21 februari 2014

Veckans fönster - benigt

 
Benrangel till fotomodeller var det första jag tänkte på när jag såg Veckans fönstertema men de hamnar sällan i fokus och ännu mer sällan i min kamera... sedan slog det mig att jag har äkta vara i byrålådan, från Capela dos Ossos i Évora. Vi varnar för känsliga tittare! Känns nästan som att jag behövde posta ett glatt och lättsamt inlägg efter söndagsskylten förra veckan men tyvärr, det är bara död och elände nuförtiden, haha. Inte bokstavligt talat alltså men på bloggfronten, menar jag. Vem vågar trotsa Fröken Sassas förmaning?! Det gör man inte ostraffat. Hon kanske tar fram pekpinnen och drämmer till på fingrarna eller grabbar tag i örat, vrider och lyfter upp en... Jag är nyfiken på mycket men det vill jag inte uppleva! Fler Capela-bilder (och lite text också) finns här och här. Fler beniga fönsterbilder hittar du som vanligt hos Susanne på Veckans fönster.

 

Fredagstema - människoskapelser

Väggmålning i Buenos Aires
Fredagstema

16 februari 2014

Skyltsöndag - ett gott råd

Lös ditt problem! - Fogón de los Arrieros, Resistencia
P.S. Beate, du ville ha en länk. Här kommer den, vassego!

15 februari 2014

Triss




Della visar en riktig vinstlott idag. Själv sitter jag och leker med mina Iguazú-bilder för att lindra abstinensen... det var ju På spåret-final igår och nu känns det alldeles tomt. Jo, jag har en benägenhet att överdriva ngt men visst är det tråkigt att det är slut för den här gången. Kan vi inte ta en Pumita på spåret-gåta som en liten tröst? Den är inte så svår, tror jag. Behöver inte kunna spanska om man är bra på att googla. Vart är vi på väg?

"JA DU" PÅ RYSK-ARGENTINSKA

Veckans fönster - valfritt

Veckans fönster på Fogón de los Arrieros, Brown 350, Resistencia

Jag ägnar det här inlägget åt ett spännande museum (uppskattas av alla som har aningen sjuk/morbid humor, som Pumita) i Resistencia i Chaco-provinsen. Resistencia är för övrigt känd för sina statyer som finns utspridda över hela staden men jag såg inte så många av dem eftersom jag bara gjorde en dagsutflykt från systerstaden Corrientes på andra sidan Paraná-floden. Just den dagen var en av de få när det regnade på min semester... spridda skurar visserligen men med dunder och brak... och då var det inte läge att ta långpromenader. Åskväder är en annan sak Resistencia är (ö-)känd för. Och jag märker hur jag sakta kommer ännu längre bort från ämnet.

Museet heter Fogón de los Arrieros (länkar till youtube, på spanska). Det finns massor av spännande föremål, mest från Chaco men också från övriga Argentina. Ur högtalarna ekar raspig musik, som stenkakor, väggarna är täckta med tavlor och tänkvärda ordspråk (typ "Många som drömmer om odödlighet vet inte vad de ska göra en regnig eftermiddag"). I trädgården finns låtsaskyrkogården Salsipuedes (svåröversatt, men man skulle kunna säga Räddasigdensomkan) som bjuder på annorlunda problemlösning. Mer om det imorgon på skyltsöndag. Sist några bilder... för annars är det väl ingen som tror en!

Plakett till minnet av 70-års jubileet. Aída Beatriz Ayala är för övrigt borgmästare i Resistencia.

Annorlunda inskriptioner

Sisten ut ser till att dörrarna är stängda och lamporna släckta.

8 februari 2014

Veckans fönster - kaklat


När jag spatserar i sakta mak längs Rua Augusta (Lissabons populäraste och mest berömda gågata, den med triumfbågen, ni vet) bland alla shoppingsugna, både turister och Lissabonbor, och ett antal patrullerande poliser vars uppgift förmodligen är att skrämma bort ficktjuvar och andra skurkar lyfter jag blicken och får syn en intressant kvinna på balkongen på första våningen. Då måste kameran fram...

Jag har absolut inget minne av att jag skulle ha önskat kaklat som veckans fönstertema som Susanne skriver i sitt inlägg men det är helt OK, passar mig alldeles perfekt. Jag kan mycket väl ha glömt... vem kommer ihåg allt man önskat sig? Inte Pumita iaf. Susanne skriver något om portugisiska fönster och då tänker den bångstyriga att det minsann finns kaklade fönster i Sydamerika också och rotar genast fram ett argentinskt från byrålådan... eller nej, det är uruguayanskt... öh, heter det så? Nu låter jag otacksam, det är inte meningen! Tack, Susanne, för att du valde kaklat! Det känns dessutom inte OK att alltid vara känkkäränkkä (ett finskt ord för en som säger tvärtemot om allt, vanligt fenomen hos barn i trotsåldern) så det blir portugisiskt till slut. Det är oklart vad hon pysslar med - annat än att blicka över folkvimlet. Vädrar hucklen? Det får ni lista ut själva. Jag köper det mesta.

Jag förstår. Man kan inte säga A utan att säga B. Det är fult. Här kommer alltså det andra fönstret, direkt från Colonia del Sacramento. Kaklet på bilden tjänstgör även som veckans söndagsskylt. Inte för att det är söndag än men snart så... Museet var tyvärr stängt så jag fick inte ta del av den indianska kulturen och historian.


Kom nu inte och säg att jag valde rätt fönster för det vet jag eller det är iaf bästa medicinen mot tråkvädret här hemma. Men allt är inte färgglatt och trevligt här i världen och jag vill visa det också. Det andra fönstret blir en perfekt kontrast i sin "tråkighet".