29 september 2010

Hösten är här

Tiden är en bristvara just nu.

25 september 2010

Vi gillar olika

 Aftonbladet har kört igång en kampanj för att motverka de mörka krafterna som kom in i riksdagen och jag stödjer självklart idén. Vi måste visa att vi är många fler. Det är bra att lyfta på locket men ärligt talat: det är enkelt att klicka på en länk på nätet för att visa att Vi gillar olika men är inte det att göra det lite för lätt för sig. Klick, klick! Och så har man gjort sitt, eller? Hur kommer vi åt "vardagsfördomarna" - det vill jag veta. Helt konkret alltså. Mindre ord och mer handling, tack!

Läs gärna ett klokt inlägg av Martin Ezpeleta! Respekt!

Veckans fönster - bortrest


Min ovana trogen postar jag en fönsterbild trots att Susanne har fullständigt struntat i sitt skötebarn Veckans fönster och flugit iväg igen... den här gången till spaghettiland om jag har förstått saken rätt. Det ser inte ut att vara någon hemma bakom de här fönstren heller. Jag hittade dem på min rundvandring i Lissabon, staden full av underbara utsiktsplatser. Ingen vidare utsikt just här på skuggsidan men på baksidan (framsidan heter det kanske) öppnar sig en fantastisk vy mot floden Tajo... fullt jämförbar med fönsterbilden hos Klimakteriehäxan som också har en droppe anarkistblod i sig. Veckans fönster är vanebildande och beroendet tärande... även Della har hittat ljuset i fönstermörkret. Ninni/fotografia hänger också på men hennes fönster är lite mer svårupptäckt. Ska jag säga när mitt eget ser ut som ett streck... eller syns det ordentligt nu? Branded054 har postat tre spännande bortresta fönsterbilder.

23 september 2010

Tema fredag - sport

Club Atlético Boca Juniors, Buenos Aires

Den här målningen sitter på väggen utanför La Bombonera.
Solisten ser en aning bekant ut om man tittar noga.

22 september 2010

280 krokodiler


Pga de svåra översvämningarna i delstaten Veracruz har 280 krokodiler lyckats rymma från en farm. Myndigheterna uppmanar befolkningen att hålla ögonen öppna. Jag säger bara: Tack för tipset!

P.S. Jag antar att rymligarna är något större än filuren på bild.

21 september 2010

Tisdags Tema - sömn


Kvaliteten på den här bilden är inte den bästa möjliga men den är tagen tidigt på morgonen på en busstation någonstans i Mexiko. Det är chauffören som kryper till kojs när reserven tar över på långfärdsbussen. Fler sömniga bilder finns här.

20 september 2010

18 september 2010

Dagens bildgåta

Jag hade en reservbild till gårdagens frukttema. Vad kan det vara?

17 september 2010

Veckans fönster - politiskt

Casa Londres No 38, Santiago

Nu i valtider är det inte svårt att hitta ett politiskt fönster här hemma men jag väljer ändå en fönsterbild från Santiago (trots att det är gränsfall... dörr eller fönster). Den är lika aktuell eftersom vi nyligen passerade ännu en årsdag av militärkuppen. Jag valde mellan två bilder från den chilenska huvudstaden och valde till slut bort en som föreställer presidentpalatset La Moneda som stormades 11/9 1973. Byggnaden ovan ligger också i centrala Santiago. Det är tortyrcentret Casa Londres No 38 som kallas huset av kyrkklockorna eftersom man kan höra klockorna klämta i den närbelägna San Francisco-kyrkan. Här mördades närmare hundra personer från november 1973 till september 1974. Hur många som torterades och försvann är det ingen som vet. Bland kullerstenarna framför huset finns det ett antal graverade metallplattor med namn och ålder på några av offren. Fler politiska fönster finns på Susannes fotoblogg.

15 september 2010

Lätt val

Till fots eller på hjul?

14 september 2010

TisdagsTema - vila

vid Nerudas grav i Isla Negra

det är färdigfiskat för Neruda
och för mig med
nu blir det någonting helt annat
ett tag åtminstone

TisdagsTema

12 september 2010

Veckans hus - franska balkonger

Praça do Giraldo, Évora

Hos Hedwig hittar du fler franska balkonger och får lära dig skillnaden mellan fönster och balkonger, franska sådana alltså. Om jag ser rätt finns det både äkta och falska här (syns bäst efter två klick på bilden). Huset däremot är portugisiskt.

