30 april 2010

Veckans fönster - förvrängt


Förvrängt fönster?! Jag kollade på synonymer och kom fram till att det betyder snedvridet, felaktigt återgivet och vanställt. OK, en riktig utmaning men det fixar sig nog. När jag såg temat tänkte jag allra först på det skruvade huset i Prag men eftersom några av läsarna har varit där och kan komma på samma idé valde jag ett fönster från Gammlia i Umeå. Det ser ut så här - jag har bara snedvridit och vanställt det en aning...
Veckans fönster

FredagsFärger - blå och grå


Lavaström i Villarica - mest grått men lite blått också...
FredagsFärger

29 april 2010

Tema fredag - vattenliv


Jag undrar varför svanar inte är vita längre. Om det beror på att vattnet är så smutsigt numera är det riktigt sorgligt!
Tema fredag

Ändrade planer


Är inte detta positiv särbehandling?!
Lite snopet är det förstås men regler är regler.
Jag lovar att lämna hans tältplats i fred.
Trevlig Valborg och Första Maj!

28 april 2010

Godiskriget

Toblerone är kanske inte är mitt favoritgodis men jag väljer helt klart choklad från påsen. När man delar kakan i mindre bitar räcker den till alla. Godis går inte att dela, antingen är det för hårt eller bara segt. Det blir liksom allt eller inget och så vill jag inte ha det. På sista tiden har jag smakat på en och annan godisbit men de är oftast syrliga och hårda... man kan bita sig i tungan och få ont i tänderna efteråt. Mats och pojkarna får säga vad de vill - choklad är godast!

27 april 2010

TisdagsTema - stress


Infostress var min första tanke:
mejl och sms ska besvaras
facebook och twitter ska uppdateras
håll dig ajour med vad som händer
många bollar i luften
osv osv osv

Men en bild på datorn eller mobilen känns fantasilöst så jag kom på en annan sak som orsakar stress: ljud. Speciellt om man är uppe i varv känns många ljud störande. Och självklart har jag ett foto på ljud eller snarare dess konsekvenser. Invånarna i belgiska Gent har tröttnat på turistbåtarna som kör i skytteltrafik längs kanalen. Jag har full förståelse för det, måste vara otroligt irriterande. Dessutom för båttrafiken med sig andra miljöproblem. Om du undrar... ja, jag tog bilden från en kanalbåt, en färd som jag mycket väl kunde ha varit utan.
TisdagsTema

26 april 2010

Time out


Inte mig emot.
Jag kan tänka mig många tråkigare hörn
att stå och begrunda mina synder i...
än det här på Convento do Carmo-klostret.

25 april 2010

Skogsbrynet idag


Jag har inte tid med det här längre.
Kom nu, gullet!

Bildligt talat


Bildligt talat

Veckans fönster - valfritt


Veckans fönster är stängt pga höjd beredskap i Oventic, Chiapas.
Mer om det finns att läsa här och fler fönster hittar du som vanligt hos Susanne.

23 april 2010

Pumita på spåret


Skönt att det är fredag!
Orkar ni med en omgång till? Frågan lyder som vanligt:
Vart är vi på väg?

STOCKEN
TÖLP UTAN LÄPP
KRAMPSTAAT

FredagsFärger - blå, grön och vit


FredagsFärger

22 april 2010

Tema fredag - svenskt förr eller nu


Finns det något svenskare än faluröda hus med vita knutar? Bilden från Olofsfors, ett gammalt bruksamhälle i Ångermanland, får symbolisera både gamla och nya tider för visst ser huset nymålat ut? Tema fredag


Lugnt på kontoret?

Jag minns inte hur jag snubblade över det här inlägget men sprider det gärna vidare. Vilken lysande idé... eller inte. Jag skrattade så att det bubblade så där härligt i magen. Därmed inte sagt att jag är beredd att gå över lik för att få utlopp för min kreativitet.

21 april 2010

Tankevurpor


Det här fotot postade jag till inlägget om filmen Agnès stränder tills jag kom på att jag självklart måste ha en bild på en strand. Det är fixat... och vad ska jag hitta på för text till den här då? Jo, det sägs att Islands president har hamnat i gräl med vår Herre om vad han egentligen tog upp i sin aftonbön: "I said CASH, not ash!" Roligare än så blir det inte idag. Lev väl!

