30 oktober 2012

TisdagsTema - konstigt

Neonskylten på shoppinggatan Santa Catarina i Porto är inte helt vanlig och därmed konstig (?).
Fler konstiga bilder hittar du på bloggen TisdagsTema.

28 oktober 2012

Fototriss - jag gillar...

Skyltsöndag - trafiksäkerhet

Den här lilla skylten hittade jag på en bussresa... och lyckligtvis kom jag fram safe and sound.

Säkerhetsinstruktion

Ärade resenärer

En säker resa är vårt gemensamma mål. Om du emellertid känner röklukt eller hör ett konstigt oljud meddela föraren omedelbart. Om en brand hotar, hjälp barn och gamlingar att ta sig ut. Vid behov krossa sidofönstret med den lilla röda hammaren som sitter i taket eller på sidostolpen. Bussbolaget X har tjänat resenärer under 75 år. Trygg resa.

26 oktober 2012

Veckans fönster - abstrakt

Abstrakt i bemärkelsen konstruerat och svårfattligt blir mitt bidrag till Veckans fönster. Denna bild är resultatet av mina första trevande äventyr i pixlr-redigering. Tolkningen är långt ifrån klockren men good enough för mig. Önskar alla fönstergluttare en avkopplande helg!

24 oktober 2012

Onsdagstema - glipa

Det är trångt om saligheten i en del hotellbadrum, som här på Browns Downtown Hotel i Lissabon. Jag slog i dörren till duschkabinen i tvättstället med dunder och brak... inte bara en gång... så det var rena turen att glaset höll. Glipan kan inte vara bredare än 50 cm (smalare än tvättstället, bilden ljuger inte). Trots det kan jag varmt rekommendera boendet eftersom jag i övrigt är mycket nöjd med min övernattning, speciellt bemötandet och det centrala läget. Standarden är hög med tanke på priset och vad som ingår: t.ex. egen dator på rummet utöver det som brukar finnas, typ gratis kaffe etc.

23 oktober 2012

TisdagsTema - svårt

Det ser så lätt ut när han gör det men det är det knappast. Bara tanken på att försöka... Tyvärr är det ofta så att vi hellre slänger och köper nytt i stället för att reparera gammalt. Helt idiotiskt egentligen. Bilden är tagen vid ingången till Mercado do Bolhão-marknaden i Porto... ifall du behöver få en sax slipad, tänkte jag. Fler bidrag till det svåra temat finns som vanligt på TisdagsTema.

22 oktober 2012

Himlens fånge


1. Vad heter boken du läser just nu?
Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón

2. Hur långt har du kommit?
300 sidor av 300, läste ut igår

3. Beskriv boken med tre ord.
trevlig, underhållande hastverk

4. På en skala 1-5, hur bra är den hittills?
en något tveksam 3:a

21 oktober 2012

Skyltsöndag - sockersött

Skylt eller tavla? Inte lätt att dra gränsen, räcket sitter hur som helst ovanpå bilden.
Om du tycker att rubriksättningen är konstig får du klicka på länken under bilden.

19 oktober 2012

Veckans fönster - vilsamt

Eftermiddagsvilan är ovärderlig när man är ute och reser. Ofta startar man i ottan och håller igång under hela sin vakna tid och då är det skönt att komma hem till härbärget vid 3-tiden, ta en svalkande dusch och sträcka ut sin kraftlösa lekamen i den sköna sängen, blunda och lyssna på alla ljud, på livet som pågår där ute, smälta alla intryck, fantisera om nya äventyr eller bara låta tankarna sväva fritt och vila en stund. Fler vilsamma fönster hittar du på Susannes fotoblogg.

16 oktober 2012

TisdagsTema - fantasi

TisdagsTema

Det krävs en hel del fantasi för att tillverka ett åkdon som detta... och en del tekniska kunskaper också, förmodar jag. Bilden är tagen i rusningstrafiken i centrala Amsterdam vilket delvis förklarar suddigheten, förutom det gråmulna vädret förstås. Och resten är fotografens oförmåga... hen är en glad amatör. Men det var inte det jag skulle skriva. Det går i rasande fart när de susar förbi och jag ser först hemma när jag tittar på bilden att pojkspolingen längst bak vinkar till mig. Det är herren till vänster som styr (cykelstyre, vad annars?!) och det finns ngn slags motor där längst fram som låter som en ångmaskin. Vart ekipaget är på väg har jag ingen aning om men det är säkerligen inte första gången trion är ute och åker. Ser nu också en intressant skylt bakom resesällskapet. Varför döper man en lokal (butik, bar, coffee shop eller vad? Jag vet inte.) till Muchacho malo, dvs. stygg pojke? Öh, vi är i Amsterdam... bäst att lämna det åt fantasin.