Bildligt talat

Offentlig ursäkt

Jag har registrerat ett twitterkonto: @pumita2010. Minns inte när men det har gått en tid. Tänkte att jag kanske skulle delta i en bokcirkel... eller nåt. Har varit inloggad en gång sedan dess, kanske två. Mer har det inte blivit. Under tiden har jag fått små käcka meddelanden till min mejl om att NN gärna vill höra på när jag twittrar. Det här är pinsamt. Vad har jag gjort åt saken? Ingenting. Nada. Det är inte för att jag inte vill. Att NN ska höra. Jag har bara inte prioriterat twitter när jag inte riktigt har fått klart för mig vad det ska vara bra för. Jo, jag kanske ska testa för att få reda på det. Så kan det vara. Men det har inte blivit av. Förlåt för att jag inte har svarat. Det beror inte på NN. Det är bara jag som inte vet. Om jag ska twittra. Och varför. Inte ens hur om jag vill det.

11 september 2010

Typiskt svenskt

Fisken på taket


Till FredagsTemat berättade jag om Nerudas fiskar. På taket till vänster finns en likadan fisk i mindre format och ovanför fönstret fina stendekorationer som också föreställer fiskar (ska rota fram en närbild en annan gång). Det är tydligt att det är en konstnärssjäl som har bott här. Fascinerande hus och fantastisk miljö vid havet! Tyvärr fick man inte ta kort inomhus. Jag smygfotade genom fönstret här med dem bilderna blev inte så lyckade. Vädergudarna var inte så vänligt inställda men det var ändå ett besök som jag kan rekommendera varmt.

10 september 2010

Veckans fönster - ruffigt


Det här otäcka fönstret finns i charmiga Bariloche i Patagonien, södra Argentina. Det är förstås inte fönstret i sig som väcker min avsky utan klottret vid sidan om. Fler ruffiga fönster finns på Susannes fotoblogg.

9 september 2010

Tema fredag - fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan är veckans uppdrag på Tema fredag och jag fortsätter att experimentera med mina bilder, dvs. redigerar dem närmast till oigenkännlighet. Den här gången är offret ett konstverk från den chilenske poeten Pablo Nerudas hus i Isla Negra. Ingen fågel men en fisk på torra land, mittemellan alltså. Samma motiv finns även i mindre format på taket på ett av husen och på hans gravsten här nedanför.

7 september 2010

TisdagsTema - sötsaker

Knappast någon last men det här är godis för mig.
TisdagsTema

5 september 2010

Bildligt talat

Fototriss - Plastic fantastic


Jag har ingen aning om hur mycket eller lite plast det är i de här ballongerna men kan inte tänka mig att de är helt utan eftersom de helst ska tåla regn. Man får säkert uppleva fantastiska ögonblick där uppe men det är ingen resa för mig. Skulle förstöra allt det fina med att krampaktigt hålla fast i korgen och be till högre makter för att komma levande därifrån. Men tanken lockar...

Kvinnor kan...

4 september 2010

Den finske mannen avklädd

Den nakna mannen eller Steam of life
är en film som handlar om livet
kryddad med vackra naturbilder
tragiska livsöden och härlig humor
skratt och gråt om vartannat
bara ett hjärta av sten
kan lämna biomörkret oberört

Recension i DN

Färglek och bastubad



Cat vill se den i skrikigt blått (grinden från igår) och Della brukar dra på färgen. Jag testar förstås. På den övre bilden har jag dragit på färgen så mycket som själen tål och det känns väl OK. Men när jag boostade som picnik föreslog fick jag nästan hicka. Hälften räcker. Nu är det slutlekt, iaf för idag, för jag har planer på att umgås med nakna män i bastun. De har mycket att berätta. En packe näsdukar har jag blivit tillsagd att ha med. Det blir väl svettigt, antar jag. To bi kontinjuud...

2 september 2010

Tema fredag - macro, blå eller kanske båda


Det blev inget macro, bara blått. Den här porten vid Djurgårdsbron är egentligen ännu blåare i verkligheten men jag tonade ner den skrikiga färgen. Känns något malplacerad i den fina parken. Tema fredag

1 september 2010

Dags att rösta


Kalla mig gärna konservativ men jag vill inte utföra min medborgerliga plikt på ett museum, än mindre på en hamburgerrestaurant. Jag vill tillsammans med andra gå till vallokalen på söndagen och känna att jag gör min plikt och utnyttjar min rätt, rätten att rösta som förvägras miljontals människor i världen. Hur du än gör, använd din röst!

Boktankar

vatten på golvet utanför
jag trippar fram på tårna
bävar för hur det ser ut därinne
luften är unken och fuktig
efter det häftiga regnandet
det första jag möter
är mer vatten

en anklagande blick
från hyllan på väggen
bladen har rullat ihop sig
på boken jag glömt att jag ägde
Vi, de drunknade*

jag räddar den
lovar att behandla väl
efter läsning får den
komma till bokhimlen
hos Myrorna

grannen hälsar inte
det är något fel på en
som skrattar
ensam i en källare

* av Carsten Jensen