26 februari 2013

Onsdagstema - vinnarkänsla

Tisdagstema - med sladd

På busstationen i Cancún hittade jag denna automojt, en mobilladdare som endast för 10 pengar ger konstgjord andning till din lealösa lur. En sladd för varje modell och lyckan är gjord... när det finns lite mera liv i apparaten. Den är nämligen lika död som mobilen. Sladdar är bra att ha men det behövs lite el också.

25 februari 2013

Skyltsöndag - FYI

Souvenirer från Campeche

Jag har upptäckt att jag inte bara gillar att fota fönster utan även alla möjliga skyltar. När jag är ute och reser springer jag ofta på mer eller mindre genomtänkta plakat och affischer och då åker kameran fram. Shoppandet är inte min starkaste gren så jag kan inte redogöra för vilken typ av reseminnen som saluförs här men namnet på butiken är underbart och skylten gör sig bäst i rosa!

P.S. Det kommer att dyka upp fler foton på skyltar här på Pumita framöver nu när jag har fixat en kategori för det. Det är fritt fram för den som vill att använda idén men det ska inte bli någon fotokedja eller -utmaning. Jag lägger ut skyltbilder när jag känner för det och blir bara glad om andra likasinnade hakar på. Det finns en hel värld med felstavade, informativa, färgglada, tråkiga och spännande (listan kan bli hur lång som helst) skyltar så fram med dem!

*** Uppdatering 2013-02-25 ***

Eftersom jag har fått frågor om skyltsöndag vill jag lyfta fram det här inlägget från maj 2011 när jag började skylta. Observera att skyltsöndag inte är någon fotoutmaning! Vi brukar ”samlas” hos mig men jag har avsagt mig ansvaret för att skylta varje söndag eller att länka till bidragen. Har även vänligt men bestämt meddelat att ingen länkning till mig behövs. Detta har inte fått så mycket gehör iofs men jag kan inte påstå att jag är ledsen över det. Vill bara undvika missförstånd. Det positiva är förstås att länkning och kommentarer gör det lättare att hitta de andra skyltarna. Jag lägger det här inlägget i marginalen under rubriken En del av Pumita ifall det finns fler som undrar.

Om du kikar in hos Pumita en söndag och inte hittar någon skylt, misströsta inte! Här kommer vägledning till likasinnade (blogglistan borttagen, se info längst ner i det här inlägget). Skyltsöndag är ett vitt begrepp i Pumitas värld vilket du upptäcker om du klickar på etiketten under inlägget eller surfar runt hos de andra söndagsskyltarna. Precis som det ska vara. Den enda regeln är alltså att det inte finns några regler för att det inte finns någon fotokedja. Underlätta för andra söndagsskyltare genom att skapa en etikett som jag kan länka till! Och så ska vi försöka hålla oss till söndagar. 

***
Alltså, vi tar det igen... eftersom det har uppstått frågor...

1. Skyltsöndag finns inte hos mig eller på en annan blogg, den finns hos alla som skyltar på söndagar.
2. Skyltsöndag är ingen fotoutmaning med fast tid, dvs. jag åtar mig inte att skylta varje söndag eller en viss tid och väntar mig inte att ngn annan gör det heller. Jag åtar mig inte att besöka alla som skyltar, det gör jag när jag har tid och möjlighet.
3. Det behövs inga länkar. Min tanke är att ha en löst sammansatt grupp som gillar skyltar och hittar till varandra genom att kommentera hos varandra. Här kan jag tillägga att i min värld är en kommentar inte samma sak som att skriva: "Nu har jag skyltat" och länka till sin egen blogg. Från början fanns det inga länkar till andra söndagsskyltare hos mig men under resans gång kom jag på att jag kan göra som Susanne på Veckans fönster och samla ihop länkar till de som brukar vara med. Men det kanske förvirrar?
4. Om någon vill starta en traditionell fotoutmaning med skyltar på söndagar så har jag ingenting emot det men kalla den i så fall ngt annat än skyltsöndag. Jag fortsätter som hittills och hoppas att ni gör det också!