14 oktober 2012

Mo Yan i läsplattan


Knappast! Rubriken ger bara en hint om innehållet i det här inlägget. Om vi tar läsplattan först: jag är mycket nöjd med hur själva plattan fungerar och kan inte komma på några nackdelar men tillgången till e-böcker (framför allt nya) är fortfarande begränsad... speciellt eftersom jag inte kan tänka mig att betala vad de kostar att köpa utan använder bibliotekets urval. Läser alltså fler "riktiga" böcker än jag skulle vilja men det är delvis självvalt. Jag har inte laddat ner några böcker från gratissajterna på nätet än så länge eftersom jag inte har hittat någon bra sajt och inte lagt ner mycket möda på att söka en heller. Om jag skulle välja mellan läsning i läsplatta, smartphone eller surfplatta idag (så här tänkte jag i våras) skulle jag fortfarande välja läsplattan. Den är lätt och smidig, behaglig för ögat och prisvärd. Telefonen är för liten och slukar alldeles för mycket energi för att jag skulle vilja använda den till bokläsning. En surfplatta skulle kunna vara ett alternativ men de jag har testat är inte lika bra om man ser till läsning (bakljus och vikt framför allt). Den har andra fördelar så jag är inte främmande för att skaffa mig en framöver.

Mo Yan hade jag inte hört talas om innan hans namn dök upp hos spekulanterna. Blev förstås nyfiken och skaffade mig info om Nobelpristagaren på nätet. Min kännedom om kinesisk litteratur är nämligen obefintlig. Har inte ens läst Vilda svanar som har stått på att-läsa-listan i ett antal år. Det är alltså hög tid att ta tag i saken. Det slumpade sig så att jag hamnade först i bibliotekskön för att få läsa Mo Yans bok Det röda fältet och har nyligen börjat (just nu på sidan 93 av knappt 400). Han är säkerligen värd sitt pris men jag är inte helt övertygad om att boken är min typ av litteratur. Han skriver väldigt bra, det gör han, men det är för mycket inälvor och exkrementer så här långt. Vi får se hur det utvecklar sig. Jag har kommit in i en intensiv läsperiod och näst på tur väntar Carlos Ruiz Zafóns  Himlens fånge. Inte så mycket action på bloggen med andra ord, det händer mer på Goodreads. P.S. Jag lägger till en bild på min läsplatta för att visa innehållet i hemliga påsen:  Snusmumriken. Boken i läsplattan heter Främling, vad döljer du för mig. Rekommenderas!

Skyltsöndag - upptäckt


Vad jag vet har den här byggnaden ingenting med upptäckten av Amerika att göra men gatan den ligger på i stadsdelen Vila Nova de Gaia heter Avenida Descobrimentos. Vem som hittade vem och varför är min första tanke (som vanligt) men det kan vi lämna därhän. Kunde dock inte låta bli att höja på ögonbrynen när jag såg att de köpte och sålde guld och juveler i lokalen intill. Så det kan bli! tänkte jag med min konstiga logik. Hur som helst, jag är svag för segelbåtar (det är beundran på håll alltså, jag har ingen önskan att segla själv) och därför fastnade skylten i min kamera när jag besökte hamnstaden Porto i norra Portugal.

6 oktober 2012

Veckans fönster - utställt

Ett fönster är där och ett par utställda ljus... färdig!

5 oktober 2012

Kejsaren är naken

Vet inte om jag ska uppskatta ärligheten... Leif Pagrotsky medger att premiepensionssystemet är ett djärvt experiment. De leker med våra pengar på börsen, pengar som vi avstått ifrån för att få en trygg ålderdom.

2 oktober 2012

TisdagsTema - förpackning

Bara en liten påse - mindre än ett vykort - med oemotståndligt, 
för att inte säga sagolikt innehåll... det är mitt bidrag till veckans TisdagsTema.