänkte jag ha en egen kedja Utan Ord och lägga ut den på måndag. Det ska absolut inte vara någon konkurrent till Nejma (därför väljer jag en annan dag) utan jag hoppas att hon kommer tillbaka snart. Det finns många fotointresserade där ute så jag hoppas att intresse finns för en kedja till. Jag återkommer om det.

14 augusti 2008

Otack är världens lön

Jag förstår att mitt obegripliga inlägg nedan kräver en förklaring:

Givmild som jag är bjöd jag min dator på latte… eller snarare en halv munfull av mitt stora glas. Det lilla som var kvar. Han svor och härjade om att han ville ha espresso istället och det här var det sista jag fick ur honom. Sedan slängde han igen dörren och försvann ut till det nygamla retrocaféet som heter DOS. Jag slängde hans saker efter honom och bad honom att aldrig mer visa sig här. Skönt att bli av med honom - gnällig och ovårdad var han – och få in en fräsch nisse som inte har problem med alfabetet. Första bästa duger inte men det kan vara värt att vänta lite.

Att jag överhuvudtaget har lyckats kommentera nåt under de senaste dagarna kan jag tacka min påhittighet för. Jag har nämligen återanvänt gamla ord från bloggen, klippt och klistrat… liite jobbigt, försök själv!

P.S. Översättning till inlägget lyder ungefär så här: S**t, det som jag aldrig trodde skulle hända mig har hänt. Jag hällde kaffe på mitt tangentbord.

13 augusti 2008

11 augusti 2008

si

awodcdcea.ldciÅ;GFa♠ot5´dce♠sku.l.lee¨ädcajmiÅ;GFSEjmeuawpdcee¨ät5´.l......aekaeaeoe

9 augusti 2008

Asdf1234 eller Fdsa4321?

Hur noga är jag med olika lösenord och koder? För att underlätta lite och för att slippa överbelasta mitt stackars minne har jag försökt använda samma lösenord eller pin-kod till flera olika saker. Det är inte alltid man får välja själv men i de fall det går är det lite enklare. Däremot är jag noga med att det inte finns någon koppling till min person, mina närmaste eller något annat som är lätt att gissa sig till. I mitt jobb använder jag mycket sifferkoder så jag är rätt van och kommer ofta ihåg telefonnummer och andra längre nummerserier - helt klart en yrkesskada - men det börjar bli för mycket att komma ihåg även för mig.

Företaget Roboform säljer ett USB-minne som lagrar alla dina lösenord och loggar automatiskt in på favoritsajterna. När du är på resa kan du enkelt plugga in minnet i närmaste dator. Det låter smidigt och idén lockar för vem kan eller vill hålla alla koder och lösenord i huvudet. Men törs man lita på det? Jag är inget tekniskt geni och kan inte låta bli att undra om inte de här uppgifterna kan kapas av oärliga tomtar som lurar runt hörnet. Då är man illa ute.

8 augusti 2008

Tiderna förändras

När jag var barn (jovisst, det är länge sedan) hade en tjejkompis och jag ett långt hopprep som vi låtsades var telefon och babblade på (i handtagen) som våra mammor brukade göra. Idag när jag kom gåendes hemåt fick jag se en unge på en så där 7-8 år med en mobil i handen. Den var precis likadan som min egen och kostar alltså minst 1500 kronor. Undrar om det var barnvakten för han var ensam. Dyra leksaker det där, hursomhelst.

Llueve café sobre Estocolmo

Juan Luis Guerra, den dominikanske sångaren och musikern, har nominerats till "Artist av fred" (Artista de la paz) av UNESCO för de kommande två åren. En stor ära både för Dominikanska Republiken och den socialt engagerade artisten. Han kommer att uppträda med sitt band 440 på Globen Annexet den 4 september 2008.
LA TRAVESÍA TOUR, ¡no te lo pierdas!

Rubriken som betyder Det regnar kaffe över Stockholm syftar till en av mina favoriter Ojalá que llueva café, nedan med den mexikanska gruppen Café Tacvba. Besök gärna sajten som handlar om sången. Det finns en engelsk översättning till den fina texten här.

7 augusti 2008

Knuff slår en kullerbytta

Jag skrev El Choco på Knuff och fick följande böcker på listan:

Andra liknande böcker

Mat hemma och på krogen - Markus Aujalay

The dirt - bekännelser från världens mest ökända rockband
/ Mötley Crüe med Neil Strauss

El Choco, Mötley Crüe och Mat hemma och på krogen???
Och den gemensamma nämnaren är...?

Mobilkomposten

För ett tag sedan köpte jag en ny mobil - so far so good - och fick många goda råd och tips från mina läsare. Den fungerar alldeles utmärkt och jag är mycket nöjd med mitt inköp så jag har ingen som helst avsikt att kassera den. Frågan är vad jag ska göra med min gamla trotjänare som ligger hemma och skräpar medan jag stylar runt med min nya fräscha. Att slänga den i soporna är inte att tänka på för det är inte speciellt miljövänligt. Om jag inte sparar den som reserv för att ta med mig ut på äventyr (det svider inte så mycket om jag blir av med den eller råkar glömma den nånstans) ska jag lämna in den till välgörande ändamål.

