29 september 2013

Helgbilden

Cirkus mest hela tiden... inte nöjen alltså utan allmänt rörigt.
Fler Helgbilder hos Marit.

Veckans fönster(skylt) - bortglömt

Veckans fönster

Den mexikanske skyltmakaren måste ha glömt bort allt vad rättstavning heter men jag gillar skylten i alla fall... eller kanske just därför. Vad då fönster? Ser du inte att det finns galler högst upp i dörrarna? Det får duga. Vilka petitesser! Stör mig inte, jag måste koncentrera mig på att återuppliva alla resor jag har glömt. Argentina t.ex. Jag tjatar om Mexiko och Portugal i tid och otid men Buenos Aires känns mycket avlägsen. Låt mig tänka... nu vet jag! 5-årsjubileum vid Silverfloden är precis vad som krävs för att friska upp minnet. Bueno, så får det bli!

P.S. Inte för att jag vet men jag tror att han ville skriva Bellísima, dvs. mycket vacker. Kan förstås vara så att det säljs ljus här (velas) men jag tvivlar på det. Skulle frågan störa min nattsömn alltför mycket får jag väl göra en avstickare till Valladolid för att ta reda på det.

22 september 2013

Boktips till Jimmie Åkesson




Visste du t.ex. att 24% av amerikaner anser att våld mot civila för en rättvis sak (ändamålet helgar medlen dvs.) "ofta eller ibland" är berättigat. Andelen bland muslimska amerikaner är bara 7%. Över hela den västliga världen ligger muslimernas stöd till våld och terrorism på samma nivå som hos övrig befolkning, ibland lite lägre. Mindre än 1% av terrordåd i Europa mellan 2001 och 2009  utfördes av islamister. 1%. Tyska och franska muslimer stödjer dödsstraff i lägre grad än sina icke-muslimska landsmän. Det och mycket annat får du veta om du läser Doug Saunders, en kanadensisk reporter, som även skrivit Arrival City: How the largest migration in history is reshaping our world. Rekommenderas varmt till alla! Läs mer om boken här.

Skyltsöndag - flärdfullt fönster


Veckans huvudperson, Anna Filipendula Rudbeckia, skulle bjuda på ett fängslande triangeldrama till denna bild (ett skyltfönster från ett shoppingcenter i Cancún) men jag är tyvärr inte rustad med hennes berättargåva så jag nöjer mig med att konstatera att det är Pumita som är katten bland hermelinerna. Shopping är inte min grej. 
På tal om shopping och grej: du vill inte missa bloggen Sälj Grej med Tjej! Mer flärd hos Susanne som vanligt.

15 september 2013

Skyltsöndag - piloncillo


Igår satt jag och ljög hos Staren om att det skulle vara Mexikos nationaldag idag. Hm, faktakoll skulle inte skada. Att jag aldrig lär mig. Det är så mycket som händer därborta i september så det är inte första gången jag blandar ihop datumen. Så här ligger det till: Mexikos nationaldag firas den 16 september, dvs. mañana, och idag firar Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua och Costa Rica att de frigjorde sig från Spanien år 1821. Men det är fortfarande dahlia som är nationalblomman. I Mexiko alltså.

Så där ja, nu har vi rett ut det och kan koncentrera oss på skyltbilden ovan. Jag vet inte vad piloncillo heter på svenska men jag kallar det för råsocker. Det är alltså oraffinerat socker som man får fram genom att koka sockerrör och låta det avdunsta (heh, lite svårt att förklara när man inte kan orden men nåt sånt; man tar bort vätskan alltså). På många håll i Latinamerika heter sockret panela eller raspadura. Det används i drycker och desserter som t.ex. agua de sapo (råsocker, citronsaft, vatten, ingefära och is) eller flan (brylepudding).
Jag fyndade på en supermercado i Cancún. Tre kronor för en bit.

8 september 2013

Skyltsöndag - trafikvett


En åktur i kaotiska Mexico City kan vara en oangenäm upplevelse men i lugna Valladolid tar de till annorlunda metoder för att andra bilister ska hålla avstånd, rena skräckpropagandan om du frågar mig. Vem vågar slicka baken på det här fartvidundret? Om inte annat så skrämmer hen till vänster halvt ihjäl varannan trafikant som inte nått skolåldern. Fler skräckfyllda fönster hos Susanne.