29 september 2008

Sex och våld på bio

Jag är inte speciellt pryd av mig men var innan filmen något orolig för hur parets relation skulle beskrivas, om man skulle få heta sexscener uppslängda rakt i ansiktet osv. (uppskattar inte det oavsett aktörernas kön, det är för privat för mig) men balansgången där var helt perfekt och det kändes bekvämt och lagom nära för mig som tittare.

Saxat från mitt inlägg om filmen Patrik 1,5.

Detta fick mig att fundera på vilken sorts filmer jag helst ser och vad jag absolut inte vill se på bio. Jag är fullt medveten om att livet inte bara är vackert och fint och jag har inget behov av att omgärdas av ett romantiskt skimmer. Bara romkom blir tråkigt i längden. Om någon filmare vill förmedla utbyte av kroppsvätskor, råa våldsamma scener, vidriga och äckliga människor eller något liknande... so fine... det finns säkert en publik för såna filmer men jag vill inte se dem. Både när det gäller sex och våld vill jag att det ska finnas någon mening med varför man visar det. Inte att det ska vara frosseri i någotdera bara för att. Det är en helt annan sak att se våld i en dokumentär eller en sann historia än i en actionfilm. Psykologisk spänning tilltalar mig mer än blod som sprutar och bilar som exploderar. Det ger mig inget.

Utan Ord


Kedjan pågår till tisdagkväll ca kl 19. Läs mer om reglerna här.

27 september 2008

Pumita på spåret

Jag saknar mitt favoritprogram På spåret! Det har premiär först nån gång i slutet av november om jag inte minns fel. Hursomhelst, jag mjukstartar lite i förväg och som vanligt vill jag veta var vi är:

1. Vattenväxter
2. Affleck värdshus
3. Förlorad suck (på engelska)

P.S. Det är inte så noga med stavningen. Uttalet är det viktiga.

Jag tycker om Patrik

Jag tycker mycket om Patrik. Nej, jag menar inte Sjöberg. Nej, inte Isaksson heller. Eller kanske lite men inte lika mycket som en annan Patrik, Sven och Görans. Han som skulle vara ett komma fem men visade sig vara femton och ligist med bögskräck. Vilken härlig film! Den är inte bara underhållande och rolig utan har ett djup och något viktigt att berätta. Jag är inte speciellt pryd av mig men var innan filmen något orolig för hur parets relation skulle beskrivas, om man skulle få heta sexscener uppslängda rakt i ansiktet osv. (uppskattar inte det oavsett aktörernas kön, det är för privat för mig) men balansgången där var helt perfekt och det kändes bekvämt och lagom nära för mig som tittare. En rolig detalj som jag väl kände igen (pga min finska uppväxt och många år i Sverige) var kulturskillnaden på hur olika finnar och svenskar generellt hanterar sina fördomar: den finska pappan vädrade öppet sina fördomar (när dottern var med sin klass hos bögdoktorn för att vaccineras rusade den ursinniga pappan in och hotade läkaren med att döda honom om denne någonsin rörde hans dotter igen) medan de svenska grannarna (med ett undantag) är politiskt korrekta, öppna och fördomsfria. Tror de ja! Patrik 1,5 är en mycket sevärd film!

av 5 möjliga.

23 september 2008

Ordlös onsdag - sorg


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag.

22 september 2008

Utan Ord


Kedjan pågår från måndagkväll till tisdagkväll kl 19.
Läs mer om reglerna här.

21 september 2008

Dagens insikt

Saxat från morgonblaskan den gångna veckan.
Den stora tänkaren förblir tyvärr anonym.

SILIKONBRÖST ÄR FRAMTIDEN

Idag läggs det ner mera pengar på silikonbröst och Viagra
än på alzheimerforskning så om 30 år sitter vi där med
jättepattar och ståkuk men ingen minns varför.

16 september 2008

Ordlös onsdag


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag.

