24 april 2011

Veckans fönster - konstnärligt


Jag zoomade in i en enorm takkupol med mayamotiv i ett mosaikfönster (som finns på det lyxiga köpcentret Kululkán i Cancún). Det är inte helt enkelt att försöka hålla balansen samtidigt som man står med huvudet bakåtlutat i 90-graders vinkel... (nästan iaf) och spanar efter bästa möjliga detalj. Det var nämligen inte att tänka på att försöka få med hela härligheten. Originalet är mer färggrannt men jag har tagit mig friheten att redigera färgerna. Fler konstnärliga fönster finns här.

P.S. Ifall någon undrar beror min ofrivilliga frånvaro från bloggen på att jag har lagat kvasten, polerat kaffekannan och lekt med katten. Efter en snabbvisit till Blåkulla har jag tagit hand om långväga främmande  och först idag börjar jag så sakteliga återvända till gamla invanda rutiner. Lev väl alla häxor och änglar!

11 april 2011

Parasol

Izamal, Yucatán

8 april 2011

Veckans fönster - uppdukat

Frukosten är dukad på Hotel Riviera i Évora.
Fler uppdukade fönster finns på Susannes fotoblogg.

7 april 2011

Tema fredag - grönt, gult eller orange


Jag är ingen gourmand och blir sällan lyrisk över mat men camarones al coco (kokosräkor, en typisk maträtt från Campeche, fast utan skinka för mig) som serverades på El Bastión de Campeche fick mina ögon att tåras. Otroligt gott och så vackert upplagt! Min medelmåttiga bild gör den här matupplevelsen knappast rättvisa. Kocken ser ut att ha lagt ner hela sin själ i att komponera den. De mexikanska färgerna rött, vitt och grönt är en fröjd för ögat och passar perfekt till Tema fredag.

6 april 2011

Möte i Parque de San Juan


Jag har postat två bilder på sovande eller åtminstone slumrande mexikaner så jag ville bara visa att de visst är vakna ibland. Ser nästan ut som att hon har fått dåliga nyheter eller så är det bara fotografen som har blivit avslöjad. Fotot är hur som helst från staden Campeche.

5 april 2011

I väntan på bussen i Mérida

Den får gärna dröja en stund.

På en bakgata i Valladolid


hittade jag den här damen sittandes i sin dörröppning. 
Hon sålde grönsaker, snacks och läsk. Självklart köpte jag en påse nötter.

3 april 2011

Bolsomania


Bolsomania? Den sjukdomen har jag varit skonad ifrån som tur är. Det beror antagligen på att jag helt saknar genen för shopping i min DNA-uppsättning. Ryggsäcken är min bästa vän, så gott som fastvuxen på ena axeln, så gissa om jag blev förvånad när jag såg mig själv plocka fram en bunt med sedlar för att betala för en axelväska i skinn. Ska jag köpa en väska gör jag det i Valladolid, tänkte jag. Det finns ett par skomakerier i stan som gör fina läderskor och -sandaler också men där gick min gräns. Tyvärr för det hade varit välinvesterade pengar.

Bildligt talat


2 april 2011

Värmen är på väg

Blomsterprakt i Valladolid


Jag fick tyvärr inte med mig någon värme från Mexiko men en liten blomma kan du få medan du väntar. Den nedre bilden är från hotellet där svanen bodde. Mérida är ingen stad man åker till på honeymoon (snarare en bas varifrån man kan göra dagsturer till intressanta platser runtomkring) men just det här hotellet hade passat rätt bra till det ändamålet. Rummet hette visserligen Marie Antoinette - inget soligt slut på hennes liv precis - men jag kände mig  som en rebellprinsessa när jag bodde här. Det lilla familjeägda hotellet med ett tiotal rum ser riktigt lyxigt ut på bilderna och lite av den känslan får man trots att det ändå är rätt enkelt. Själva huset är fantastiskt! Se gärna Virtual tour på hemsidan för att få en uppfattning (speciellt den från innergården). Jag har för mig att hotellet är rankat som 3-stjärnigt och det håller även i Sverige. Min erfarenhet annars är att det krävs högre standard för *** i Sverige än i Mexiko men här stämmer det. Och det är billigt, mycket billigt med svenska mått mätt, good value for the money som man säger. Ska man säga något som var mindre bra så är det frukosten, mycket basic. Söta bullar och blaskigt kaffe. Ett plus för frukostflingor men de smakade mest papp. Det finns bra frukostställen på stan. Ett stort plus för spabehandlingar som jag inte hann utnyttja. Familjen som äger hotellet är mycket välkomnande och tillmötesgående, mycket bra service mao. Rekommenderas varmt!

1 april 2011

Veckans fönster - lurigt

Vem är det som lurar här? 
Han spanade nyfiket ut men sa inte ett guau... 
tills jag tog fram kameran. Då blev han riktigt ilsk! 
Fler luriga fönsterbilder finns på Susannes fotoblogg.

Pan de cazón

Jag har tyvärr ingen bild men tänk dig en pannkakstårta bestående av majsplättar och hajfileer istället för pannkakor och jordgubbssylt... så får du äkta mexikansk husmanskost från Yucatán-halvön. Serveras med tomatsås, bönröra och ris. Gärna avokado också och glöm inte habaneron! Det är gott, riktigt gott!