I senaste medlemstidningen från Plan Sverige, Barnens framtid, läste jag om ett smart initiativ: miljöprojektet Mobilkomposten som pågår till 30/9 2008. Plan samarbetar med Nokia för att öka återvinningen av gamla mobiler. Idag återvinns bara 10% av dem. Det är en mycket låg siffra med tanke på att det finns många delar som kan användas för att tillverka nya telefoner. För varje insamlad telefon får Plan 30 kronor för att förbättra situationen för barn som drabbas hårt av klimatförändringar. Stora elektronikkedjor har inlämningsstationer runt om i landet. För att hitta den närmast dig kan du kolla här.

6 augusti 2008

5 augusti 2008

4 augusti 2008

Stöldbegärliga skor

Någon som vet vad det här är för bok?


Åska

Igår kväll åskade det här hemma och det syntes på Weather Pixie också. Det ser lite konstigt ut, mer som morötter! När jag tittade ut genom fönstret såg jag några riktigt snygga blixtar. Det häftigaste åskvädret jag har upplevt var i Bolivia. Vi hade åkt på Dödens väg från La Paz ner till fördjungeln och befann oss på landet utanför staden Coroíco. Vi stod i en trädgård och plockade limas. Det var skymning och eldflugorna lyste i mörkret. Då bröt ett häftigt åskväder ut. Himlen delade sig av de starka blixtarna och mullret ekade i öronen. Då kände jag mig rätt liten där (men inte rädd) omgiven av de mäktiga Anderna. Efter en stund började det regna.

3 augusti 2008

GAMBIA-tips, tack!

Jag har en kompis som ska ut på långresa i december. Hon åker till Gambia med sin familj och planerar att stanna i fyra veckor. Eftersom jag själv inte har varit där än - som jag brukar säga - har jag inte så många råd och tips att ge henne. Då kom jag på idén att skriva ett inlägg eftersom det är ett antal resenördar som brukar läsa här hos Pumans dotter. With a little help from my friends med andra ord.

Hon och hennes familj (två vuxna och två barn, 9 och 6 år) vill alltså ha tips om boende. De vill inte bo mitt i smeten men ändå centralt, nära Senegambia eller däromkring. Boendet ska vara en lägenhet, ganska basic men med möjlighet att fixa frukost. Det är förstås ett plus om stället har en hemsida så att man kan se lite bilder på hur det ser ut. Om du har tips på barnvänliga aktiviteter eller något annat intressant att se och uppleva, dela gärna med dig genom att kommentera här. Det går också bra att mejla till mig på adressen pumansdotter(a)yahoo.com så skickar jag det vidare.

Flaggan är från sajten Access gambia.

Borde skånskan dubbas på tv?

Det tycker författaren PC Jersild och får utrymme både i Aftonbladet och DN. Nej, absolut inte! Olika språk och dialekter är en rikedom som vi ska värna om istället för att försöka sudda bort olikheterna. Visst går det att träna bort accent - det är jag ett levande exempel på - men hur kul är det att alla talar rikssvenska. Det går att träna sig i hörförståelse också. Öka antalet skåningar i media så att vi får chansen att lära oss att förstå. Det tänkte han inte på, eller? Han menar att en offentlig person måste kunna göra sig förstådd och det håller jag givetvis med om eftersom jag själv inte har svenska som modersmål och ibland har svårt att förstå den grötigaste skånskan (som jag för övrigt tycker är vacker) eller gotländskan med sina helt obegripliga ord (lika fin den). I så fall är det bättre att texta nyheter och andra program. Se bara hur svårt det är för spanjorer att lära sig engelska när de får alla sina tv-program dubbade. Låt oss slippa den avvecklingen i Sverige.

2 augusti 2008

Gröna fläckar i Potosí


Bilden är gammal och av tvivelaktig kvalitet men jag lägger ut den mest som bevismaterial för dem som undrade över de gröna fläckarna på veckans Ordlösa bild. Det här är det centrala torget Plaza 10 de Noviembre och visst finns det grönska här. I bakgrunden syns berget Cerro Rico.

Ibland är jag larvig

som igår: det var sena timmen - långt efter midnatt - och alldeles tyst överallt... tills jag hörde någon ropa utanför grannens fönster.

Julio!

Hm, någon har glömt nycklarna, tänkte jag och fortsatte att läsa.

Julio!

Julio verkade sova sött.

Julioo!

Inget svar nu heller trots att det var två tre stycken som ropade. Mig störde det inte nämnvärt men det fanns säkert andra som ville sova.

Juliooo!

Då kunde jag inte hålla mig utan öppnade fönstret och ropade:

AGOSTO!

Det blev alldeles tyst. Inte ett ljud hördes efter det.
Mayo och Junio måste ha gått hem till Abril istället.

Pumans dotter är spam?!

Some blogs have been mistakenly marked as spam. Affected users are not able to post to their blog and received an email indicating Blogger classified their blog as spam. We are actively working to correct the issue.

Undrar om jag har drabbats av det här. Fast egentligen... då borde jag inte kunna posta heller. Jag kommer nämligen åt min blogg bara bakvägen, via www.blogger.com, och kan därifrån publicera inlägg och kommentarer men om jag surfar till pumansdotter.blogspot.com får jag en kommentar om att sidan inte kan visas. Kan alltså inte svara på kommentarer just nu. Hoppas att det löser sig snart.

1 augusti 2008

Pissed off!

Ursäkta uttrycket men det passar som näven i ögat på den här bilden hos Tjuvtittat.se! Kunde ha varit min dörr.

Kossornas återkomst


Jag kan ju inte vara sämre än Nina i Costa Rica, Teresita i Uppsala eller Della i Schweiz! Här kommer mitt bidrag till årets Cow Parade. Bilden är visserligen från förra årets resa till Köpenhamn men man tager vad man haver.