Agnès stränder


Om du, som jag, gör ditt bästa för att slippa titta ut i snöslasket har jag ett bra filmtips. Speciellt till alla fotointresserade vill jag varmt rekommendera filmen jag såg häromkvällen: Agnès stränder. Den handlar om Agnès Vardas liv och gärning, regisserad av henne själv. Fantastiskt foto och en fascinerande människa! Kreativ, nyfiken, fantasifull, begåvad och hängiven i sitt yrke. Jag önskar att jag kände henne. Hon är professor inom film och hedersdoktor vid Göteborgs Universitet.

När man öppnar människor finner man landskap. När man öppnar mig finner man stränder, säger Agnès Varda i början av filmen och det är framför allt strandscenerna som håller sig kvar i minnet när eftertexterna rullar.

20 april 2010

Färgglad musik


Om du absolut måste se det här fotot i färg...
¡A gozarrr! Enjoy!

TisdagsTema - musik

restaurant Patio de Artex i Santiago de Cuba

Bilden ingår i kedjan TisdagsTema.

19 april 2010

Jag är inte bara bloggare...

jag är beroende av böcker också. När jag ställdes inför faktum insåg jag är hur allvarlig situationen är: 145 böcker under det senaste året. Passa på att delta i Bokhoras läsarundersökning medan du rannsakar dig själv och ser om du ligger i farozonen!

P.S. Nu funkar det att kommentera på Bok- och filmsidan hos mig (de andra flikarna). Tacksam för filmtips!

18 april 2010

Bildligt talat


Fotot ingår i kedjan Bildligt talat.

Soap or candid camera?


Tvålen är nästan slut och det är dags att köpa en ny flaska. Tänker inte på det i affären men när jag kommer hem ser jag att flaskorna ser helt olika ut. Hm, konstigt. När jag läser på baksidan upptäcker jag att innehållet har minskat från 300 ml till 250 ml. Minns inte några exakta siffror men det var ingen större skillnad på priset. Det är en häftig prishöjning! Produktutveckling kallas det kanske? Det handlar inte om att jag inte kan avvara de slantarna som skiljer utan principen. Jag väljer just den här produkten eftersom jag har känslig hy och ogillar starka dofter men jag byter garanterat när jag hittar en annan som är likvärdig. Jag blir pissed off som det så vackert heter när jag blir lurad! Ägarna på Schwarzkopf skrattar säkert hela vägen till banken. Bara den nydesignade flaskan fanns på hyllan men vilken skulle du välja?

17 april 2010

Förlåt mig!

det var vi två 4ever

det blev så fel

jag har inte tid

du tynar bort

godta min ursäkt,

snälla, lämna mig inte!

Pumita på spåret

Man ska vara försiktig med vad man önskar sig för man kan få det! Det hände mig igår när Dellas Vivicus skickade en hälsning i form av en ortgåta: Var äter man barnmat i mängder? Som tur är hade jag en av mina ljusa stunder och lyckades lista ut det (hade varit riktigt pinsamt annars) men tänker inte avslöja svaret här så ni kan klura själva. Och jag kontrar med att fråga: Vart är vi på väg?

BÄRSFÅGEL

SNABB UPPFINNARE

Första gåtan är en vanlig svensk... inte en stad men ett resmål... och den andra är på engelska. Lycka till!

16 april 2010

Veckans fönster - underligt


Charmigt fönster men jag kan inte låta bli att undra varför det sitter just där det sitter. Inte kan det vara för att få in mesta möjliga ljus i alla fall. Bilden är från Palácio da Pena i Sintra som jag nämnde här. Fler underliga fönster hittar du hos Susannes fotoblogg.

Sag mir wo die Blumen sind!


Was ist geschehen?
Vad händer? skulle man kanske säga idag.

blötsnö utlovas och jag vill fly
inte mycket att göra åt
å andra sidan kan man med gott samvete
sitta inne och se på spansk film

Lissabontips


Ett känt landmärke för Lissabon är tornet ovan, Torre de Belém, som står vid floden Tajo i Belém precis som monumentet Padrao dos Descobrimentos. I närheten finns också det magnifika 1500-tals klostret Mosteiro dos Jerónimos som är mycket sevärt! Likaså kakelmuseet Museu do Azulejo som ligger lite avsides på Rua Madre de Deus i Alfama (ta buss från Praça do Comercio). Vagnmuseet Museu dos Coches skulle jag däremot hoppa över.