Guldkort


har jag aldrig haft i det verkliga livet och brukar inte åka på en räkmacka heller... för att inte tala om att ta gräddfilen. Inte riktigt min grej, men jag kan inte förneka att jag blev smickrad när jag fick detta guldkort av Mimo. Innehavet av kortet förpliktigar förstås och reglerna lyder som följer:

1. Endast fem personer får utmärkas.
2. Fyra måste vara hängivna läsare av din blogg.
3. En måste vara ny eller nyligen ny, och bo i en annan del av världen.
4. Du måste länka tillbaka till den person som gav dej utmärkelsen.

Egentligen tycker jag mycket illa om att välja - alltså att välja ut och att välja bort. Jag förstår tanken med att ge positiv feedback och att länka till sina favoritbloggar (för att andra ska hitta till dem) men jag vill rekommendera alla i min blogglista. Det finns en anledning till varför de är med där och det är för att de är alla värda ett guldkort! Så jag bryter helt fräckt mot de första tre reglerna.

15 september 2008

Free the 5!

Det är i dagarna för 10 år sedan som fem unga kubaner fängslades och dömdes till långa fängelsestraff i en ogiltig rättegång (enligt Appellationsdomstolen i Atlanta) i Florida, USA. Männen arbetade med att undersöka exilkubanernas (ultrahögern) verksamhet som riktar sig mot Kuba. Uppropet har skrivits på av över 8000 personer, flera Nobelpristagare och en lång rad internationellt erkända opinionsbildare. På listan finns bl.a. Adolfo Pérez Esquivel, Desmond Tutu, Nadine Gordimer, Noam Chomsky, Eduardo Galeano, Omara Portuondo och Manu Chao (plus undertecknad from igår). Bilden på monumentet, som ingår i kedjan Utan ord, är från staden Viñales.

Utan Ord


Kedjan pågår från måndagkväll till tisdagkväll kl 19. Läs mer om reglerna här. Om du deltar i både Utan ord och Ordlös onsdag, gör det i olika inlägg så får vi andra två bilder att njuta av. OBS! Länka till ditt inlägg med bilden, inte framsidan av bloggen eller etiketten, för att dina besökare lättare ska hitta till din bild. Felaktiga och för sent inkomna länkar tas bort.

14 september 2008

Underifrån

är temat på Fototriss den här gången. Den första bilden är tagen från en turistbåt under en av Köpenhamns många broar och i de andra två står jag under ett vattenfall (inte helt enkelt att se kanske, iaf på den i mitten) i södra Mexiko. Vattenfallet heter Misol-Ha och ligger i närheten av staden Palenque där det finns berömda maya-ruiner. På bilden längst ner kan man långt håll se några prickar. Det är människor. Misol-Ha är ca 35 meter högt. Här finns det en finare bild av vattenfallet som jag tog vid samma tillfälle.

13 september 2008

Sanning och konsekvens

Ärlighet varar längst men sanningen svider ibland. När jag gick på höstterminen i nian hade jag en mycket speciell bildlärare. Han var konstnär och pratade ofta om olika framtidsvisioner typ att det bara är kackerlackorna som överlever ett atomkrig, hur storebror ser och hör oss vart vi än går (inte helt fel i dessa FRA-tider... en gång blev det rätt komiskt när vi hörde skolans rektor prata i högtalaren till klassrummet precis när han hade sagt det). Han hade inte så mycket hår på huvudet och kammade sitt långa hår från nacken och framåt och vred runt det till en fläta. Han svor ibland på lektionerna och var kontroversiell på alla sätt, säkerligen en udda fågel i lärarrummet. Annorlunda, som sagt, men samtidigt en omtyckt lärare som vi kunde diskutera vad som helst med. Vi behövde inte sitta som små ljus och "skapa". Det var upp till var och en om man producerade något på lektionerna eller inte. Det kunde vi lika väl göra hemma. Vid terminens slut gick vi fram till honom en i taget och hade våra alster med oss för att han skulle sätta betyg. Då diskuterade vi enskilt med läraren och han motiverade sitt betyg till oss.