*** Uppdatering 2014-11-23 ***

Eftersom bloggen är nedlagd hittar du inga söndagsskyltare här hos PUMITA men kika hos Beate på bloggen Konst eller konstigt. Där skyltas det hejvilt på söndagar, har jag hört...

24 februari 2013

Pena-palatset


Palácio Nacional da Pena i São Pedro de Penaferrim, Sintra

Skyltsöndag - snobbig restaurang

Lite nyfiken på menyn är jag allt...

22 februari 2013

Veckans fönster - vanligt

Vanligt eller inte vanligt... men framför allt för vem? Allt handlar om perspektiv. Det ligger nära till hands för mig - med reseintresse och allt - att välja en icke-svensk aspekt men det känns för enkelt. Jag utmanar mig själv genom att välja en annan väg och visar ett vanligt fönster som blir mindre vanligt med ett blommigt skydd mot alla nyfikna fönstertittare. Vi skräms inte iväg så lätt... det kan till och med få motsatt effekt. DET är vanligt!
Tack Della för ett givande tema!

Tema fredag - skugga

Användbar skylt för att vilseleda en skugga?
Tema fredag

19 februari 2013

Tisdagstema - lila

 
När jag såg temat imorse tänkte jag genast på ett par häftiga lila hus i Mexiko men för att att mina kära läsare inte ska ta sitt pick och pack och aldrig komma tillbaka känner jag att jag behöver pausa lite när det gäller just det landet. Dessutom har vi gott om lila saker hemma upptäckte jag när jag tog en sväng. Halva stan är ju lila. Är det inne nu, eller? Jag har ingen koll. Mexikopausen kommer troligtvis inte att bli långvarig, är jag rädd. Om fotot vill jag bara säga: Klart det går! De är inte obildbara... om viljan finns hittar man sättet. Bra extrapresent istf en blomma står det på skylten. Det är tveksamt, jag föredrar nog en blomsterkvast.

18 februari 2013

Chinatown a la mexicana

Sassa har spårat ur helt och hållet... skyltar på en måndag! Jag kan naturligtvis inte vara sämre.
Temat är kinesiskt så jag bidrar med en kinakrog från Valladolid. Älskar stavningen där.

Slagen med häpnad


Inte lätt att se vad bilden föreställer men jag minns känslan som om det var igår: ren och skär lycka. Jag åkte till Mexiko i början av mars och var efter en lång vinter mer eller mindre svältfödd på allt vad grönska heter. Första morgonen i Mérida när jag kliver ut genom hotellporten får jag syn på en jätteormbunke (den kanske heter något helt annat men who cares), stannar upp och bara stirrar: Den är grön! När jag har hämtat mig plockar jag upp kameran och tar ett kort på underverket. Höjda ögonbryn och häpna leenden passerar. Det bjuder jag gärna på.

17 februari 2013

Skyltsöndag - älskade snacks

 Observera att det står COME BIEN = ÄT BRA på reklamskylten från Valladolid!

15 februari 2013

Veckans fönster - kärleksfullt


Varken rosa skimmer eller romantiskt hjärtflimmer hos Pumita om du mot förmodan hade väntat dig det. Risken är inte överhängande, vilket framgår tydligt om du har kikat in här tidigare. Jag måste hålla stilen någorlunda och tolkar veckans fönstertema på äkta Pumita-manér med vardagskärlek.

Men hur tänkte jag egentligen? Det kan man undra... Lugn, jag förklarar! När du kliver in i en liten kvartersbutik (som t.ex. här på en bakgata i Alicante) känns det som att du har handlat där så länge du kan minnas. Farbrorn bakom disken hälsar vänligt och undrar hur din dag har varit. Du säger ngt om den tryckande värmen och torkar dig i pannan. Hans fru sedan femtio år tillbaka kikar nyfiket från rummet bakom där hon tar sig en liten merienda och undrar om det är hennes väninna som är på ingång. Hon vill för allt i världen inte missa det senaste om Alex och Magdas bröllopsplaner. Du tar vattenflaskan och kexpaketet och får med dig ett par bananer som är fina idag, tittar lite förstrött omkring dig och undrar om det var ngt mer som... visst ser det lite slitet och ruffigt ut men det känns så hemtrevligt att handla där. Du tackar med ett leende på läpparna och säger ´ta luego, vi ses... för visst ses ni snart igen. Bemötandet är hjärtligt - inte varje dag man blir kallad för skatt och älskling i matbutiken - och du vill gärna höra Magdas version av historian med de borttappade ringarna. Hasta la próxima!