Missa inte Convento do Carmo-klostret som ligger i Bairro Alto! Dit kommer man enklast med hissen Elevador Santa Justa från Baixa. Om det är lunch- eller middagstid, kan man passa på att äta vid det mysiga torget framför klostret. Jag kan rekommendera restaurangen Chá do Carmo. I Bairro finns många familjerestauranger tascas men också livligt nattliv.

Rua Augusta, den mosaikklädda gågatan med triumfbågen, leder dig från Rossio-torget (trevliga caféer och folkliv) till Praça do Comercio (Terreiro do Paço i folkmun, händelsernas centrum under nejlikerevolutionen 1974). Torget var helt uppgrävt när jag var där så jag fick ingen uppfattning om det men det finns i alla fall en turistbyrå och det är knutpunkten för många buss- och spårvagnslinjer.

Cristo Rei
-statyn är imponerande och man kan ta färjan över till Outra Banda för att beskåda den närmare men jag valde att beundra den på avstånd. Den syns väl över stora delar av staden som är byggd på sju kullar. Utsiktsplatserna är många. Jag tyckte bäst om den vid Castelo de São Jorge och Miradouro de São Pedro de Alcântara.

Det finns mycket att se för den kulturintresserade i Lissabon. Dels fin arkitektur men också ett stort konstmuseum Museu Calouste Gulbenkian. Det var lite knepigt att hitta. Jag åkte metro till Praça de Espanha och frågade mig fram. Om du är intresserad av djur får du inte missa Oceanário de Lisboa, ett av världens största akvarium. Det finns i Parque das Naçoes som byggdes till Expo 98. Gå tidigt för det kommer mycket folk!

Eller så kan man bara göra ingenting alls, flanera på stan och andas in stämningen. Många anser att man ska gå och lyssna på fado i Lissabon. Jag gjorde det inte. Fado är inte riktigt min grej. En miss kanske men jag är inte speciellt intresserad av den sortens musik. Lyssnade på en del innan resan men fastnade aldrig. Funderade ändå på att besöka Museu do Fado för att lära mig mer men prioriterade bort det till slut. En annan sevärdhet som jag inte hann med är den botaniska trädgården i Belém. Det hade varit spännande att se det 400-åriga drakträdet. Att bästa tiden för besök i Jardim Botánico da Ajuda måste vara på våren ger en viss tröst.

Klicka på etiketten Portugal för att hitta mina tidigare inlägg om Lissabon! Jag har säkert missat något men jag får skriva mer en annan gång. Boa noite!

15 april 2010

Tema fredag - djur


Om jag blundrar riktigt hårt så försvinner hon! ser den ut att tänka. Men det är så varmt och skönt i solen att den bestämmer sig för att strunta i mig. Bilden är tagen i Valparaíso, Chile. Fler bidrag på Tema fredag finns här.

Fritt fall av Juli Zeh

En intelligent och minst sagt annorlunda kriminalroman som håller fast en i sitt grepp ända till de sista orden. Språket får en extra guldstjärna! "Ungefär så var det, tror vi."

Mer säger jag inte just nu. Läs boken!
Borde upptäckas av världen tycker Johanna Ö på bloggen Bokhora.

14 april 2010

Jag söker inte, jag finner

lördag förmiddag
inga planer för dagen

traskar runt på stan
kamera och vattenflaska
vilse hittar nya vägar

här ska det finnas
huset där Che växte upp
enligt kartan från hotellet

Buenos Aires gnuggar ögonen
och gäspar yrvaket
lilla caféet i hörnet
lockar med ringlande doft
av nymalen espresso

hola, buen día
fönsterbord blir bra
café con leche y medialunas
bläddrar i dagboken
skriver några rader

ler mot det äldre paret
som sitter så tätt intill varandra
att världen omkring slutar existera

killen bakom disken
djupt försjunken i sin tidning
tittar på kartan och skakar på huvudet
han har bott runt hörnet i hela sitt liv
Los Guevaras har han aldrig haft som grannar

tack för kaffet, det var exquisito
han bjuder på påtår när jag slutar leta

Rubriken är ett citat av Pablo Picasso.

Parkering i Buenos Aires


Guatemala är visserligen inget rikt land
men nog trodde jag att deras ambassad
skulle ha råd med lite fräschare bilar.

13 april 2010

TisdagsTema - siffror

Här passerade jag landgränsen mellan Argentina och Chile (södra Anderna). Bilden ingår i kedjan TisdagsTema.

P.S. Hemma har jag helt andra siffror.