Jag var duktig i ämnet - hade en 10 = högsta betyg på högstadiet - tyckte om att experimentera och hade fantasifulla abstrakta kreationer men på höstterminen i nian koncentrerade jag mig på andra ämnen för att komma in på gymnasiet och hade en liten svacka. Så när det var min tur att gå fram och visa mina bilder kände jag ett visst obehag eftersom jag inte var så nöjd med vad jag hade presterat. Läraren bläddrade i mitt block länge (tyckte jag iaf just då) och funderade. Till slut frågade han: "Vad fick du för betyg sist?". Jag svarade honom att jag hade en 10. "Tycker du att du är värd det den här gången?", frågade han. Jag visste inte vad jag skulle säga men till slut bestämde jag mig att säga som det var: "Nej, egentligen inte för jag hade finare bilder förra terminen och de var fler också". Han tittade lite förvånat på mig och sa: "OK, då sänker jag ditt betyg till en 9." Jag blev helt överrumplad och pendlade länge mellan jag får skylla mig själv och han är en skitgubbe. Jag blev så förbannad och ledsen att jag bestämde mig för att aldrig mer tala sanning. Den insikten har jag visserligen reviderat senare. Jag vet inte om det var en nyttig lärdom, grymt och elakt tyckte jag som 14-åring, men jag glömmer det aldrig. Jag bestämde mig för att visa honom och målade som aldrig förr... till vårterminen höjde han mitt betyg igen.

10 september 2008

Otäcka ljud

hos Äventyrsbloggen! Jag försökte få tyst på eländet men förmår inte att göra det ensam. Kan vi inte hjälpas åt?

9 september 2008

Bläddrade i morgontidningen

och hittade platsannonser. Är inte speciellt klartänkt på morgonen innan andra kaffemuggen och tankarna fladdrade hejvillt som vanligt: Är det en merit att ha tunnelseende när man söker jobb som tågvärd på Arlanda Express? Måste en kursadministratör på Sveriges Tandläkarförbund ha Pepsodent-gaddar? Neej, det här är inte snällt mot mina läsare. Det är mer än lovligt larvigt. Nu ska jag bli seriös.

Annonsen mina ögon fastnade på handlar om ett intressant och utvecklande arbete som låter verkligen lockande. Enda kruxet är att företaget är en av världens största tillverkare av tobaksprodukter. Jag kanske inte vill svälta ihjäl (risken är inte överhängande, jag bara spånar... och nej, jag söker inte jobb men om jag skulle) men det ska mycket till innan jag skickar in en jobbansökan till ett tobaksbolag. Over my dead body!

Fler besökare och kommentarer

på Pumans dotter har det varit på sista tiden och det är superskoj! Det beror mest på att jag har deltagit i fotokedjor och skrivit fler inlägg än vad jag brukar göra. Jag är självklart mån om att mina besökare ska känna sig välkomna och trivas här i Pumitas patio. På förekommen anledning vill jag säga att om det händer nån gång att jag inte svarar på någon kommentar (vilket är min ambition) så är det inget personligt! Ta det inte så. Jag har helt enkelt bara missat. Det är lätt hänt när man som jag publicerar många kommentarer på en gång. No hard feelings, hoppas jag!

8 september 2008

Utan Ord


OBS! Jag har bestämt mig för att begränsa tiden från måndagkväll och ett dygn framåt, dvs. till tisdagkväll och kl. 19 ungefär. Det blir mindre utdraget då. Länkar efter det tas bort. Läs mer om reglerna här. Om du deltar i både Utan ord och Ordlös onsdag, gör det i olika inlägg så får vi andra två bilder att njuta av.

Glöm inte att länka till ditt inlägg med bilden, inte framsidan av bloggen eller etiketten Utan ord, för att dina besökare lättare ska hitta till din bild.