14 februari 2013

Tema fredag - djur


På sista tiden har det varit mycket snack om olika djur på våra tallrikar. Jag bryr mig inte nämnvärt om vad folk stoppar i sig och tycker själv "kött som kött" om hästdebatten... inga pekpinnar här med andra ord... men vill göra lite reklam för det här djuret på min tallrik i mexikanska Campeche. Minns inte vad det var för fisk men den var sagolikt god. Tillbehören var också perfekta: het tomatsalsa, groddar och annat grönt, avokado, lime, ris och tortillas (varma under duken). Färskpressad juice till det och en espresso på maten. Det är djur helt i min smak.

Anti Valentine Song

So shut the f*%& up!

In a cavern, in a canyon,
Excavating for a mine
Dwelt a miner forty niner,
And his daughter Clementine

Oh my darling, oh my darling,
Oh my darling, Clementine!
Thou art lost and gone forever
Dreadful sorry, Clementine

Light she was and like a fairy,
And her shoes were number nine
Herring boxes, without topses,
Sandals were for Clementine.

Drove she ducklings to the water
Ev'ry morning just at nine,
Hit her foot against a splinter,
Fell into the foaming brine.

Ruby lips above the water,
Blowing bubbles, soft and fine,
But, alas, I was no swimmer,
So I lost my Clementine.

How I missed her! How I missed her,
How I missed my Clementine,
But I kissed her little sister,
I forgot my Clementine.

Ingen copyright på det här innehållet förstås (som det står i signaturen) utan bilden fick jag via mejl från en vän. Censurerade först slutklämmen men ångrade mig för den hör på nåt sätt till... men det blev en light-variant. Texten till Oh My Darling, Clementine hittade jag på Wikipedia där du kan läsa mer om stackars Clementine. Själv anti-firar jag hela långa dagen, lallar omkring och nynnar på Clemmie. Sol på dig!

10 februari 2013

Fototriss - hårt


Kaklet är hårt...


på São Bento-stationen i Porto

Skyltsöndag - omskakande


En vanlig syn på allmän plats i Mexiko, här på busstationen i Mérida,
instruktioner för hur man ska bete sig vid brand eller jordbävning.


Minnestavla över stackaren som duvorna pricksköt respektlöst (se bild här):
Ricardo López Méndez, mexikansk poet och författare
(ganska exakt för 110 år sedan han föddes)

8 februari 2013

Ordlös lördag - svart/vitt

Veckans fönster - hotfullt

Palacio de Gobierno de Campeche

Inte helt lätt att hitta ett bidrag till Veckans fönstertema men efter många om och men rotade jag fram en bild av stadshusfasaden i Campeche. Håll med om att mannen näst längst till vänster inte ser alltför snäll och trevlig ut! Rutorna längst ner är fönster, detta är bara en liten del av den stora byggnaden. Fler hotfulla fönster finns här.

7 februari 2013

Tema fredag - avtryck

"Den här är inte smutsig, den är bronsfärgad."

6 februari 2013

Onsdagstema - vardagsbestyr

 Glassförsäljare har bråda dagar i värmen i Valladolid

3 februari 2013

Skyltsöndag - knappast knäppt

Susanne har söndag hela veckan, själv knäpper jag upp när lördagen går över till skyltsöndagen.
Kan dock inte motstå frestelsen av att krydda skyltningen med ett par fönster i blått.

1 februari 2013

Ordlös lördag - valet är ditt

Veckans fönster - blått

Jetlaggad och helt utmattad, i stort behov av semester, denna första natt i Cancún. Hur jag lyckades ta bilden är en fullständig gåta (den är oredigerad). Sov runt klockan och var därefter redo för äventyr i mayaland. Samma fönster i dagsljus finns här.