12 april 2010

Två böcker från skuggsidan

Jag har på kort tid läst två böcker som skildrar livet på samhällets skuggsida. Inte planerat, det bara blev så. Den första är Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski. Jag var inte överdrivet förtjust i hennes förra bok Svinalängorna men ville ändå ge den här nya en chans. Boken är lättläst och bitvis rätt bra - vreden, frustrationen och vanmakten är påtaglig, samhällets oförmåga att hantera och lösa problem beskrivs på ett trovärdigt sätt. Det är lätt att identifiera sig med berättaren. Några gånger skrattar jag högt till och med.

MEN och nu kommer det som får mig att tycka illa om boken: alla upprepningar, egentillverkade ord som kallögon, stoppsorg och djupsorg (visserligen fyndiga men hälften hade varit nog!) och långa haranger med ord som gör mig otroligt irriterad. Läs citatet och döm själv!

Skulle hon säga att hon inte visste, kunde hon säga att hon inte förstod själv, skulle hjärnan berätta alla detaljerna om självmord, självdöd, självförstöring. Skulle hjärnan säga hur den avskydde ordet själv, att den samlade på självord. Självgående, självständig, självförvållad, självvåld, självbekännelse, självisk, självdestruktiv, självanklagelse...

och så fortsätter det tills man blir vindögd. Jag tycker själv (har fått avsmak för ordet nu) om att leka med ord och kan på något sätt förstå att hon tycker att det är roligt, kanske effektivt också vad vet jag men mig tilltalar det inte. (Nej, jag är ingen författare och jämför mig inte med henne men jag tycker också om att twista och förvrida ord. Ordlekarna kanske är roligast för den som kommer på dem.) Dessutom känns hänvisningarna till historiska händelser som finska inbördeskriget och Estonia-katastastrofen krystade. Rensa bort hälften av de 344 sidorna så har den förtjänat sitt betyg. Med god vilja gav jag boken 3/5.

Den andra boken är Yarden av Kristian Lundberg. Det kanske är fel och orättvist att jämföra de två böckerna men eftersom jag läste dem direkt efter varandra kan jag inte låta bli att reflektera över hur stor skillnaden är. Den är milsvid till fördel för Yarden. Boken är självutlämnande och ärlig, estetisk och osentimental. Det gör ont att läsa den. Gör det ändå! Yarden får en stark 4:a.

11 april 2010

Efterlängtad syn




Just nu svämmar bloggarna över av vårbilder och jag vill förstås inte vara sämre. Här kommer några foton ur dagens bildskörd.

10 april 2010

Bildligt talat


Fotot ingår i kedjan Bildligt talat.

Min lördag - och kanske din


Jag öppnar inte dörren.
Jag kommer inte och hälsar på.
Ring mig inte!
Prata inte med mig
för jag kommer ändå inte att svara.
Lämna mig ifred!
Men du får gärna sitta bredvid mig.
Och titta.
Klockan 19:00, säger vi.
Då börjar det.
Efter det kan vi se Soraya M.
Om du vill.

Barcelona-läsning

Längtar du tillbaka till de bortglömda böckernas gravkammare? Vindens skugga lämnade mig med värme i hjärtat och jag blev jätteglad när jag av en slump hittade en intervju med Carlos Ruiz Zafón. Och det bästa av allt är att han planerar två uppföljare till efter Ängelns lek. ¡Súper! Hoppas bara att han inte har ändrat sig för artikeln har några år på nacken.

9 april 2010

Veckans fönster - vitt

Bakom det här vita fönstret döljer sig Elvis och Marelys casa particular, alltså kubanskt pensionat som har tillstånd att hyra ut rum till turister, där jag hade förmånen att tillbringa några dagar i januari 2005. Vi befinner oss i staden Trinidad. Förstår inte riktigt vitsen med fönstergaller här för lugnare stad får man leta efter. Dessutom finns det gott om poliser ute nattetid så ingenting kan hända. Fotot ger egentligen en helt fel bild av Trinidad för det är en underbar stad, en av mina favoriter. Betydligt trevligare bilder hittar du här (nr 4-7). Jag kan bjuda på ett bonusfönster som också går i vitt och är från Trinidad.


Fler vita fönster finns på Susannes fotoblogg.

8 april 2010

Tema fredag - naturligt


Jag googlade definitionen på ordet naturlig för att få inspiration till Tema fredag och hittade följande: som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av människan. Inte helt lätt men till slut fastnade jag för denna bild från Fjärilshuset i Hagaparken. Inte 100% naturlig visserligen eftersom den simmar i ett akvarium men färgerna är i alla fall skapade av naturen.