7 september 2008

Vem är pobrecita?

Jag såg maya-kvinnan från mopan-byn Ná Luum Ca i Belice framför mig när jag läste Klimakteriehäxans inlägg om Guatemala. Läs den! Här sitter mamman i familjen och plockar loss majskornen från kolven för kvällens tortillas.

Fototriss - trekantigt

Det här med foto är så kul att jag gör ett gästspel hos Fototriss idag. Det var inte helt enkelt att hitta tre bilder med temat men jag lyckades till slut. Här kommer mitt bidrag, allt i ett. Efteråt kom jag på att jag visst har ett gammalt trekantigt föremål hemma så här kommer en bubblare.

Go veggie!

Avstå från kött för miljöns skull! uppmanar den indiske ekonomen Rajendra Pachauri som är chef för FN:s klimatpanel. Börja med en köttfri dag i veckan och minska sedan successivt ditt köttätande. Vilket utmärkt förslag! För mig blir det ingen kostomläggning (när det gäller kött, jag får dra in på räkorna istället) eftersom jag inte har ätit kött på många år, mest för att jag föredrar annan mat men värderingsaspekterna har kommit som ett bonus på köpet. Det är moraliskt oförsvarbart att bedriva livsmedelsproduktion som slukar så enormt mycket energi och bidrar till att öka växthuseffekten när det finns bättre alternativ.

6 september 2008

Kvinnliga ledare

Jag vet inte vilken uppslagsbok Metros Christian Albinsson har bläddrat i men han behöver inte gå tillbaka till 60-talet för att hitta kvinnliga ledare - som i artikeln om Mona Sahlin - det är gammal skåpmat i sammanhanget. Cristina Fernández de Kirchner blev president i Argentina förra året, Michelle Bachelet i Chile året innan. Det finns fler exempel som Ellen Johnson-Sirleaf, president i Liberia från 2005, och Pratibha Patil, president i Indien från 2007.

Vad ville du, lilla vännen?

Jag tycker att du ska klicka här istället!

Domain Name (Unknown)
IP Address 217.171.129.# (Great Brighams Mead)
ISP Great Brighams Mead
Location Continent : Europe
Country : United Kingdom (Facts)
State/Region : London, City of
City : London
Lat/Long : 51.5, -0.1167 (Map)
Distance : 1,441 kilometers

Language English (U.S.) en-us
Operating System Macintosh MacOSX
Browser Safari 1.3
Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X 10_5_2; en-us) AppleWebKit/525.18 (KHTML, like Gecko) Version/3.1.1 Safari/525.18
Javascript version 1.5
Monitor Resolution : 1280 x 800
Color Depth : 24 bits

Time of Visit Sep 2 2008 1:24:33 pm
Last Page View Sep 2 2008 1:24:33 pm
Visit Length 0 seconds
Page Views 1
Referring URL http://www.google.co... porr&start=640&sa=N
Search Engine google.co.uk
Search Words barn porr
Visit Entry Page http://pumansdotter....porr-eller-inte.html
Visit Exit Page http://pumansdotter....porr-eller-inte.html
Out Click
Time Zone UTC+0:00
Visitor's Time Sep 2 2008 12:24:33 pm
Visit Number 55,301

5 september 2008

Ja må hon leva!

Idag vill jag gratulera Della på bloggen Var Dag ett Äventyr, länk finns på min blogglista, på födelsedagen!



Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser den här videon...
jo, den är rätt rolig.

4 september 2008

Kulturfyran - religion och mat

1. Om gud skulle komma tillbaka idag, hur skulle han se ut då, tror du? Skulle han vara en människa? Jag tror inte på gud.

2. Vad betyder religion för dig? Inte mycket, mest opium för folket.

3. Just nu har ju muslimer Ramadan. De äter inte så länge solen är uppe. Har du fastat någon gång? Jag gav upp efter ett par dagar med fruktansvärd koffeinabstinens.

