30 juli 2010

Veckans fönster - symmetriskt


Uppdatering: Det här är en semesterbild från mellersta Finland, Jyväskylä, precis som det står på väggen där: Jyväskyläs dryckesfabrik. Jag visste inget om den här byggnaden men jag googlade fram följande: Det gamla bryggeriet från 1860 låg på sjön Jyväsjärvis strand strax nedanför. År 1883 bytte det namn till "dryckesfabrik" och tillverkade även lemonad. I början av 1900-talet när hyrkontraktet för sjötomten gick ut ville staden inte förlänga det längre pga striktare alkoholpolitik. Då bestämde sig den största aktieägaren och affärsmannen Julius Johnsson att bygga en ny fabrik. År 1911 byggdes även bostadshus och kontor på vars bottenvåning fanns lokaler för lemonadtillverkning och flasktvätt. I ena ändan av huset bodde arbetsledaren och kassören och i den andra fanns kontoret. Den här byggnaden är från 1921 när fabriken bytte ägare till konsumentföreningen Mäki-Matti. Idag har Jyväskylä universitet undervisningslokaler i byggnaden.

Veckans fönster

25 juli 2010

Bildligt talat


Kartor för vilsna älskande


Perfekt bokenkät för alla som inte kan/vill sitta länge framför datorn. Hittade den hos Elisabeth. Vore kul om Ninnie, Karin, Malin, Della, Mia, Susanne och alla andra bokmalar - har inte så bra koll på era läsvanor men överraska mig gärna - hakade på när de får en stund över. Annette, Rajson, Ninni och Klimakteriehäxan? Det kanske finns fler... alltid roligt att få boktips!

1. Vad heter boken du läser just nu?
Kartor för vilsna älskande av Nadeem Aslam

2. Hur långt har du kommit?
110 sidor av 421

3. Beskriv boken med tre ord.
Omtumlande poetisk läsupplevelse

4. På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
Lutar starkt åt en 5:a, kanske en favorit.

23 juli 2010

Veckans fönster - litet

Palácio da Pena, Sintra

Klickar du på bilden två gånger får du se detaljerna.
Fler bidrag till Veckans fönster finns här.

18 juli 2010

Bildligt talat


Bildligt talat

Heya, howya doin?

Jardim Público i Évora

Jag har för en stund övergivit min plats i "hängmattan" för att uppdatera mig om det senaste i bloggvärlden. Det mesta verkar sig likt - lite lugnare är det nog för att många bloggar på halvfart i semestertider. Vilsamt är ledordet, även på Veckans fönster hos Susanne. Efter att ha traskat runt på kullerstensgatorna under den heta portugisiska solen var det riktigt skönt att vila fötterna på den röda bänken... och hoppas att inte påfåglarna som bodde i parken (de var ett tiotal just då) skulle få för sig att jaga bort inkräktaren. De flesta av de ståtliga fjäderfäna befann sig dock på taket till de moriska lämningarna och därmed utanför zoomavstånd... på gott och ont kan man väl säga. Jag väntar till ikväll med att ta en repa runt för att lämna några tassavtryck för nu återgår jag till det verkliga livet och mitt fyllda glas av fotsvett. Lev väl!

11 juli 2010

Lag om ro ligt om snö


vid lunchtid idag

eller mycket roligt till och med! När kvicksilvret kryper upp över 30-sträcket får jag något dimmigt i blicken. Jag flyr undan värsta hettan och sätter mig i skuggan med en god bok - inte alltid men just idag räcker orken inte till något annat. Ett tag tänkte jag att jag skulle baka... jo, jag förstår hur smart det låter men när det ändå är så varmt märker man ju ingen skillnad...

Mina tankar har mest kretsat kring ogjorda uppgifter, framtidsplaner och så förstås eskimåer och snö och andra ordmysterier. Med rubriken syftar jag på Mikael Parkvalls bok Lagom finns bara i Sverige där bl.a. de många orden för snö i eskimåernas språk (plus ett antal andra myter) avhandlas. Det är en mycket underhållande och lärorik bok, speciellt intressant om du gillar språkvetenskap.

Att han har skrivit om Finland och finskan uppskattas givetvis av undertecknad. Vill dock bidra med två rättelser: för det första är Vanda inte en Helsingforsförort utan en egen stad och för det andra heter dö på finska kuolla med två ll. Kuola är något helt annat... nämligen snålvatten eller drägel. Besserwissrar är vi allihopa. Hur som helst, kan varmt rekommendera boken! Nu väntar Milton Hatoums Den förtrollade staden som tar mig till Amazonas.

10 juli 2010

Veckans fönster - somrigt


En aning krystat kanske... men sommar och cykling hör ju ihop. Bilden är tagen på Djurgården i Stockholm. Fler somriga fönster finns här.

4 juli 2010

Veckans fönster - täckt

I väntan på stormen på Papaya Playa

Det var världens åskväder på natten och på morgonen var himlen klarblå igen och solen sken. Så här såg stranden ut före och efter. Hyddan blev något fuktig eftersom den hade naturlig ekologisk a/c, dvs. väggarna var inte helt täta men det gjorde inget. Bilden är tagen nära Tulum på Yucatán-halvön i Mexiko. Fler täckta fönster finns här.

2 juli 2010

Tema fredag - livet på en pinne


sushi och champagne
en helt vanlig torsdag

det är första gången
vill inte dö nyfiken

sältan höjer törsten
bubblorna dansar på tungan
smakerna gifter sig

livet ler och
blinkar charmigt
med ena ögat


Det blev vitsigare än jag hade tänkt mig... för pinne betyder som bekant ett litet glas med alkoholhaltig dryck. Fler inlägg på temat hittar du på Tema fredag. Trevlig helg!

Annette: Kan rekommendera Massé om du behöver omväxling till jordgubbsvinet.