Adeus Vasco!



Vad är makro egentligen? Om det är en detalj (1) av en större helhet (2)... i så fall, här kommer ett makrofoto från Belém i Lissabon. Det är en närbild på det enorma monumentet Padrao dos Descobrimentos som blickar över floden Tajo. Det avbildar 33 portugisiska upptäcktsresanden och deras vedermödor. Man kan betala inträde och åka hiss upp till toppen för att njuta av utsikten men det är bortkastade pengar. Torre de Belém en bit ifrån är roligare fast det är mycket lägre. Och så finns det många fina utsiktsplatser på de sju kullarna.

7 april 2010

Boa tarde, senhor Pessoa!


Jag nämnde den portugisiske nationalskalden Pessoa i ett tidigare inlägg om Lissabon. Här sitter han så gott som livslevande, skimrar svagt i brons, på det berömda caféet A Brasileira på Rua Garrett 120 i Chiado. Det fanns en plats ledig vid hans bord men jag nöjde mig med att ta ett foto och vandrade vidare. Até mais!

Bom dia, Lisboa!

Cabo da Roca, Portugal
Jag tillbringade totalt fyra dygn i Lissabon och hann med en hel del så jag tror att en långhelg torsdag-söndag är om inte tillräckligt så nära inpå för att ”göra stan”. Det kräver naturligtvis planering (halva nöjet) och man måste bestämma sig för att inte försöka hinna med för mycket. Men om du missar xyz-kyrkan, xyz-statyn eller xyz-shoppingen är faktiskt inte det hela världen. Satsa istället på att insupa atmosfären och njuta av semestern! Resten ger sig.

I de fyra dygnen har jag inte räknat in dagen när jag klättrade upp och ner på den moriska fästningen i Sintra och spanade efter fienden eller lät mig svepas med av fuktiga men ack så härliga vindar i Cabo da Roca (västligaste punkten på det europeiska fastlandet). Att stå på klippkanten kändes som att lyfta armarna i fören på Titanic. Närmare himlen (eller isbergen) än så lär jag inte komma - lika bra det kanske.

När du planerar din vistelse i Lissabon, tänk på att det är gratis inträde till många museer på söndag förmiddag fram till kl 14 och de flesta har stängt på måndag (gäller internationellt men lätt att glömma bort). Med ett Lisboa Card får du rabatt eller kommer in gratis på olika museer och sevärdheter. Kortet gäller också som färdbiljett i kollektivtrafiken. Jag tycker visserligen bäst om att ta mig fram till fots men ibland är det skönt att sitta en stund när man har traskat runt länge. Det spar också tid om avstånden är långa.

Om du inte kommer att besöka så många sevärdheter är det billigare att köpa Carris-biljetter som gäller på bussar, spårvagnar och bergbanor (finns också i kombination Carris+Metro) i stället för Lissabon-kortet som kostar en del. Carris-biljetterna säljs i häften eller som 1 eller 3 dagars biljetter. En dagbiljett kostade 3.70 € i sept 2009. Minns inte vad Lisboa Card kostade men det aktuella priset hittar du här. Att åka metro är ett snabbt och bekvämt färdsätt på dagtid men kanske inte det bästa alternativet sent på kvällen. Man ska helst undvika vissa stationer (Anjos, Martim Moniz och Intendente t.ex.), området runt hamnen och järnvägstationen Santa Apolónia. Det är riktigt hög turistvarning på spårvagn 28 E som går mellan Martim Moniz och Campo Ourique men att ha varit i Lissabon utan att ha åkt minst en gång, åtminstone genom Graça och Alfama... det finns inte.

När jag ändå är inne på transporter kan jag ta det där med flygplatsen också: Lissabons flygplats heter Portela (det finns en terminal) och ligger ca 7 km från stadens centrum. Taxiresan till och från tar ca 20 minuter när trafiken inte ställer till det. Resan kostar 10-15 € + avgift för ev. fler väskor. Man kommer mycket billigare undan (3.35 € i sept 2009) om man åker buss (Aero Bus nr 91 eller vanlig stadsbuss, det finns två linjer) men jag kunde tyvärr inte välja det eftersom tidtabellen inte passade. Bussen kör nämligen inte riktigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen (trafikerade kl. 7:45 - 20:15 när jag var där). Men kom nu inte och säg att du missade flyget för att tiden inte stämde eller minsann fick betala mer för din bussbiljett. Den här sortens information blir inaktuell förr eller senare.