4. Mat ja. Vilken är den vackraste maträtten för dig? Ja, vilken både smakar gott, doftar underbart och ser underbart aptitlig ut? Hummer smakar gott, vitlök doftar underbart och en kallrökt laxros ser underbart aptitlig ut. Vad är vackrast? En fin kombination av färger, former och dofter på tallriken tilltalar mitt estetiska sinne.

Här hittar du fler som deltar i Kulturfyran.

Teknisk utveckling

Min microvågsugn sjunger på sista versen så jag tittade lite extra på reklamen i gratistidningen i morse. Fick syn på en "bra basmikro för enkel användning. Har även minnesfunktion och defrost".
VAD?! Hur funkar den???

Det är tredje dagen i rad du äter djupfryst pizza. Skärp dig för f*n!

3 september 2008

Ordlös onsdag


Bilden ingår i kedjan Ordlös onsdag.

Språkliga kullerbyttor

Det mesta verkar vara påhittat i Aftonbladets artikel om låttexter men den fick mig att tänka på hur jag lärde mig engelska en gång i tiden. Jag sjöng bara precis som det lät och på den vägen är det. Det gör jag fortfarande. Med den skillnaden att jag har lite större koll på vad orden betyder. På samma sätt började jag lära mig spanska och italienska också.

Och självklart har jag mina missuppfattningar om vad som sjungs och sägs...

Jag har en cd-skiva av den mexikanske smörsångaren Marco Antonio Solíz, en piratkopia av sämre kvalitet från ett live-uppträdande. Det mellansnacket är nästan omöjligt att förstå trots att mina spanskakunskaper är hyfsat bra. Vid ett tillfälle säger han nånting som låter precis som "uppehållstillstånd" och jag kan inte för mitt liv begripa vad karln säger egentligen... så jag får väl fortsätta att leva i tron att han vill söka politisk asyl i Puerto Rico.

2 september 2008

Ditt favoritresmål

New York är nummer 1 på .travels Top Ten Places-lista över olika resmål i världen. Det märks vilka som har röstat eftersom typiska amerikanska favoriter som Cancún och Costa Rica är med.

Här kommer hela listan:

1 New York
2 Cancún, Mexico
3 Dubai, UAE
4 Fiji, South Pacific
5 Paris, France
6 Beijing, China
7 Costa Rica
8 South Florida
9 Berlin, Germany
10 San Francisco

För att få lite mer svenskt perspektiv på det hela skulle jag vilja veta vad som är ditt favoritresmål alla kategorier. Jag vet att det är supersvårt att välja bara ett men om jag ska försöka mig på en sammanställning eller topplista så måste det bli så, ett resmål var som helst i hela världen alltså. Hoppas på många svar och därmed också tips på nya spännande resmål!

Magalös - Bodensee, Tyskland
Betraktelser från omvärlden - Indien
Funderingar någonstans ifrån - Berlin, Tyskland
Sobri - Öland
Helena - Beijing, Kina
SAFARI - London, UK
AnneliH - Gran Canaria
Della - Indien
LottaM - Australien
Mariannlostinline - Skottland
Wirdheim i Vilanova - Barcelona, Spanien
Sandbarnet - Sevilla, Spanien
Hönsakadorran - Nevada, USA
El Rubio - Las Vegas, USA
Mimos blogg - New York, USA
Äventyrsbloggen - Island
Ninnie - Grekland
Barajagjohanna - Frankrike
Pumita - Titicaca-sjön, Bolivia

STOPPA KRIGET NU!

Han blev det 974:e offret i januari 2003. Det beror lite på hur man räknar. Offren är betydligt fler men de flesta av dem sveps inte in i stjärnbaneret.

1 september 2008

Utan Ord


Kedjan pågår från måndagkväll till tisdagkväll kl 19.
Läs mer om reglerna här.
Så här ser den karibiska skönheten ut framifrån.