Fortsättning följer. Até logo!

6 april 2010

Min första tanke

Jag läser om en ung man som står anklagad för att ha misshandlat en äldre dam på en parkeringsplats i Landskrona. Hon avlider senare. Vad tänker jag? Jag blir chockad över att en gammal människa mister livet på det sättet. Ja, det blir jag men den tanken kommer senare. Jag kanske undrar över vad som får någon att begå ett så vedervärdigt brott? Ja, det gör jag också men det är inte heller min första tanke. Sorgligt nog det allra första jag tänker är: Hoppas att det inte är en utlänning! Det är min första tanke. Varje gång. Varje gång jag läser om ett brott eller andra problem tänker jag samma tanke. För att som icke-svensk representerar du en hel nation och ansvarar för missgärningar som begåtts av inflyttade från ditt gamla hemland (eller i värsta fall dina föräldrars gamla hemland trots att du är född och uppvuxen i Sverige). Om du dessutom föddes med vackra bruna ögon och mörkt hår får du bära alla invandrarnas gemensamma skuld. Andersson blir inte hånad offentligt för att Johansson begår brott. Av de utlandsfödda är det bara Silvia Bernadotte och några till som är undantagna. Samma lagar och regler ska gälla för oss alla!

Läs gärna Anders Westgårdhs kolumn!

Veckans fönster - gult


I Latinamerika finns det massvis med gula hus i alla tänkbara och otänkbara nyanser och färgkombinationer... eller vad sägs om brandgult och lila eller senapsgult och mossgrönt? Ofta helt underbart och ibland helt förskräckligt. Som omväxling valde jag dock en byggnad som har gult i fönstret (och lite på väggen också). Brandstationen finns i staden Pucón i araukanska Chile.

Fler gula fönster hittar du hos Susannes fotoblogg.

TisdagsTema - barnasinne


När stor vill vara liten.
Fler foton på TisdagsTema hittar du här.

5 april 2010

Bildligt talat


Fotot deltar i kedjan Bildligt talat.

Förlängt kontrakt

Nu har jag förnyat kontraktet med djävulen - nej, jag menar inte bredbandsleverantören utan flygturen till Blåkulla! - och livet återgår till vardagen så sakteliga. Det förstnämnda var också en resa men turligt nog hade jag min tålmodiga dataguru som turistguide. På resande fot får man vara beredd på förseningar och tyvärr var bonusresan ut i cyberrymden inget undantag. På tal om resor, det är ytterst tveksamt om jag har någon trovärdighet kvar efter torsdagens lilla skämt… eller chansen att lyckas lura någon har åtminstone minskat till strax under 0%. Tur att jag var förutseende och schemalade inlägget för annars hade det inte blivit något skämt alls. Synd bara att jag inte var på plats för att beskåda era snopna miner när det förmodligen var sista gången… och jag var totalt bortkopplad från nätet. Vilken miss! Ni har varit desto flitigare. Kikade lite snabbt på min Google Reader och hittade 153 olästa inlägg. Oj då, det var inte illa. Önskar er alla ett fint avslut på påskhelgen!

1 april 2010

Resan är bokad!

Nu äntligen är sommarsemestern bokad. Jippii! Direkt efter midsommar bär det av och vem vet om jag kommer tillbaka alls... haha. Nej, jag skojar bara! Det ska bli riktigt spännande att dra iväg på en annorlunda resa. Visum ska fixas och jag behöver en spruta till. Har ju aldrig varit i de tassmarkerna förr så jag behöver den där japanska... äsch, minns aldrig vad den heter. En tolk skulle sitta fint men det blir ingen med min budget. Kroppspråk och diverse läten får duga. Det blir en ny erfarenhet. Vet inte riktigt om jag behöver packa med mig nåt speciellt men röda ryggsäcken hänger med som vanligt - och torra skor. Resten ordnar sig. Ska försöka resa lätt och inte släpa med så mycket. Kameran är ett måste. Det blir enkla förhållanden - inget varmvatten men det ska nog gå bra, mest ris och grönsaker att äta, liggunderlag att sova på (+ sovpåse och myggnät) etc. Vill du hänga med? Vart? Ja, det är frågan. Jag avslöjar svaret i kommentaren men du kanske kan gissa på landets flagga här.